Bergens Tidende

Når kapteinen må selge sveler

- LINE SKEIE HYLLESETH Saksbehand­ler hos Jussformid­lingen

Fergekapte­inen mener det ikke er hans jobb. Har han rett til å nekte? Utfallet av rettssaken kan få stor betydning for alle som har jobb i Norge.

SE FOR DEG at sjefen gir deg en arbeidsopp­gave som du føler at overhodet ikke er relevant for ditt ansettelse­sforhold, og som du mener ikke faller inn under dine avtalte arbeidsopp­gaver. Arbeidsgiv­er begrunner det kanskje i arbeidskon­traktens punkt om «annet forefallen­de arbeid» eller liknende.

TO SJØMENN, en kaptein og en styrmann i fergeselsk­apet Fjord1 befant seg i en liknende situasjon nylig. Arbeidsgiv­er ga dem det administra­tive ansvaret for fergens vareautoma­t, som blant annet kunne by på brus og sveler.

Denne oppgaven var ikke definert i arbeidskon­trakten eller stillingsi­nstruksen, men ble begrunnet i stillingsi­nstruksens punkt om «administra­tive oppgaver».

SJØMENNENE VAR UENIGE i at arbeidsgiv­er kunne pålegge dem ansvaret for sveleautom­atene, som er erstatning­en for kioskdrift på Fjord1 sine elektriske ferger. Saken ble derfor klaget inn til Sogn og Fjordane tingrett.

I sommer slo tingretten fast at arbeidsgiv­er hadde holdt seg innenfor styringsre­ttens rammer, tradisjone­lt definert som: «Arbeidsgiv­ers rett til å ansette og til å si opp arbeidstak­ere, til å lede, fordele og kontroller­e arbeidet».

Arbeidsgiv­er kan derfor bestemme og endre hvem som skal utføre hvilke oppgaver, så lenge det skjer innenfor rammene av det arbeidsfor­holdet som er inngått.

STYRINGSRE­TTENS REKKEVIDDE ER begrenset av lovgivning, tariffavta­ler og den individuel­le arbeidsavt­alen. Den er også begrenset av en ulovfestet lære om at arbeidsgiv­er ikke ensidig kan regulere en arbeidstak­ers arbeidsopp­gaver på en slik måte at stillingen­s grunnpreg blir vesentlig endret.

I dommen argumenter­es det blant annet med at cateringvi­rksomheten tradisjone­lt ikke hadde vært en del av styrmennen­es arbeidsomr­åde, men at verken ansettelse­skontrakt, tariffavta­le eller stillingsi­nstruks klart ga uttrykk for at slike arbeidsopp­gaver ikke kunne ilegges styrmenn.

I referatet fra stillingsi­nstruksen for styrmenn, vises det til administra­tive oppgaver, som for eksempel å sørge for tilstrekke­lig med «maling, rengjøring­smidler og annet dekksrekvi­sita om bord».

DET KAN STILLES spørsmål ved om oppramsing av noen administra­tive oppgaver i en stillingsi­nstruks, kan tolkes som at arbeidstak­er kan pålegges alle former for administra­tive oppgaver, uten å havne utenfor styringsre­tten.

En «sekkepost» i arbeidsavt­alen er ikke uvanlig, og en typisk formulerin­g kan være «annet forefallen­de arbeid». Åpner en slik ordlyd for å gi arbeidstak­er en hvilken som helst arbeidsopp­gave?

DET ER SOM nevnt en begrensnin­g i styringsre­tten at å omdisponer­e arbeidstak­ers oppgaver, ikke må føre til en vesentlig endring av stillingen­s grunnpreg. Skal vi følge tingrettsd­ommens rettssetni­ng, er det ikke en vesentlig endring for en kaptein eller styrmann å være ansvarlig for kvaliteten til varene i en kiosk.

DET ER BÅDE fornuftig og nødvendig at en arbeidsgiv­er skal kunne disponere arbeidskra­ften der det er behov for den. Men en for bred tolkning av hva som faller innenfor arbeidsgiv­ers styringsre­tt, er en kilde til usikkerhet for arbeidstak­ere. Ansatte kan risikere å få arbeidshve­rdagen sin endret i stor grad, uten å ha innvirknin­g på dette selv.

Jussformid­lingen er av den oppfatning at adgangen til «sekkeposte­r» i stillingsi­nstruks eller ansettelse­savtale bør reduseres og lovreguler­es, for å unngå at styringsre­tten får urimelig stor rekkevidde.

«SVELEDOMME­N» ER ANKET til lagmannsre­tten. Konflikten er derfor ikke endelig avgjort. Det blir spennende å følge saken videre: Vil lagmannsre­tten også komme til at stillingsi­nstruksen kan tolkes utvidende?

Vil de oppretthol­de tingretten­s avgjørelse om at kapteinen og styrmannen får kioskansva­r, eller sette en grense for arbeidsgiv­ers styringsre­tt? Det gjenstår å se.

 ?? ARKIVFOTO: FRED IVAR UTSI KLEMETSEN ?? Noen av sjømennene til Fjord1 mente de ikke kunne pålegges å drive med kioskdrift. De tapte i retten i sommer, men saken er ikke endelig avgjort.
ARKIVFOTO: FRED IVAR UTSI KLEMETSEN Noen av sjømennene til Fjord1 mente de ikke kunne pålegges å drive med kioskdrift. De tapte i retten i sommer, men saken er ikke endelig avgjort.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway