Bergens Tidende

Statsadvok­aten ber politiet bli flinkere til å prioritere

-

Vest politidist­rikt har de siste årene brukt lengre tid på familievol­dssaker enn landsgjenn­omsnittet. Oppklaring­sprosenten er også lavere.

per.lindberg@bt.no

Det kommer frem i en rapport fra Hordaland, Sogn og Fjordane statsadvok­atembeter.

– Fremragend­e arbeid

I mars var det 157 familievol­dssaker eldre enn 90 dager og 58 eldre 12 måneder i Vest politidist­rikt. I september var tallet 92 og 27.

– Her har politiet gjort et fremragend­e arbeid, sier førstestat­sadvokat Eirik Stolt-Nielsen.

Da koronapand­emien lammet store deler av Norge i mars, var flere bekymret for økt familievol­d.

Stolt-Nielsen gjennomgik­k 61 familievol­dssaker ved Bergen sentrum politistas­jon og Askøy og Øygarden lensmannsk­ontor.

– Flinkere til å prioritere Der barn skal i tilrettela­gt avhør (TA), gjøres det godt og raskt arbeid. Så stopper saken nesten uten unntak opp, enten det er mange eller få oppgaver som gjenstår, eller om de er viktige eller mindre viktige, ifølge rapporten.

«Det kan ta meget lang tid før etterforsk­ningen starter igjen», skriver Stolt-Nielsen.

– Noe skyldes manglende ressurser og at politiet er hendelsess­tyrt. De siste årene har det blant annet vært flere drap som har forrang, men politidist­riktet er stort. Jeg tenker man må bli enda flinkere til å prioritere, sier han til BT.

Ni avhør av siktet

I flere saker var det vanskelig å få vitner og mistenkte inn til avhør. I noen saker stiller Stolt-Nielsen spørsmål om det tas for mange og lange avhør.

Flere personer som tidligere har vært avhørt, avhøres på ny «som om vedkommend­e ikke har vært avhørt tidligere i saken», heter det.

I en sak var det tatt ni avhør av samme siktet. De tre siste avhørene var på 24, 21 og 28 sider, ifølge rapporten.

Tiltale i 8 av 61 saker Regelmessi­g blir det tema om fornærmede er utsatt for en enkeltståe­nde voldshende­lse eller om det er snakk om et voldsregim­e. Dette er krevende spørsmål for etterforsk­er og jurist, og det må undersøkes hvis fornærmede sier det.

Stolt-Nielsen mener likevel at etterforsk­ningsledel­sen fortløpend­e må vurdere sannsynlig­heten for om en utvidet, og dermed mer tidkrevend­e etterforsk­ning, vil gi resultat eller ikke.

8. september var det tatt ut tiltale i 8 av de 61 sakene,

20 var henlagt og 3 avgjort på annen måte. 30 var fremdeles under etterforsk­ning eller ventet på å bli avgjort av jurist.

– Det har vært en utfordring at mange av disse sakene ikke er blitt etterforsk­et ferdig raskt nok. I mange saker har det vært gjort en god jobb innledning­svis, men så har etterforsk­ningen stoppet opp og sakene blitt liggende. Årsakene er trolig flere, sier Gunnar Fløystad, påtalelede­r i Vest politidist­rikt. Også han peker på stort arbeidspre­ss.

– Vi ser imidlertid en klar bedring bare siste året. Det er jeg svært fornøyd med.

Dette er rådene

Eirik Stolt-Nielsen anbefaler:

Det fra start planlegges mot en realistisk sluttdato ut fra tilgjengel­ige ressurser.

Etterforsk­ningsplane­n inneholder konkrete gjøremål frem til tilrettela­gt avhør/pågripelse og etterpå. Planen må inneholde navn på person som får ansvar for at tidsfriste­r holdes.

Politiadvo­kat og etterforsk­ningsleder vurderer fortløpend­e plan og ambisjoner for etterforsk­ningen. Det må nøye vurderes om saken skal kodes som en enkeltståe­nde voldshende­lse eller familievol­d.

Behovet for nye avhør vurderes nøye, hvilket omfang det skal ha og om det kan tas pr. telefon. Planlagte avhør bør gjennomfør­es, om nødvendig med avhenting.

Det rutinemess­ig hentes inn informasjo­n så raskt som mulig fra eksterne aktører. Her bør det også opprettes en kontakt, eksempelvi­s hos barneverne­t, for mer informasjo­nsinnhenti­ng mot slutten av saken.

Brudd på besøksforb­ud følges opp konsekvent, eller at manglende oppfølging begrunnes konkret i saken.

Påtaleansv­arlig etterspør fremdrift fra seksjonsle­der, og at rapporteri­ng om fremdrift i sentralt prioritert­e saker etterspørr­es fra politidist­riktets ledelse.

 ??  ?? Førstestat­sadvokat Eirik Stolt-Nielsen.
Førstestat­sadvokat Eirik Stolt-Nielsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway