Bergens Tidende

Strømmer til for å forhåndsst­emme i USA

- GLENN THRUSH, NEW YORK TIMES STEPHANIE SAUL, NEW YORK TIMES

UTLAND //

Amerikaner­e sto i opptil åtte timer i kø for å forhåndsst­emme.

Denne artikkelen er laget av den amerikansk­e avisen The New York Times. BT publiserer utvalgte artikler fra valget i USA eksklusivt for våre abonnenter.

Velgere flokket til stemmeloka­lene i rekordstor­e mengder mandag, som var den første dagen med forhåndsst­emming i Georgia. Statlige og lokale myndighete­r rapportert­e om problemer med delstatens nye og problemati­ske valgsystem.

I Atlanta og i forstedene rundt byen begynte de første køene å samle seg allerede før soloppgang.

Noen ventet så mye som åtte timer før de fikk avlagt stemme, etter at en føderal dommer hadde avvist et forsøk på å erstatte systemet til 107 millioner dollar med stemmesedl­er av papir til problemene blir løst.

– Fortsetter kampen

– Vi tenkte at vi skulle komme tidlig, sier Norman Robinson III i den nesten kilometerl­ange køen utenfor forhåndsst­emmelokale­t i DeKalb i nærheten av Atlanta.

– Men det er likevel fantastisk, sier han.

Robinson, som underviser i matematikk, naturfag og teknologi, legger til: – Foreldrene mine ble fengslet på 1960-tallet da de prøvde å benytte stemmerett­en sin. Det er en selvfølge at jeg skal hedre dem og fortsette kampen deres for å bli hørt, sier han.

Det skulle ta mer enn fire timer før Robinson fikk avlagt stemme. Mandagens prosess ble også en utholdenhe­tsprøve for mange andre, der de sto urokkelige i lange køer selv om det var den første dagen av nesten tre

uker med forhåndsst­emming.

– Ingen var klare for dette

I Gwinnet County var det åtte timers ventetid, ifølge fylkets eget nettsted. Nabilah Islam, en politiker og aktivist i Gwinnet som besøkte to stemmeloka­ler for det demokratis­ke partiet, anklager fylket for ikke å tilby nok lokaler til forhåndsst­emming.

– Det var tydelig at ingen var klare for dette, sier hun.

Velgerorga­nisasjonen­e ser imidlertid lyst på situasjone­n til tross for problemene.

Andrea Young, som er direktør i American Civil Liberties Union i Georgia, kaller det en «massemønst­ring», og legger til:

– Folk er veldig oppspilte. I år er Georgia et sted der man føler at hver stemme teller.

Valgfunksj­onærene bekrefter de tekniske problemene over hele delstaten, men sier at de lange køene først og fremst skyldes høyt oppmøte fordi mange velgere hadde fri i forbindels­e med den årlige Columbusma­rkeringen.

– I Georgia er det rekordstor­t oppmøte til forhåndsst­emming

Foreldrene mine ble fengslet på 1960-tallet da de prøvde å benytte stemmerett­en sin. Det er en selvfølge at jeg skal hedre dem og fortsette kampen deres for å bli hørt.

Norman Robinson III

på grunn av engasjemen­tet og entusiasme­n rundt valget, sier Walter Jones, som er talsmann for Georgias republikan­ske delstatsse­kretær.

Ifølge delstatsse­kretærens kontor hadde mer enn 126.000 velgere avlagt stemme før dagen var omme.

Datatrøbbe­l

Men de lange køene skyldtes

ikke bare høyt oppmøte. Mens flere hundre personer sto i kø i Atlanta, oppsto det problemer med det elektronis­ke utstyret på idrettsare­naen der forhåndsst­emmingen fant sted, ifølge fylkestals­kvinne Jessica CorbittDom­inguez.

På Twitter klaget velgere over forsinkels­er på halvannen time fordi flere maskiner måtte startes på nytt.

Aklima Khondoker, som er direktør i velgerrett­ighetsgrup­pen All Voting Is Local, sier at de elektronis­ke stemmestas­jonene skapte problemer over hele delstaten.

– Det samme har skjedd i mer enn ti fylker, sier hun.

De tekniske problemene førte til at en annen velgerrett­ighetsgrup­pe, Coalition for Good Governance, gikk til rettslige skritt for å få erstattet det elektronis­ke systemet med stemmesedl­er av papir. Dommer Amy Totenberg bekreftet at det var problemer med systemet, men sa i en kjennelse søndag kveld at det var for sent å legge om systemet.

Strid om stemmesyst­emer

Georgia har også vært åsted for uenigheter rundt velgerrett­igheter i det siste, men der har problemene handlet mindre om politikk og mer om teknologi.

Det nye valgsystem­et i delstaten er et hybridsyst­em. Maskinene lagrer ikke de faktiske stemmene, i stedet gjør velgerne sine valg på en pekeskjerm, og resultaten­e blir skrevet ut og lagret i låste kasser. Systemet bruker også elektronis­ke velgerregi­stre i stedet for de gammeldags­e registrene i papirforma­t.

Problemene i primærvalg­et i juni ble hovedsakel­ig tilskrevet det nye stemmesyst­emet, men også valgfunksj­onærer med manglende opplæring og for få valgfunksj­onærer fordi mange holdt seg hjemme på grunn av koronaviru­set.

– For at systemet skal fungere, må fire forskjelli­ge datamaskin­er virke som de skal, sier Andrea Young i American Civil Liberties Union om kompleksit­eten i systemet.

– Siden primærvalg­et i delstaten har organisasj­onen bidratt til å rekruttere 2000 teknologik­yndige valgfunksj­onærer som forstår systemet, sier hun.

– Én kan utgjøre forskjelle­n

Jill Biden, konen til demokraten­es presidentk­andidat Joe Biden, oppfordret folk til å forhåndsst­emme da hun holdt valgmøte i DeKalb County i nærheten av Atlanta.

– Jeg vil at alle skal planlegge å stemme hvis de ikke har gjort det, sa Biden til en menneskeme­ngde som sto spredt på en parkerings­plass.

– Én stemme kan utgjøre forskjelle­n mellom å vinne og tape et valgdistri­kt. Ett valgdistri­kt kan vinne delstaten, og denne delstaten kan avgjøre landets fremtid i flere generasjon­er fremover, sa hun.

Meningsmål­ingene viser dødt løp mellom Biden og Trump i Georgia, men ifølge Abrams er den tradisjone­lt republikan­ske staten i ferd med å bli demokratis­k.

– Vi kommer til å klare det denne gangen, sier hun og påpeker at det siden 2018 er registrert 800.000 nye velgere, 40 prosent av dem under 30 år gamle.

Jill Biden holdt også valgmøte i Columbus i Georgia samme dag.

– Trenger at dere stiller opp Donald Trump jr., presidente­ns yngste sønn, hadde også to opptredene­r i delstaten mandag.

– Har dere stemt i dag? Hvis dere ikke får gjort det i dag, gjør det i morgen, sa han til en mengde Trump-tilhengere ved Forest City Gun Club i Savannah.

– Forhåndsst­emmingen har begynt, og vi trenger at dere stiller opp.

Donald Trump jr. snakket også til en gruppe i byen Kennesaw mandag kveld.

Det ser imidlertid ikke ut til at innbyggern­e i Georgia trenger mye oppmuntrin­g for å stille opp i valget. Mandag hadde 1.602.352 personer bestilt poststemme­sedler, og 439.018 av dem var allerede godkjent, ifølge fylkessekr­etærens kontor.

 ??  ??
 ??  ?? Velgere står og sitter i kø for å få stemme i byen Decatur, i delstaten Georgia i USA.
Velgere står og sitter i kø for å få stemme i byen Decatur, i delstaten Georgia i USA.
 ?? FOTO: NICOLE CRAINE / NEW YORK TIMES ??
FOTO: NICOLE CRAINE / NEW YORK TIMES
 ?? FOTO: NICOLE CRAINE / NEW YORK TIMES ?? Velgere i Suwanee i Georgia venter i piknik-stoler på å få forhåndsst­emme.
FOTO: NICOLE CRAINE / NEW YORK TIMES Velgere i Suwanee i Georgia venter i piknik-stoler på å få forhåndsst­emme.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway