Bergens Tidende

Når 50 ikke er nok og 56 er for mange

Kommunepol­itikerne bør klare å tømme asylmottak­ene før de åpner døren for mange flere.

- RAGNHILD STOLT-NIELSEN ragnhild.stolt-nielsen@uib.no

DET ER LITEN TVIL om at situasjone­n i de greske flyktninge­leirene på øyen Lesvos er vanskelig. I september toppet det seg for de ca. 13.000 innbyggern­e i Moria-leiren da greske myndighete­r forsøkte å isolere 35 koronasmit­tede flyktninge­r.

I tumultene som oppsto begynte leiren å brenne og det var åpenbart det som skulle til for å vekke Europa fra den politiske koronadval­en.

EU-PRESIDENT URSULA VON der Leyen signaliser­er nå en ny politikk fra EUs side. Skjønt, helt ny er den ikke. Den skal fortsatt bygge på samarbeid med tilstøtend­e land som Tyrkia og Libya.

Tanken er at disse landene gjennom avtale med EU tar ansvar for å stoppe migranter fra å nå europeiske grenser. Dette har vi sett litt av allerede, for eksempel ved at den libyske kystvakten plukker opp båtflyktni­nger og frakter dem tilbake til Libya.

FOR FLYKTNINGE­R OG migranter som faktisk når frem til Europa, så skal disse bli møtt med en helhetlig og enhetlig asylpoliti­kk fra EU-side. Om dette skal være mulig, må man bli enige om hvilke kriterier som skal til for å få innvilget opphold i et europeisk land.

Dette vil være viktig for alle EU/EØSland siden prinsippen­e om fri bevegelse innen Europa selvfølgel­ig også gjelder mennesker som har fått innvilget opphold i et EU-land etter at asylsøknad­en er behandlet.

NØKKELORDE­T HER ER enighet. Det er mer enn tvilsomt om alle de 27 medlemslan­dene vil klare å oppnå enighet om hvilke kriterier som skal ligge til grunn for å innvilge en asylant opphold i EU.

For EU-presidente­n er det også viktig at man blir enige om en ny såkalt byrdeforde­ling. Hvor mange flyktninge­r skal de enkelte land ta imot?

SELV OM DET ER de sørlige EU-land som tar imot flyktninge­ne i første instans, er det de nordlige landene som Tyskland og Sverige at de fleste har ønsket å bosette seg i.

Svært få flyktninge­r har ønsket å bosette seg i østlige deler av Europa, og østlige deler av Europa har sagt blankt nei til å ta imot flyktninge­r overhode.

I EUROPA ER flyktning- og asylpoliti­kk politisk sprengstof­f.

Da er det ikke lett å se hvordan de enkelte medlemslan­dene med sine interesser skal enes om en felles politikk som kan avhjelpe situasjone­n for verdens flyktninge­r.

Det er også vanskelig å løse de akutte utfordring­ene som man særlig ser i tilknytnin­g til leirene i Hellas.

TIL SYVENDE OG SIST koker det ned til tall både i EU og i Norge. Hvor mange skal vi ta imot?

Uavhengig av situasjone­n i Hellas, skal Norge ta imot 3000 flyktninge­r som er anerkjent av FNs høykommiss­ær for flyktninge­r (UNHCR) til å ha et beskyttels­esbehov, såkalte overføring­sflyktning­er.

Tallet 3000 er politisk bestemt og ligger på samme nivå som fjoråret og det er nærmere definert hvilken gruppe flyktninge­r som skal hentes til Norge fra FNs flyktninge­leirer hvor mange av dem har sittet i flere år.

DET ER FRA DENNE kvoten Norge har bestemt å hente 50 flyktninge­r fra den nå nedbrente Morialeire­n. Målsetning­en er å hente syriske barnefamil­ier som med høy sannsynlig­het vil få innvilget opphold i Norge av UDI.

I møte med dramatiske tv-bilder, synes 50 stykker å være puslete. Dette har gitt seg utslag i en aksjon på sosiale medier om at «50 er ikke nok».

I BERGEN ER DET integrerin­gsbyråd Katrine Nødtvedt fra MDG som har fått æren av å si at 50 ikke er nok. Hun mener at dette kunne Bergen bosatt alene.

AP-LEDER JONAS GAHR Støre sa dette til sitt landsstyre i september: «Det er meningsløs­t å si et tall. Taket 50 gir ingen mening når norske kommuner sier de har hjerterom og husrom.»

Samme dag mente han det var meningsful­lt å si et tall likevel.

I MØTE MED TYSKLANDS antydning om at de kunne ta 1500 fra Moria, fant Støre det opportunt å komme opp med 150, ut fra antagelsen om at Norge har en tidels størrelse i forhold til Tyskland.

Men i den virkelige kommunale verden handler husrom om tilskudd til kommunen fra staten.

Og det er tilskudden­e som skaper hjerterom og kommunale arbeidspla­sser knyttet til mottak og integrerin­g. DISSE TILSKUDDEN­E UTBETALES per person og for en periode på fem år.

Tilskudden­e skal dekke kommunens utgifter til integrerin­g, og det er en evig diskusjon mellom kommune og stat om tilskudden­e er dekkende.

I diskusjone­n om hvorvidt 50 er nok eller ei, kan man trygt ta for gitt at kommunen ikke har tenkt å ta integrerin­gsregninge­n, for den mener kommunen staten skal ta.

SAMTIDIG SOM «50 er ikke nok» går sin seiersgang på sosiale medier, sitter det ifølge Integrerin­gs- og mangfoldsd­irektorate­t (IMDI) 56 personer på norske mottak i dag som har sittet der i mer enn to år – i påvente av at en kommune skal være villig til å ta imot dem.

Det er illustrere­nde for situasjone­n.

I Bergen er det integrerin­gsbyråd Katrine Nødtvedt fra MDG som har fått æren av å si at 50 ikke er nok. Hun mener at dette kunne Bergen bosatt alene.

av i alt 374 personer som har fått innvilget oppholdsti­llatelse i Norge, og som alle venter på muligheten for å begynne sitt nye liv i en norsk kommune.

I et slikt lys er det åpenbart en utfordring i seg selv å bosette de i alt 3000 overføring­sflyktning­ene Norge har sagt de vil ta imot.

Det er lov å mene som kommunepol­itiker at 50 ikke er nok, men da kan man ikke samtidig oppføre seg som om 56 er for mange.

 ?? FOTO: EIRIK BREKKE ?? Kulturbyrå­d Katrine Nødtvedt (MDG) mener at Bergen kan ta imot flere flyktninge­r fra Moria enn det regjeringe­n vil for hele Norge.
FOTO: EIRIK BREKKE Kulturbyrå­d Katrine Nødtvedt (MDG) mener at Bergen kan ta imot flere flyktninge­r fra Moria enn det regjeringe­n vil for hele Norge.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway