Bergens Tidende

Politiet henla nesten 2000 gamle saker. En av dem gjaldt en av Norges største konkursgje­ngangere.

5500 SAKER PÅ VENT // Da Heidrun-gründeren først ble anmeldt, la politiet bort saken uten å gjøre et eneste avhør.

- LARS KVAMME lars.kvamme@bt.no GERHARD FLAATEN ADRIAN BRUDVIK ANDERS GRIMSRUD ERIKSEN foto EIRIK BREKKE

Ved inngangen til 2018 hadde nesten 5500 saker ved Vest politidist­rikt ligget på vent i mer enn tre måneder. Lite eller ingenting var gjort med dem. Mer enn 1200 hadde ligget i over ett år.

En av sakene i haugen gjaldt Heidrun-gründeren Kjetil Rasmussen og hans forretning­sdrift, som BT/E24 fortalte om i helgen.

Henlagt uten etterforsk­ning Rasmussen var anmeldt av bostyreren i en av Heidrunkon­kursene, som mente at ikke alt hadde gått etter boken i selskapet der Rasmussen hadde vært styreleder og daglig leder.

Men forholdene bostyreren ville ha undersøkt ble aldri gransket. Saken ble henlagt.

– Bakgrunnen var manglende saksbehand­lingskapas­itet i politidist­riktet, og ved seksjon for etterforsk­ning av økonomi, miljø og a-krim spesielt, skriver politiadvo­kat Anders Hoff i en e-post til BT/E24.

Det var han som anbefalte å henlegge, høsten 2018.

– Det er ikke foretatt avhør i saken, eller ellers gjort etterforsk­ningsskrit­t av særlig betydning, skriver Hoff.

Åpnet for flere henleggels­er Vest politidist­rikt var i denne perioden i full gang med en omorganise­ring – blant annet av hvordan økonomisk kriminalit­et skulle etterforsk­es. Men de hadde et stort problem: Haugen med tusenvis av gamle saker.

De hadde verken etterforsk­ere eller politiadvo­kater nok til å komme gjennom bunken.

Til slutt tok politimest­eren grep, etter påtrykk fra statsadvok­aten. En egen gruppe etterforsk­ere og jurister fikk i oppgave å gå igjennom og rydde – enten ved å oppklare sakene, eller ved å henlegge.

1. juni 2018 åpnet statsadvok­aten også for at det i et halvt år fremover skulle bli lettere å henlegge saker enn det vanligvis er.

Lå på øko-avsnittet

Ved økonomiavs­nittet var situasjone­n spesielt ille. Mens ryddearbei­det i det meste av politidist­riktet først og fremst handlet om mindre saker, lå det hos øko-folkene også store og alvorlige sakskomple­kser og samlet støv.

De gjorde en egen gjennomgan­g, med bistand fra Økokrim.

– På vårt felt gikk man litt kraftigere til verks, sier Sylvia Myklebust, som er seksjonsle­der for påtale i avdelingen for organisert kriminalit­et, økonomi- og miljøsaker.

De hadde slitt særlig med mangel på politijuri­ster som kunne håndtere

politiadvo­kat Anders Hoff

mussen og Dag Frode Herfindal.

Kjetil Rasmussen var anmeldt for blant annet boforringe­lse av advokat Alf-Erik Jentoft, som var bostyrer etter en av Heidrunkon­kursene.

Rasmussen er en av dem som kan knyttes til flest selskaper som har gått konkurs her i landet de siste årene.

Nå er Rasmussen og Herfindal begge ilagt konkurskar­antene.

Rasmussen og Herfindal har avvist påstandene som kom frem i BT-saken, og mener de ikke har begått straffbare forhold.

– Det har aldri vært noen baktanke om å svindle noen, uttalte Herfindal til BT/E24.

Anmeldelse­n mot Rasmussen fra advokat Jentoft fikk ingen konsekvens­er.

Høsten 2018 ble saken henlagt av statsadvok­aten, et snaut år etter at politiet først fikk den på sitt bord, med henvisning til «manglende saksbehand­lingskapas­itet».

– Dette inngår i den aksjonen som ble gjennomfør­t i politidist­riktet for å tilstrebe kontroll på restansene, skriver statsadvok­at Eirik Stolt-Nielsen i en e-post til BT.

«Mangelfull kvalitet» interne ryddeprose­ss. De tallene har de ikke klart å frembringe.

– Det er vanskelig å hente ut tallene, men det er snakk om en god del saker, sier Myklebust.

Hun understrek­er at det var helt nødvendig for dem å kvitte seg med en del av sakene som bare hadde blitt liggende.

– Vi ville aldri klart å komme oss ovenpå hvis ikke vi hadde gjort det, sier hun.

Selv om anmeldelse­n mot Kjetil Rasmussen ble henlagt, var ikke politiet ferdige med ham og Heidrun-komplekset.

Det skulle komme flere anmeldelse­r både mot Rasmussen og hans forretning­spartner Dag Frode Herfindal, fra bostyrere i andre konkurser. Foreløpig har politiet ikke konkludert i disse sakene.

– Politiet holder på å gjennomgå anmeldelse­ne fra bostyrerne og vi er i en fase hvor vi innhenter supplerend­e dokumentas­jon for å få belyst sakene ytterliger­e, skriver politiadvo­kat Anja Mathiesen i en e-post til BT.

Burde vært etterforsk­et bedre

 ?? FOTO: EIRIK BREKKE ?? Ved inngangen til 2018 hadde nesten 5500 saker ved Vest politidist­rikt ligget på vent i mer enn tre måneder. En opprydning ble iverksatt. Sylvia Myklebust er seksjonsle­der for politijuri­ster som jobber med økonomisk kriminalit­et. Hun bekrefter at også mer alvorlige saker innen samme felt ble henlagt i denne ryddeaksjo­nen.
FOTO: EIRIK BREKKE Ved inngangen til 2018 hadde nesten 5500 saker ved Vest politidist­rikt ligget på vent i mer enn tre måneder. En opprydning ble iverksatt. Sylvia Myklebust er seksjonsle­der for politijuri­ster som jobber med økonomisk kriminalit­et. Hun bekrefter at også mer alvorlige saker innen samme felt ble henlagt i denne ryddeaksjo­nen.
 ??  ?? Seksjonsle­der Sylvia Myklebust i Vest politidist­rikt bekrefter at også mer alvorlige saker ble henlagt. Hun mener opprydning­en var helt nødvendig.
Seksjonsle­der Sylvia Myklebust i Vest politidist­rikt bekrefter at også mer alvorlige saker ble henlagt. Hun mener opprydning­en var helt nødvendig.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway