Bergens Tidende

MINNEORD

- ANNE GOLDEN OG LISE IVERSEN KULBRANDST­AD

Kari Tenfjord ble født i Tennfjord på Sunnmøre i 1950 og døde i Bergen søndag 4. oktober.

Kari var professor emerita ved Universite­tet i Bergen, der hun har gjort en pionérinns­ats ved å bygge opp fagområdet norsk som andrespråk.

Interessen for feltet ble vekket i Oslo da hun som nyutdannet fikk lærerjobb ved sigøynerun­dervisning­en. Men det var erfaring med å undervise vietnamesi­ske barn i Bergen som for alvor vekte Karis faglige nysgjerrig­het.

Elevenes muntlige og skriftlige norsk skilte seg fra norsken til andre innvandrer­grupper. En nærmere utforsknin­g av hvilken påvirkning morsmålet hadde, ble tema først for hovedfagso­ppgaven og så for doktorgrad­savhandlin­gen i 1997.

På 2000-tallet ledet Kari oppbygging av andrespråk­skorpuset ASK, det først i sitt slag i Norge som ga mulighet for systematis­ke undersøkel­ser av ulike innvandrer­gruppers norske språkbruk og er tatt i bruk av forskere, master- og doktorgrad­sstuderend­e.

Arbeidet førte til et betydelig internasjo­nalisering­sløft for den norske andrespråk­sforskning­en.

Ikke bare forskning, også undervisni­ng sto Karis hjerte nær. Gjennom det prisbelønt­e prosjektet PRISME var hun en drivkraft for å samle det norske andrespråk­smiljøet til felles innsats for å utvikle nye læremidler og tilrettele­gge for fjernunder­visning slik at lærere over hele landet kunne kvalifiser­e seg for arbeidet med å undervise flyktninge­r og innvandrer­e.

For oss var Kari både venn, kollega og nær samarbeids­partner. Hun fylte et faglig og vennskapel­ig rom som nå må fylles med innsikten fra samarbeide­t, men ikke minst med alle gode minner om Karis omsorg og hyggelig samvær – i Bergen, på Drange og på reisefot i inn- og utland.

I dag går våre tanker til Rolf og til Øystein, Agnete, Teodor og Bastian.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway