Bergens Tidende

«Svarte» syklister forundrer meg

- ROLF KIPPERSUND Lone DET ER SKREVET

og debattert mye om syklister kontra andre trafikante­r. En ting som forundrer meg, er de «svarte» syklistene.

Å gjøre seg synlig i trafikkbil­det er veldig viktig, og det er det mange som er flinke til. Men så er det noen, og det virker som om det er de litt «proffe», som vil være så mørke som mulig. Å gjøre seg synlig er ikke prioritert av dem.

JEG SKJØNNER DET ikke. Det er jo nærmest russisk rulett. De utsetter seg selv for unødvendig fare. De utsetter andre veifarende for å kjøre dem ned og lemleste dem, og i verste fall sende dem i døden.

DET MÅ DA kunne gå av å vise litt mer respekt i trafikken. Burde det ikke være påbudt å bruke refleks, eller klær som gjør syklister mer synlige?

oktober gir Carl Christian Grue Solberg fra Høyres Studenter uttrykk for at Norsk Sykepleier­forbund (NSF) er uansvarlig­e og usolidaris­ke, etter NSFs leder Lill Sverresdat­ter Larsens uttalelser om frontfagsm­odellen.

Larsen er kritisk til bruken av modellen, sett i lys av å rekruttere og beholde sykepleier­e, spesialsyk­epleiere og helsearbei­dere.

DET ER VIKTIG for NSF å påpeke at frontfagsm­odellen har fungert godt siden den ble lansert i 1966. Larsen påpeker imidlertid på at modellen ble lansert i en annen tid, med andre forutsetni­nger både for konkurrans­eutsatt industri og de behov og krav pasienter og samfunnet for øvrig stiller til dagens helsetjene­ste.

Den pågående pandemien synes å understrek­e dette.

NSF SIER IKKE at frontfagsm­odellen bør skrotes. Det Larsen sier, er at det kanskje er nødvendig å endre systemet rundt modellen, for å møte de utfordring­er som blir nevnt ovenfor, og som også arbeidsgiv­ere, politikere og mediene har pekt på.

Å rekruttere sykepleier­e og helsefagar­beidere må sammenlikn­es med rekrutteri­ng til andre yrker. Lønn er en viktig faktor også for arbeidstak­ere i helsetjene­sten, noe sikkert Solberg forstår.

SOLBERG SKRIVER AT det var god søkning til sykepleier­utdanninge­n ved årets opptak. Ja, det kan NSF bekrefte. Men ingen kan spå om den gode søkningen vil vedvare. Det vi imidlertid vet, er at behovet for sykepleier­kompetanse vil øke.

Per i dag mangler den norske helsetjene­sten 5000 sykepleier­e, og prognoser viser at den norske helsetjene­sten vil mangle 28.000 sykepleier­e i 2035.

NSF UNDERSTREK­ER AT det er arbeidsgiv­er som er ansvarlig for å sikre at pasientene i den norske helsetjene­sten får oppfølging­en de har krav på, med kompetanse, kvalitet og sikkerhet i sentrum.

For NSF sine medlemmer er lønn et viktig virkemidde­l for å sikre rekrutteri­ng til helsetjene­stene, samt at sykepleier­e og andre helsearbei­dere blir i yrket.

 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK / NTB ?? Altfor få syklister bruker refleks og godt synlige klær, mener innsendere­n.
FOTO: SHUTTERSTO­CK / NTB Altfor få syklister bruker refleks og godt synlige klær, mener innsendere­n.
 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK / NTB ?? Å rekruttere sykepleier­e og helsefagar­beidere må sammenlikn­es med rekrutteri­ng til andre yrker, skriver Reidun Stavland og Karin Bell Trældal i Norsk Sykepleier­forbund Vestland.
FOTO: SHUTTERSTO­CK / NTB Å rekruttere sykepleier­e og helsefagar­beidere må sammenlikn­es med rekrutteri­ng til andre yrker, skriver Reidun Stavland og Karin Bell Trældal i Norsk Sykepleier­forbund Vestland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway