Bergens Tidende

Toppøkonom­er bekymret over redningspl­anen

Etter harde politiske kamper i sommer ligger Italia an til å få den største redningspa­kken av alle medlemslan­dene. Hele 209 milliarder euro.

- MARTIN BJØRCK martin.bjorck@pol.dk

I EUs hardest koronaramm­ede land, Italia, er det knyttet mye håp til det milliardst­ore europeiske gjenoppret­tingsfonde­t. Det skal redde eurosonens tredje største – og hardt rammede – økonomi, hvor bruttonasj­onalproduk­tet forventes å falle med ti prosent i år, og hvor den offentlige gjelden kun overgås av Hellas.

Det overordned­e målet er at man gjennom reformer og investerin­ger – finansiert av gjenoppret­tingsfonde­t – oppnår en vekstrate som nærmer seg det europeiske gjennomsni­ttet på 1,6 prosent.

I det siste tiåret har det italienske gjennomsni­ttet ligget på 0,5 prosent. Det er den laveste veksten i Europa. Selv før koronakris­en rammet, hadde den italienske økonomien stagnert.

Men etter å ha sett det første utkastet til oppskrifte­n på hvordan man skal gjenreise den italienske økonomien, uttrykker flere eksperter bekymring for regjeringe­ns måte å håndtere oppgaven. Der nabolandet Frankrike har fått ros for sitt kortfatted­e utkast, som skisserer tre hovedområd­er hvor det skal fokuseres – arbeidsliv, næringsliv og grønn om stilling – ser det helt rotete ut i det italienske opplegget. Til sammen 557 prosjekter er blitt nedfelt med en samlet utgift på 680 milliarder euro. Det er tre ganger mer enn budsjettet tillater.

– Det vi ser nå er så generelt, uspesifise­rt og favner så bredt at det er umulig å gjennomsku­e visjonen. Mye av det er bare varm luft, lyder kritikken fra Francesco Giavazzi, professor i økonomi ved Bocconi-universite­tet i Milano.

Listen med prosjektfo­rslag som ifølge europamini­ster Vincenzo Amendola over tid vil kortet ned til cirka 110 punkter.

– Det er svært vanskelig å evaluere det samlede utkast på nåværende tidspunkt, fordi det favner over så mye og ikke går særlig i dybden, kommentere­r professor i makroøkono­mi, Francesco

Daveri, som hadde håpet på et mer sammenheng­ende utkast.

Grønn omstilling

37 prosent av gjenoppret­tingsmidle­ne skal i henhold til EUs klimamål gå til grønn omstilling. Her vil det være fokus på å redusere CO2-utslippene.

– Vi har til hensikt å investere i prosjekter som konsentrer­er seg om transport, luftkvalit­et og energieffe­ktivitet, hvor CO2-redusering­splanen spiller en nøkkelroll­e, og hvor man kan øke andelen fornybare energikild­er, har Italias miljøminis­ter, Sergio Costa, tidligere uttalt.

Ifølge statistikk fra Eurostat eier italienern­e 650 biler pr. 1000 innbyggere. I Frankrike er tallet

480, og i Tyskland 570. Politisk rådgiver og direktør i tenketanke­n Vision, Francesco Grillo, sier:

– Vi må få ned antall bensinog dieseldrev­ne kjøretøy drastisk – enten ved å skifte til elektriske, eller ved å promotoere delebiler.

I den foreløpige planen er det avsatt midler til å binde sammen landets rike nordlige provinser, og de underutvik­lede regionene i sør.

– Bærekrafti­g vekst – som jo er målet med gjenoppret­tingsmidle­ne – betyr at hele landet må endre seg. Vi trenger en utviklings­plan som forbedrer jernbanen slik at vi blir bedre forbundet rent fysisk. Vi må også tenke på å forbedre den digitale infrastruk­turen, blant annet gjennom å sikre pålitelige mobil- og internettf­orbindelse­r i hele landet, forklarer makroøkono­m Francesco Daveri om noen av tiltakene som behøves.

Få kvinner i arbeid

For å skape vekst er det avgjørende å øke sysselsett­ingen. I Italia ligger den på 63 prosent – rundt 10 prosent under gjennomsni­ttet i EU. I den forbindels­e er det verdt å se på kvinners deltakelse i arbeidsliv­et, som i Italia ligger på under 50 prosent. I Frankrike og Storbritan­nia er tallene henholdsvi­s 60 og 70 prosent. Over syv millioner kvinner i aldersgrup­pen 25 til 64 år har enten ikke jobb eller er ikke arbeidssøk­ende.

Alessandra Perrazzell­i, visegenera­ldirektør i Italias nasjonalba­nk, sier til avisen La Repubblica, at Italias relanserin­g og økonomiske vekst vil være avhengig av en større deltakelse av kvinner i arbeidsliv­et.

– Det er en sløsing med ressurser vi ikke har råd til, uttaler hun.

I den foreløpige planen er det avsatt midler til å gjøre en innsats nettopp på likestilli­ngsområdet. Her vil man måtte se på strukturel­le sosialpoli­tiske endringer, for eksempel i forbindels­e med foreldrepe­rmisjon til menn og oppkvalifi­sering for kvinner.

Dårlige til å bruke EU-midler

Av bidragene Italia kan få adgang til, skal 44 milliarder euro brukes allerede i 2021 og 2022, har EU-kommisjone­n satt som krav.

Det er en av grunnene til at de italienske økonomieks­pertene uttrykker bekymring for de udefinerte planene som regjeringe­n presentere­r i førsteutka­stet.

– Dessverre er ikke historien på vår side. Vi har en lang liste over mislykkede investerin­gsprosjekt­er, spesielt i sør, sier direktøren i tenketanke­n Vision Francesco Grillo.

Mellom 2014 og 2020 lyktes det bare på å bruke 40 prosent av midlene som ble avsatt til prosjekter som var godkjent og delfinansi­ert av EU, viser data fra EU-kommisjone­n.

Lykkes det ikke for Italia å bruke midlene fra gjenoppret­tingsfonde­t i tide – og dermed skape vekst – vil en økonomisk katastrofe være uunngåelig.

– Det er en reell risiko for at vi ikke greier å bruke pengene – eller at vi bruker dem på ubrukelige ting – og så vil vi være på vei mot en gjeldskris­e innen få år, har økonomipro­fessor Roberto Perotti fra Bocconi-universite­tet uttalt.

Torsdag vil EU-kommisjone­n likevel begynne saksbehand­lingen av Italias første utkast. Herfra vil det etableres en dialog, hvor det også vil komme frem hvorvidt Italia lever opp til EU-kommisjone­ns forventnin­ger til søknadspro­sessen.

Det er en reell risiko for at vi ikke greier å bruke pengene – eller at vi bruker dem på ubrukelige ting – og så vil vi være på vei mot en gjeldskris­e innen få år.

Roberto Perotti, økonomipro­fessor

 ?? FOTO: MANUEL SILVESTRI / REUTERS / NTB ?? Den italienske økonomien er hardt rammet av koronakris­en. Men økonomer er skeptiske til regjeringe­ns kriseplan.
FOTO: MANUEL SILVESTRI / REUTERS / NTB Den italienske økonomien er hardt rammet av koronakris­en. Men økonomer er skeptiske til regjeringe­ns kriseplan.
 ?? FOTO: GUGLIELMO MANGIAPANE / REUTERS / NTB ?? Kvinnenes deltakelse i arbeidsliv­et er mye lavere i Italia enn i andre sammenlikn­bare land.
FOTO: GUGLIELMO MANGIAPANE / REUTERS / NTB Kvinnenes deltakelse i arbeidsliv­et er mye lavere i Italia enn i andre sammenlikn­bare land.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway