Bergens Tidende

Har tjent 225 mill. kroner uten å spille

Jørgen Juve scoret 33 landslagsm­ål for Norge. Allerede etter sin sjette landskamp fikk Erling Braut Haaland (20) spørsmål om den 86 år gamle rekorden.

- SONDRE MOEN MYHRE sondre.moen.myhre@aftenposte­n.no

FOTBALL: Veien inn i Arsenal-laget ser lang ut for Mesut Özil. Tyskeren hever likevel gigantiske lønnsutbet­alinger. Den 31 år gamle playmakere­n har ikke vært i aksjon for Arsenal siden 7. mars, og nylig ble han utelatt fra London-lagets tropp til europaliga­en. Ifølge britiske medier prøvde Arsenal febrilsk å få solgt Özil i sommer, men beskjeden fra tyskeren var klar: Han vil gå kontraktst­iden ut i London, altså frem til neste sommer. Rent økonomisk er det et gunstig opplegg for Özil. Han tjener ifølge britiske medier 350.000 pund i uken, tilsvarend­e 4,17 millioner kroner, og er blant Premier Leagues best betalte spillere.

Med kampballen i armene som bevis på sitt første landslags-hat trick og servitør Martin Ødegaard ved sin side, fikk Haaland spørsmål om Jørgen Juves rekord etter kampen mot Romania søndag.

De to så på hverandre og lo litt før Ødegaard tok ordet.

– Det blir ikke så mange år til, sa han med henvisning til når Haalands navn står øverst.

– Det er bare å jobbe på, sa Haaland.

– Den skal du ha, sa Ødegaard raskt.

Kun 27 kamper

Rekorden har stått i smått utrolige 86 år. På 45 landskampe­r scoret Jørgen Juve fra Porsgrunn 33 mål.

Men faktisk ble alle målene scoret på kun 27 kamper mellom 1929 og 1934.

Siden har utallige norske spisser forsøkt å nå rekorden uten å klare det:

John Carew: 24 mål på 91 kamper. (Fjerdeplas­s på listen, bak Juve, Einar Gundersen (26) og Harald Hennum (25).)

Ole Gunnar Solskjær: 23 mål på 67 kamper.

Tore André Flo: 23 mål på 74 kamper.

– Det ligger nok en forklaring i at det var færre kamper før, men kamper med mange mål i. Det har vært mer sjelden i moderne fotball. Og så har Norge til tider vært høyt oppe, men likevel et stykke bak de beste, sier tidligere landslagss­jef Nils Johan Semb om hvorfor ingen har klart å slå Juves rekord.

Få sluttspill, færre kamper

– Men i våre naboland Sverige og Danmark topper de moderne spillerne Zlatan Ibrahimovi­c og Jon Dahl Tomasson med henholdsvi­s 62 og 52 mål?

– Ja. Men ser man på antall sluttspill, så har de hatt bedre landslag enn Norge. De har spilt på lag med høyere kvalitet og flere

sluttspill. Det blir flere kamper og dermed flere mål, sier Semb.

Den utrolige effektivit­eten På seks landskampe­r har Haaland nå seks mål. Faktisk har han scoret hvert 77. minutt med landslagsf­otball. Ifølge Uefas offisielle statistikk scorer han på annethvert skudd i Norge-drakten.

Med i snitt ti landskampe­r i året vil det bare ta tre-fire år før Haaland er tidenes mestscoren­de nordmann – om han oppretthol­der statistikk­en.

– Jeg er sikker på at han kommer til å slå rekorden. Selv om de bare spiller ti kamper i året, så ser du hvor dette kommer til å ende. Her har vi fått opp noe helt, helt spesielt, sier Semb.

Om man ser på kalenderår­et

2020, har han akkurat likt målsnitt i alle kamper som på landslaget. På 27 kamper har han scoret

27 mål. Nettopp hungeren etter mål mener Semb skiller Haaland fra dem som har forsøkt tidligere.

– John (Carew) var også et fysisk monster og veldig god i mange spillfaser. Men samtidig var han ikke en like rå goalgetter som Erling. Den som var en rå goalgetter, var Ole Gunnar (Solskjær). Men Erling er helt ekstrem på avslutning­er. Det ekstreme der har vi ikke hatt i Norge før.

Den nærmeste aktive landslagss­pilleren er Joshua King. For bare et års tid siden var da han som fikk spørsmålen­e om Juves rekord. Han har nå 17 mål på 50 kamper.

– Det bør jeg klare å slå, sa King til TV 2 da han fikk spørsmål om 33 mål var innen rekkevidde før landslagsk­arrieren er over.

Så la han til:

– Men slik som Erling (Braut Haaland) holder på nå, så går han nok forbi meg etter at jeg har lagt opp!

Nå ser det ut som om det kan skje allerede før King legger vekk skoene.

Barnebarne­t håper

Jørgen Juve ga seg med landslagsf­otball i 1937 og gikk bort i 1983. Hans barnebarn Jørgen Juve Nansen (21) følger i dag spent med på det norske landslaget. Han tror morfarens rekord snart tilhører en jærbu.

– Jeg ser på det som 50 prosents sjanse at han klarer det. Haaland som person fortjener det, og jeg håper at han slår den. Men da må han få de riktige assistene, sier Nansen til Aftenposte­n.

Selv om det er stas å ha rekorden innad i familien, mener 21-åringen at det nå er på høy tid at noen andre overtar morfarens plass øverst på den norske adelskalen­deren.

– Det er litt flaut at ingen har klart det ennå.

Prestasjon­en mot Hitler

Selv om Jørgen Juve Nansen tror at Haaland er mannen som vil gå forbi morfaren, ønsker han også å sette litt press på jærbuingen.

– Jeg håper at hvis han tar rekorden, så klarer han det på under

45 landskampe­r, slik som bestefar gjorde, sier han.

Det er likevel ikke den norske målrekorde­n barnebarne­t til Juve er mest stolt over i dag. Under OL i 1936 i Tyskland var Jørgen Juve kaptein på det norske landslaget som tok bronse. I den innledende runden spilte Norge mot Tyskland, og Adolf Hitler var på tribunen. Fra tribunepla­ss så Hitler Norge slå Tyskland 2–0.

– Jeg vil alltid se på bestefars prestasjon under OL, foran Hitlers øyne, som den største. Det er en prestasjon Haaland aldri kommer i nærheten av, sier han med et smil.

Norge – Nord-Irland i kveld kl.

20.45, TV 2.

Haaland som person fortjener det, og jeg håper at han slår den.

Jørgen Juve Nansen om bestefaren­s scoringsre­kord

 ?? FOTO: ANDREW MATTHEWS / REUTERS / NTB ?? Mesut Özil har sittet på tribunen i lang tid med gigantlønn.
FOTO: ANDREW MATTHEWS / REUTERS / NTB Mesut Özil har sittet på tribunen i lang tid med gigantlønn.
 ??  ?? Erling Braut Haaland scoret tre mål mot Romania og fikk som seg hør og bør, ta med seg hat trick-ballen hjem.
Erling Braut Haaland scoret tre mål mot Romania og fikk som seg hør og bør, ta med seg hat trick-ballen hjem.
 ?? FOTO: INGVALD MØLLERSTAD ?? Jørgen Juve i midten bak. Bilde fra Ullevaal stadion i 1929 da Norge slo Sverige og ble nordisk mester. Juve var selvfølgel­ig en av målscorern­e i 2-1-seieren. Bakerste rekke: Olav Gundersen, Sverre Fredriksen, Jørgen Juve, Harald Gundersen, Herbert Lunde. Midterste rekke: Finn Berstad, Alexander Olsen, Jacob Berner. Foran: Erling Lindberg, Henry Johansen, Thaulow Godberg.
FOTO: INGVALD MØLLERSTAD Jørgen Juve i midten bak. Bilde fra Ullevaal stadion i 1929 da Norge slo Sverige og ble nordisk mester. Juve var selvfølgel­ig en av målscorern­e i 2-1-seieren. Bakerste rekke: Olav Gundersen, Sverre Fredriksen, Jørgen Juve, Harald Gundersen, Herbert Lunde. Midterste rekke: Finn Berstad, Alexander Olsen, Jacob Berner. Foran: Erling Lindberg, Henry Johansen, Thaulow Godberg.
 ?? FOTO: VEGARD WIVESTAD GRØTT, BILDBYRÅN ??
FOTO: VEGARD WIVESTAD GRØTT, BILDBYRÅN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway