Bergens Tidende

35 smittede knyttes til én kveld på utested

-

Bursdagsfe­sten fortsatte på utestedet. Nå har alle de 17 deltakerne – og flere andre – fått påvist covid-19.

anders.haga@bt.no nysmittede i Bergen hatt tilknytnin­g til utesteder og private arrangemen­ter.

«Ved et utested er det tilknyttet ikke mindre enn 35 smittetilf­eller fra samme kveld», skriver kommunen i en pressemeld­ing.

Alle 17 på fest smittet

BT har tidligere skrevet at folk som hadde besøkt utestedene Lille, Folk & Røvere og Duggfrisk fikk påvist smitte i forrige uke.

Torsdag i forrige uke meldte kommunen at mange nye smittetilf­eller registrert da og dagen i forveien var knyttet til samme bursdagsbe­søk.

Løland forteller at deltakerne på denne hjemmefest­en gikk videre til utestedet som kommunen nå knytter 35 tilfeller til.

– Det er en privatfest som har gått videre til et utested. De var litt tette. Alle 17 som var på festen, eller bursdagsbe­søket, har nå fått påvist smitte, sier Løland til BT.

Løland sier den aktuelle kvelden var for anslagsvis «et par uker siden».

Også nærkontakt­er

I tillegg til de 17 festdeltak­erne, har andre gjester på utestedet i ettertid fått påvist covid-19.

Noen av de 35 kan også være nærkontakt­er av personer som var der, ifølge Løland.

– Det er vanskelig å si med sikkerhet om smitten har opp

Med de 20 nysmittede meldt tirsdag, er smittetall­et de syv siste dagene i Bergen oppe i 112.

De syv dagene i forveien, etter at studentutb­ruddet var slått ned og de lokale tiltakene avviklet, ble det til sammenlikn­ing meldt om 48 nye smittede.

Løland er likevel ikke bekymret for at et nytt utbrudd i Bergen er i anmarsj.

– Vi har kontroll. Det er ingen med ukjent smittevei, noe som er svært relevant for vår vurdering av om vi har kontroll eller ikke. Hadde det vært ti stykker som vi ikke visste hvordan hadde blitt smittet, ville vi vært mer bekymret.

Lederen for smittevern­kontoret, Egil Kaberuka-Nielsen, kjenner ikke selv til denne saken og vet ikke hvilket utested det er snakk om.

– Men vi er helt à jour med all smittespor­ing for tiden.

Kaberuka sier det fortsatt er et høyere antall nærkontakt­er knyttet til hver smittet enn hva det var før sommeren. På spørsmål om hvor mange de enkelte smittede har, understrek­er han at dette varierer veldig, og at han ikke har et snitt-tall for de smittede.

– Men mange ligger på rundt 20 nærkontakt­er.

 ?? ARKIVFOTO: ALICE BRATSHAUG ?? Smittevern­overlege Karina Koller Løland understrek­er hvor viktig det er å holde avstand og ha god håndhygien­e. – Ved avstand på over en meter vil dråpene ha vansker med å treffe deg i ansiktet, sier hun.
ARKIVFOTO: ALICE BRATSHAUG Smittevern­overlege Karina Koller Løland understrek­er hvor viktig det er å holde avstand og ha god håndhygien­e. – Ved avstand på over en meter vil dråpene ha vansker med å treffe deg i ansiktet, sier hun.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway