Bergens Tidende

Oljeforbru­ket er ventet å falle med åtte prosent i år

-

Det internasjo­nale energibyrå­et (IEA) anslår at veksten i etterspørs­elen etter olje vil ta slutt innen ti år, og at den flater ut på 2030-tallet.

kmh@e24.no

Videre at et sterkt fall i oljeog gassinvest­eringene etter koronakris­en gir risiko for store svingninge­r i prisene de neste årene.

Dette kommer frem i årets utgave av «energibibe­len» «World Energy Outlook» fra Det internasjo­nale energibyrå­et (IEA). Her rettes det særlig søkelys på koronakris­en og behovet for energiomst­illing de neste ti årene hvis verden skal nå klimamålen­e.

Åtte prosent fall i år Koronakris­en har lagt en kraftig demper på det globale forbruket av olje og gass.

Oljeforbru­ket er ventet å falle med åtte prosent i år, mens gassbruken faller med tre prosent i år, anslår IEA.

Skulle krisen dra ut, vil oljeetters­pørselen bli rundt fire millioner fat pr. dag lavere enn det ville ha vært i en kortvarig krise, og holde seg under 100 millioner fat pr. dag til godt ut på 2020-tallet, tror IEA.

«Jo lenger forstyrrel­sene varer, jo mer vil noen endringer som reduserer oljeetters­pørselen gro fast, slik som det å arbeide hjemmefra eller unngå flyreiser», skriver byrået i rapporten.

Koronakris­en har senket energiregn­ingen drastisk for husholdnin­ger og selskaper globalt, som må ut med 1300 milliarder dollar mindre i 2020 enn i 2019, ifølge IEAs beregninge­r.

Opp for fornybar energi

I en tid hvor verden ønsker å nå klimamålen­e venter IEA at fornybar energi fortsetter veksten, en utvikling som preger alle scenarioen­e i årets utgave av World Energy Outlookrap­porten.

Fatih Birol, sjef for IEA

Samtidig vil energiomst­illingen legge en demper på oljevekste­n på sikt.

IEA utelukker ikke at etterspørs­elen kan ta seg raskt opp, men har nedjustert de langsiktig­e anslagene sine fra før koronakris­en.

– Æraen med vekst i global oljeetters­pørsel vil ta slutt i det neste tiåret, sier IEAs sjef, Dr. Fatih Birol.

– Men uten en stor endring i regjeringe­nes politikk er det ingen tegn til en rask nedgang. Med dagens politiske vilkår ville en global økonomisk oppgang raskt øke oljeetters­pørselen til nivåene fra før krisen, sier Birol.

Etter koronakris­en falt oljeprisen i vår i en kort periode til rundt 20 dollar fatet, fra 66 dollar fatet ved nyttår. For tiden ligger prisen noe over 40 dollar.

Store nedskrivni­nger

Mange selskaper har jekket ned sine anslag på fremtidige priser etter prisfallet.

Ledende olje- og gasselskap­er har skrevet ned verdiene sine med 50 milliarder dollar (457 milliarder kroner) så langt i 2020, ifølge det Paris-baserte byrået.

Krisen har senket verdien av fremtidig olje- og gassproduk­sjon med en fjerdedel, påpeker IEA.

Dersom verden utvikler seg i tråd med IEAs bærekrafts­scenario (SDS) og klimamålen­e nås, vil verdien av fremtidig olje- og gassproduk­sjon være halvert fra nivået før krisen, påpeker byrået.

IEA venter at oljeprisen vil ta seg opp igjen over tid, men det er store variasjone­r i anslagene mellom byråets ulike scenarioer.

Æraen med vekst i global oljeetters­pørsel vil ta slutt i det neste tiåret.

Fallende investerin­ger Krisen har bidratt til at investerin­gene i olje- og gassbransj­en er anslått å falle med en drøy tredjedel i år, tror byrået.

I amerikansk skiferolje er investerin­gene halvert. Dette kan bidra til større svingninge­r i prisene på sikt, ifølge IEA.

IEA påpeker at investorer ser med skepsis på olje- og gassprosje­kter fordi de er usikre på lønnsomhet­en og om selskapene­s strategier er i tråd med miljømessi­ge mål.

BERGENS TIDENDE/E24

 ?? FOTO; OLE BERG-RUSTEN ?? Dr. Fatih Birol er leder for Det internasjo­nale energibyrå­et (IEA).
FOTO; OLE BERG-RUSTEN Dr. Fatih Birol er leder for Det internasjo­nale energibyrå­et (IEA).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway