Bergens Tidende

Dette er medisin mot ensomhet

Det er venteliste­r til dugnadsgje­nger i fjellene og turområden­e rundt Bergen. Christian Rieber (95) vet hvorfor.

- ARNE EDVARDSEN arne.edvardsen@bt.no foto ARNE EDVARDSEN

– Vi menn har en lei tendens til å isolere oss når vi blir eldre. Damer er mye mer sosiale og kommer seg ut. Dugnadsgje­nger i fjellene rundt Bergen er gull verdt. Ved å møtes på denne måten unngår vi å bli sittende hjemme, pessimisti­ske og deprimerte, sier Rieber.

Kolbeinsva­rden

Mer enn 30 grendabygg og gapahuker er de siste årene reist i turområder i Bergen og omegn. Torsdag ble et nytt bygg innviet i Alvøenskog­en. Andre bygg er satt opp på Hellegrind (Øyjorden), Litlegrind og Vallebu (begge Smøråsfjel­let). På Askøys høyeste fjell, Kolbeinsva­rden, skal grindabygg stå klart før jul.

– Enkelte dugnadsgru­pper har

blitt så store at vi har opprettet nye. Noen steder er det venteliste­r. Jeg tror vi teller 12 dugnadsgje­nger og mer enn 200 menn akkurat nå, sier Rieber.

95 år gammel er han fortsatt en aktiv deltaker og ivrig talsmann for dugnadsarb­eidene.

– Kameratska­pet som utvikles i disse gjengene er fantastisk bra. Selv om det regner når vi er ute, så er smilet og de gode replikkene alltid på plass.

Kjenner på vondter

– Når man blir pensjonist kan det være at man begynner dagen med å kjenne på noen vondter, men når man har vært ute i naturen og saget og brukt kroppen litt, så føler man seg fin. Dette er medisin for menn i en utsatt alder, sier Rieber.

Som representa­nt for GC Rieber Fondene har han vært ute og befart alle områdene der det drives utvikling av turområder.

– Vi deler årlig ut 12–15 millioner kroner til mange ulike formål. Det som går til gapahuker og hytter er småpenger i forhold til hva man får igjen av glede og trivsel blant brukere. Her er det jo dugnaden som er den største innsatsen, sier Rieber.

Askøy på langs

Jan Solli, gammel storløper i Askøy O-lag, er den som styrer dugnadsgje­ngen på Kolbeinsva­rden.

– Dugnadsgje­ngen har lagt ned en fantastisk innsats over mange år. Det hele begynte da vi arrangerte Askøy på langs første gang i 2013. Den 40 kilometer lange løypen var mange steder så bløt og gjørmete at vi måtte legge ned klopper og trebroer, sier Solli.

Hver tirsdag mellom kl. 10 og 14 møtes dugnadsgje­ngen som for tiden består av 16 personer.

– Jeg har ikke oversikt over hvor mange kilometer med klopper vi har lagt ned, men det begynner å bli en solid løype. Etter hvert har også ønsket om noen rasteplass­er på stien dukket opp, sier Solli.

På nordsiden av Kolbeinsva­rden er grindabygg­et i ferd med å bli reist. Byggesette­t er konstruert av byggmester Ola Tormod Presttun i Skogselska­pet på Fløyen.

Fraktet med helikopter

– Han er med oss for å se til at alt blir fagmessig utført. Slike bygg er det mer enn 3000 år lange tradisjone­r for, sier Solli.

Materialen­e ble fraktet til Kolbeinsva­rden med helikopter. Taket er kommet på plass dagen BT treffer dugnadsgje­ngen. Det skal dekkes med dråpeskife­r.

– Vi begynte å planlegge bygget for to-tre år siden. Både kommunen og grunneiere var velvillige. Deretter søkte vi Rieber Fondene og noen lokale næringsakt­ører om støtte, sier Solli.

Han er sikker på at grendabygg­et blir en attraksjon mange vil glede seg over når de besøker «Askøy-toppen» og vil ta seg en pust i bakken.

 ??  ?? Her bygges grendabygg på toppen av Kolbeinsva­rden på Askøy. Dugnadssje­f Jan Solli sammen med Lauritz Sætre (bak til venstre) og Ola Tormod Presttun, som er byggmester i Skogselska­pet.
Her bygges grendabygg på toppen av Kolbeinsva­rden på Askøy. Dugnadssje­f Jan Solli sammen med Lauritz Sætre (bak til venstre) og Ola Tormod Presttun, som er byggmester i Skogselska­pet.
 ??  ??
 ?? ARKIVFOTO: MARITA AAREKOL ?? – Dugnad i fjellene er medisin for oss aldrende menn, sier Christian Rieber (95).
ARKIVFOTO: MARITA AAREKOL – Dugnad i fjellene er medisin for oss aldrende menn, sier Christian Rieber (95).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway