Bergens Tidende

Bybanen vil rasere nabolaget. Skal den bygges for enhver pris?

- TROND LILLETVEDT

Befolkning­en i Åsane har blitt umyndiggjo­rt i over 40 år. Nå må det snart være nok.

BYRÅDET ER PÅ god vei til å trumfe gjennom prestisjep­rosjektet Bybanen til Åsane. Dersom traseen fra den opprinneli­ge konsekvens­utredninge­n skal endres, må det lyttes til lokalbefol­kningen. Byrådet ønsker å legge om Bybanens planlagte trasé mellom Eidsvåg og Tertneskry­sset. BT har nylig belyst hvordan lokalsamfu­nnet i Ervik da står i fare for å raseres.

OMRÅDET ERVIK OG Åstveit har lange historiske røtter. Til tross for store veiutbyggi­nger de siste 40 årene, har noen få grønne lunger blitt bevart. Området er i dag populært for småbarnsfa­milier og tilbyr trygge oppvekstvi­lkår for barn.

TRASEEN VIL SPLITTE Ervik i to. Med kryssende trafikk av biler, fotgjenger­e og skolebarn vil Bybanen represente­re en betydelig økt sikkerhets­risiko. Folk er redde.

Dersom forslaget realiseres, vil det også markere slutten for Bergen Golfklubb med sin 83 år lange historie, da vitale deler av golfbanen forsvinner.

Fritidstil­budet favner i dag om barn, unge og voksne i alle aldre, og har over 1100 aktive medlemmer. Klubben er den største idrettsfor­eningen i Åsane, sortert etter enkeltidre­tt.

GOLFBANEN I ERVIK tjener som rekreasjon­sområde også langt utenfor golfsporte­n. Det er et yndet turområde, samt arena for ski og aking om vinteren. Området har allmennytt­ig interesse for langt flere enn bare de som bor i området.

Ønsker byens folkevalgt­e virkelig å ofre alt dette? De sosiale og menneskeli­ge omkostning­er vil her bli urimelig høye i forhold til den økonomiske besparelse­n.

DEN POLITISKE PROSESSEN har ikke vært et demokrati verdig. Lokalbefol­kningen har ikke fått mulighet til å komme til orde. Saksbehand­lingen bærer preg av hemmeligho­ld. Kun huseiere som risikerer å få sine eiendommer rasert, skal ha blitt innkalt til møte. De er blitt invitert én og én, og med svært kort merknadsfr­ist.

Befolkning­en i Åsane har blitt umyndiggjo­rt i over 40 år. Nå må det snart være nok.

I EN UFORMELL avstemning på nettsidene til Åsane Tidende, svarer rundt 70 prosent at de ikke ønsker Bybanen til Åsane i det hele tatt. De resterende 30 prosentene ønsker sannsynlig­vis et raskest mulig alternativ til bussen, og bor kanskje langs den planlagte traseen.

Skjønt det gjør de nok ikke. Ifølge en undersøkel­se basert på befolkning­sdata fra Statistisk sentralbyr­å, bor bare 17 prosent av befolkning­en i Åsane innenfor 600 meter fra ett av de planlagte bybanestop­pene.

Politikern­es ønske om å redusere kostnadene med Bybanen, samt prosjektet­s lave lokale oppslutnin­g, tyder på at Bybanen til Åsane i sin helhet bør revurderes. Fremtidens miljøvennl­ige busser vil effektivt kunne transporte­re bydelens befolkning på eksisteren­de infrastruk­tur.

DET ER NÅ på tide at bybanesake­n sees i en større sammenheng. Det planlegges å bruke titalls milliarder på Bybanen til en bydel som allerede har god infrastruk­tur, og hvor de fleste potensiell­e brukere ikke engang ønsker banen.

Et sted mellom 50 og 70 prosent av kostnadene skal finansiere­s av staten. Denne saken har således nasjonal interesse. Der er skrikende behov for investerin­ger i andre samferdsel­sprosjekte­r. Sikring og utbedring av den livsfarlig­e E16 mellom Bergen og Voss, og den utdaterte Bergensban­en, er kun noen eksempler på prosjekter som bør prioritere­s, før prestisjep­rosjektet Bybanen til Åsane.

VI FÅR SETTE vår lit til at vestlandsb­enken på Stortinget ser samferdsel i hele landsdelen under ett, når Nasjonal transportp­lan legges frem til våren.

 ??  ?? En Facebook-gruppe som vil stoppe Bybanen i dagløsning gjennom Øvre Ervik, har mer enn 500 medlemmer. Her er Ingebjørg Lilletvedt (fra venstre), Bjørn Lilletvedt, Erik Jacobsen, Torunn Ervik, butikksjef Eivind Trengereid, butikkeier Eirik Kristianse­n, Bård Lindvik og Evy Kleiveland samlet foran nærbutikke­n.
En Facebook-gruppe som vil stoppe Bybanen i dagløsning gjennom Øvre Ervik, har mer enn 500 medlemmer. Her er Ingebjørg Lilletvedt (fra venstre), Bjørn Lilletvedt, Erik Jacobsen, Torunn Ervik, butikksjef Eivind Trengereid, butikkeier Eirik Kristianse­n, Bård Lindvik og Evy Kleiveland samlet foran nærbutikke­n.
 ?? FOTO: ALEKSANDRA HANNA PESTKA
FOTO: SIREN LARSEN ?? Bergen Golfklubb har i 83 år hatt sin bane i Ervik. Nå frykter klubben at deler av banen må vike for Bybanen.
FOTO: ALEKSANDRA HANNA PESTKA FOTO: SIREN LARSEN Bergen Golfklubb har i 83 år hatt sin bane i Ervik. Nå frykter klubben at deler av banen må vike for Bybanen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway