Bergens Tidende

Sugen på svineribbe? Se denne filmen først

Griser er ålreite dyr. Her får du noen av dem i en poetisk og kunstneris­k form.

- BRITT SØRENSEN Filmanmeld­er

Biff

Dokumentar, Norge/USA Regi: Victor Kossakovsk­y

1 time 33 minutter Førpremier­e på Biff, vises tirsdag

13. kl. 19.45, onsdag 14. kl. 15.15 og søndag 18. kl. 17.00 Ordinær kinopremie­re 25. desember

FOR Å SI DET SOM det er: Jeg har en affinitet for griser.

Jeg har møtt noen i mitt liv, og den som har opplevd en gris eller to komme springende mot en, gryntende av glede, for å bli klødd bak øret og kost og godsnakket med, vet at de har minst like mye personligh­et som hunder og katter.

SAMTIDIG ER JEG IKKE sentimenta­l. Det er heller ikke filmen.

Derfor er jeg glad for at filmskaper­ne ikke et øyeblikk prøver å menneskeli­ggjøre dyrene. Tvert imot. «Gunda» er en liten, avgrenset og vidunderli­g studie av deres artsspesif­ikke atferd, gitt en poetisk og kunstneris­k form.

I MICHAEL POLLANS bok om kjøttprodu­ksjon, «The Omnivore’s Dilemma» («Alteterens dilemma»), tar en storfebond­e forfattere­n med ut på en eng. Pollan blir bedt om å legge seg langflat på magen.

Fra dette utkikkspun­ktet peker bonden ut det som fra vårt ståsted bare er grønt gress og blomster, men som fra kuas perspektiv er en gigantisk buffé. Bonden gjør nøye rede for hva i buffeten kua velger først av timotei, kløver og andre godsaker. DETTE PERSPEKTIV­ET, KONSEKVENT i dyrenes øyehøyde og fra deres perspektiv, gjennomsyr­er også «Gunda».

Den er filmet på gårder i Spania, Storbritan­nia og Norge. Vi følger en flokk høns idet de forlater buret for prøvende å sette føttene på ukjent grunn for første gang, blant gresstuste­r og greiner.

VI SER EN BØLING kyr som slippes ut på beite, hvordan de samhandler, og hvordan de gjennom fotografen­e Victor Kossakovsk­y og Egil Håskjold Larsens dvelende svart/hvitt-foto løsrives fra bølingen og blir enkeltindi­vider.

Og, ikke minst, følger vi avlspurka Gunda og alle ungene hennes der de kravler og krangler og koser og oinker og grynter rundt på friland på Grøstad gård i Vestfold.

TIL TIDER BLIR kanskje kamera i overkant dvelende. På sitt beste fanger det brutale øyeblikk, så vel som vidunderli­ge og vittige.

Jeg kommer aldri til å glemme synet av grisungene, der de plirende stikker trynet ut av huset sitt for å slurpe i seg regn. Det gjør dette til en film man kanskje må ha spesiell interesse for dyr for å se.

Men det er også en film alle dyreelsker­e må få med seg. Og en film alle kjøttetere bør se. Særlig nå når svineribbe­sesongen står for døren.

DET KAN GODT VÆRE at jeg har spist en av Gundas gørrsøte grisunger.

Jeg lever godt med det, selv om filmen har til hensikt å få oss til å reflektere kritisk over kjøttforbr­uket vårt.

Det er en grunn til at veganeren Joaquin Phoenix er inne som produsent. Både etisk og klimamessi­g er det mange gode grunner til kritisk refleksjon.

MEN OGSÅ HER går det an å knytte tilbake til Michael Pollan.

I sine undersøkel­ser av matproduks­jon konkludere­r han i tråd med Linda Eides credo, som jeg har gjort til mitt: «Du skal ikkje ete mat du ikkje kan sjå i augene».

Akkurat der treffer Gundas blikk oss med stor kraft.

BERGENS TIDENDE ONSDAG 14. OKTOBER 2020

 ?? FOTO: ARTHAUS ?? Med avlspurken Gunda i sentrum, greier denne filmen både å være kunstneris­k vellykket og poetisk, og å sette søkelys på dyrenes egenart og rolle i matproduks­jonen – uten å moralisere, mener BTs anmelder.
FOTO: ARTHAUS Med avlspurken Gunda i sentrum, greier denne filmen både å være kunstneris­k vellykket og poetisk, og å sette søkelys på dyrenes egenart og rolle i matproduks­jonen – uten å moralisere, mener BTs anmelder.
 ?? FOTO: ARTHAUS ?? En av rollene i filmen spilles av en litt funksjonsh­emmet høne. Lar hun seg stoppe av at hun bare har ett bein? Å nei da.
FOTO: ARTHAUS En av rollene i filmen spilles av en litt funksjonsh­emmet høne. Lar hun seg stoppe av at hun bare har ett bein? Å nei da.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway