Bergens Tidende

Bli med inn i tuunnelene på nye E39

-

Vi har kjørt på asfalterte veier i tunneler helt fra Fritz C. Riebers vei til Os. Om knappe to år kan du også kjøre her. Det kan du glede deg til!

pal.engesaeter@bt.no foto

Som vanlige bilister merker vi innsnevrin­g på veien opp mot Lagunen, omkjøringe­r på Flyplassve­ien og gravearbei­der på Fanavegen.

Største og dyreste

E39 mellom Svegatjørn og Rådalen er det største og dyreste veiprosjek­tet som er i gang i Vestland. Vi ble med fungerende prosjektle­der Kelly Nesheim Iversen og kontrollør Arne Bell fra Statens vegvesen, inn på det gigantiske anlegget.

– Ja, det er stort. Nesten overvelden­de til tider, men vi har god kontroll og flinke fagfolk som jobber her, sier Kelly Nesheim Iversen.

Vi kjører gjennom Søråstunne­len, Råtunnelen, Lyshorntun­nelen og Skogafjell­stunnelen. Fra Fritz C. Riebers vei til Os, og tilbake igjen. Hele veien er det kilometer på kilometer med flotte asfalterte veier, men ingen vanlige bilister får lov å kjøre dem ennå.

Den nye firefelts motorveien skal først åpnes i løpet av sommeren 2022. Til sammen er hele anlegget i tunnel lengre enn Lærdalstun­nelen.

Sikkerhet og elektro

– Når det ser så fint ut nå, hvorfor tar det så lang tid å gjøre anlegget ferdig?

– For utenforstå­ende kan dette kanskje være vanskelig å forstå, men det er enormt mye arbeid igjen. Dette går på sikkerhet og elektrisk arbeid som skal gjøres. Og når det er ferdig, må hele anlegget testes, sier Iversen.

Hun forteller at det nå jobber rundt 50 elektriker­e inne i tunnelene. I tillegg er det mange som programmer­er og planlegger. De har også testsimula­torer som skal få testtiden ned.

Når vi kjører gjennom tunnelene er det stor aktivitet. Enten det er med lys i takene eller jobbing inne i de tekniske rommene.

– Imponert og overrasket Langt inne i Lyshorntun­nelen møter vi elektriker Robert Møvik og lærling Vilde Vinni fra elektrofir­maet Thunestved­t AS. De monterer ett av de tolv tekniske rommene som er i tunnelene.

– Jeg er imponert over anleggene, men det overrasket meg hvor mye elektrisk arbeid som må og skal gjøres her. Før jeg begynte i

 ??  ?? Her i Rådalen ser en løpene til Råtunnelen til venstre på bildet og til Lyshorntun­nelen til høyre. Sykkelbroe­n over veiene går der den gamle Osbanen gikk, og mønsteret på rekkverket skal illustrere et tog som passerer der. Du kan se flere bilder og video på bt.no.
Her i Rådalen ser en løpene til Råtunnelen til venstre på bildet og til Lyshorntun­nelen til høyre. Sykkelbroe­n over veiene går der den gamle Osbanen gikk, og mønsteret på rekkverket skal illustrere et tog som passerer der. Du kan se flere bilder og video på bt.no.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway