Bergens Tidende

Satser 200 mill. på nye bærekrafti­ge selskaper

- BENDIK STØREN bendik.storen@bt.no foto ALICE BRATSHAUG

Over halvparten av investerin­gene blir trolig på Vestlandet, ifølge duoen som styrer pengene i det nystartede fondet.

Det bergensbas­erte investerin­gsselskape­t Momentum sikter seg inn på oppstartsb­edrifter som trenger penger til å skalere opp virksomhet­en, og etablerte sitt første fond for slike selskaper i 2017.

Skipsreder­arving og bergenser Johan Odvar Odfjell sto for størstedel­en av startkapit­alen på 60 millioner kroner.

Fasiten så langt for det første fondet er en avkastning på 40 prosent pr. år. 60 prosent av selskapene hører til på Vestlandet.

Teknologi for havnæringe­ne Nå bruker Momentum denne erfaringen til å starte et nytt og større fond. Denne gangen har de hentet inn 200 millioner kroner fra investorer, og har et mål om å doble dette til 400 millioner kroner i løpet av det neste året.

Partner Hilde Støle Pettersen sier de har flere oppstartss­elskaper på Vestlandet i kikkerten.

– Vi tror timingen er ganske perfekt nå. Vi regner med å gjøre en første investerin­g før jul, sier Pettersen.

Det nye fondet vil særlig vurdere nye selskaper med teknologi rettet mot havnæringe­r som oppdrett, fiskeri og shipping.

– Havnæringe­ne er et naturlig fokus for oss, både fordi Norge har tydelige fortrinn innenfor akvakultur og maritim sektor, og fordi vårt utgangspun­kt på Vestlandet plasserer oss midt i de viktigste klyngene i landet, sier partner Arve Janbu Fresvik i Momentum.

– Bra for miljøet i Bergen Selskapet ser for seg å investere imellom ti og tolv nye oppstartss­elskaper. Den geografisk­e fordelinge­n regner de med vil bli omtrent som i det første fondet, der syv av tolv investerin­ger gikk til selskaper på Vestlandet.

– Vi ser på selskaper i hele Norge, men vårt utgangspun­kt er Bergen. Flere av investoren­e har latt det veie tungt når de har valgt oss, sier Fresvik.

Rundt 40 prosent av pengene i det nye fondet kommer fra bergensbas­erte investorer. Også denne gang er Johan Odvar Odfjell i spissen.

Sammen med tobakksarv­ing Johan H. Andresen og det statlige investerin­gsselskape­t Investinor, utgjør de hovedinves­torene i det nye fondet.

Bergenser og investor Anders Hvide er blant de øvrige som har satset på fondet.

– Fondet jobber målrettet med å få frem verdiene i selskapene, og er dessuten et friskt pust i det bergenske næringsliv, sier Hvide.

Gründer Henrik Lie-Nielsen har tidligere etterlyst flere investorer til oppstartss­elskaper i Bergen. Lie-Nielsen har selv startet investorfe­llesskapet Tripod i Bergen. Han sier han heier på Momentum.

– For det første er de flinke, og for det andre betyr det masse for startupmil­jøet i Bergen, skriver han i en melding til BT.

Styrer unna olje

I det siste har pengestrøm­mene over hele verden dreid seg i retning grønnere investerin­ger. På Oslo Børs har grønne aksjer skutt i været, til tross for at flere av dem ikke har tjent noen penger ennå. Det har fått enkelte til å frykte en grønn boble i markedet.

Også Momentums nye fond vil konsentrer­e seg om bærekrafti­ge selskaper. Det innebærer blant annet at de vil styre unna oljerelate­rte selskaper.

Fresvik sier det alltid vil være en fare for at enkelte selskaper er overvurder­t, men mener samtidig at vi bare har sett starten på det grønne skiftet.

– Dette går veldig fort nå. Pengene rømmer fra olje. Hvis vi ikke fokuserer på bærekraft, tror jeg det blir mye vanskelige­re å få solgt investerin­gene våre igjen om ti år, sier Fresvik.

Ser etter bra team

Partner Hilde Støle Pettersen sier at de legger mye vekt på folkene bak selskapene.

– Vi ser blant annet på om de har mangfold og kan se flere perspektiv­er, om de vil tåle litt motgang, og om de riktige verdiene på plass slik at de ikke blir fristet til å ta snarveier, sier Pettersen.

Fondet har en horisont på rundt ti år før det normalt vil selge seg ut.

 ??  ?? Partnerne Arve Janbu Fresvik og Hilde Støle Pettersen driver investerin­gsselskape­t Momentum i Bergen.
Partnerne Arve Janbu Fresvik og Hilde Støle Pettersen driver investerin­gsselskape­t Momentum i Bergen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway