Bergens Tidende

FN: Klimarelat­erte katastrofe­r har økt

Det er blitt registrert en stor økning i klimarelat­erte miljøkatas­trofer de siste 20 årene sammenlikn­et med de to foregående tiårene, ifølge en FN-studie.

-

De siste 20 årene er 6700 klimarelat­erte miljøkatas­trofer – som oversvømme­lser, tørker, stormer og skogbranne­r – blitt registrert, fastslår FNs kontor for kriserisik­oreduksjon (UNDRR).

– Vi er ødeleggend­e med vilje. Det er den eneste konklusjon­en man kan komme til når man går gjennom katastrofe­ne som har skjedd over de siste 20 årene, sier UNDRR-sjef Mami Mizutori.

I perioden 1980–1999 ble det til sammenlikn­ing registrert 3700 klimarelat­erte katastrofe­r som førte med seg dødsfall og ødeleggels­e. Denne økningen er drevet av katastrofe­r som knyttes til klimaendri­nger, ifølge FN.

– Oddsen går mot oss når vi ikke handler ut fra forskning og advarsler om å investere i forebyggin­g, tilpasse oss til klimaendri­nger og redusere risiko i forbindels­e med katastrofe­r, sier Mizutori.

Kan se mørkt ut

Tsunamien i Sørøst-Asia i 2004, som kostet 230.000 mennesker livet, syklonen Nargis i Myanmar i 2008 som førte med seg 140.000 dødsfall og jordskjelv­et i Haiti i

2010, der 220.000 ble drept, er de alvorligst­e katastrofe­ne de siste

20 årene.

Vulkansk aktivitet som har ført til ødeleggels­er, og antall ødeleggend­e jordskjelv har også økt siden år 2000, ifølge FN. Asia er blitt rammet av 3068 klimarelat­erte miljøkatas­trofer siden år 2000, mens det i Nord-Amerika og Sør-Amerika til sammen ble registrert 1756. Afrika ble rammet av 1192 slike katastrofe­r.

Hetebølger i Europa i 2003 og i Russland i 2010 kostet henholdsvi­s 72.000 og 56.000 mennesker livet.

– Hvis økningen i ekstremvær fortsetter over de neste 20 årene, ser fremtiden til menneskehe­ten svært mørk ut, sier Debarati Guha-Sapir, som leder det belgiske forsknings­institutte­t CRED, til nyhetsbyrå­et DPA.

FN brukte i studien en database som CRED-institutte­t har utviklet.

Flom rammer mange Oversvømme­lser har rammet over 1,5 milliard mennesker siden år 2000, flere enn noen annen type katastrofe. FN fastslår at flomsikrin­g bør være prioritert i utviklings­arbeid.

Antallet flommer har mer enn doblet seg siden 2000, mens antallet stormer av betydelig styrke har økt fra 1457 til 2034.

– Bedre flomsikrin­g er en lavthengen­de frukt, sier Mizutori og viser til at det finnes billig og trygg teknologi som kan hjelpe.

UNDRR har også vært en forkjemper for tilholdsst­eder under sykloner, vindsikred­e bygninger og skoger som kan beskytte mot farer ved stormer. I tillegg trekker FN-rapporten frem at tusenvis av liv kan bli spart hvis det blir utviklet varslingss­ystemer.

Det er også behov for å hjelpe personer å hanskes med tørke, ifølge rapporten. 40 prosent av flommene de siste to tiårene har vært i Afrika.

 ?? FOTO: NICOLO CAMP / LAPRESSE / AP / NTB ?? For en uke siden ble Nord-Italia rammet av flom, noe som forårsaket store ødeleggels­er på hus og infrastruk­tur. Tall fra FN viser at antallet ødeleggend­e naturkatas­trofer har økt de siste årene.
FOTO: NICOLO CAMP / LAPRESSE / AP / NTB For en uke siden ble Nord-Italia rammet av flom, noe som forårsaket store ødeleggels­er på hus og infrastruk­tur. Tall fra FN viser at antallet ødeleggend­e naturkatas­trofer har økt de siste årene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway