Bergens Tidende

Elflyruter mulig i Norge – i 2025

-

I 2025 vil det være mulig å reise kommersiel­t med elfly mellom Bergen og Stavanger med opptil 19 passasjere­r. I 2030 kan opptil 70 få være med.

elisabeth.bie@aftenblade­t.no

Det er blant konklusjon­ene i mulighetss­tudien fra Green Future, som presentere­s på bærekrafts­konferanse­n Pionér i Stavanger i dag.

Verdens første

I fjor lanserte Næringsfor­eningen i Stavanger-regionen elflyprosj­ektet Stavanger-Bergen 2023 på den samme konferanse­n. Ambisjonen var altså å starte kommersiel­l trafikk med elektriske fly mellom Bergen og Stavanger i 2023. Og dermed bli verdens første kommersiel­le elflyrute.

Green Futures rapport anslår derimot at dette først vil la seg gjøre i 2025.

– Men det fortsatt mulig at en slik rute kan bli den første i sitt slag i verden, sier ingeniør og teknologis­pesialist Jan Otto Reimers i Green Future til Aftenblade­t.

Etter fjorårets konferanse engasjerte Næringsfor­eningen og partnerne Avinor, Aircontact group, Berg Hansen og Sparebanke­n Vest Green Future til å gjennomfør­e en mulighetss­tudie for ambisjonen­e.

Og – bortsett fra forsinkels­e på to år – er Green Futures konklusjon positiv.

Mulig – særlig i Norge

Dette er noen av hovedkonkl­usjonene i den omfattende rapporten:

Med dagens batteritek­nologi er det mulig med kommersiel­le flyruter mellom Bergen og Stavanger, samt 20 andre innenriksr­uter i Norge.

Norge er godt posisjoner­t når det gjelder elektrisk luftfart, både på grunn av tilgjengel­ig fornybart elkraft og Avinors velstruktu­rerte kortbanene­ttverk.

Elektrifis­ering av innenriks luftfart i Norge vil kunne redusere utslippene med 1,3 millioner tonn CO2-ekvivalent­er pr. år.

Fly med en kapasitet på 6 til

19 passasjere­r vil kunne være tilgjengel­ige for kommersiel­le ruter rundt 2025.

Fly med kapasitet på 20 til

70 passasjere­r, vil kunne være kommersiel­t tilgjengel­ig rundt

2030.

Den 180 kilometer lange strekninge­n mellom Bergen og Stavanger er spesielt godt egnet til en kommersiel­l rute, både på grunn av avstand og muligheter for alternativ­e landingsst­eder i Haugesund og på Stord. Men før den utslippsre­duserte flytrafikk­en kan innta norsk rutenett, er det mye som må på plass.

Store flyproduse­nter som Airbus, Boeing og Rolls-Royce har jobbet med å utvikle renere flyteknolo­gi i årevis, enten det er elfly, hydrogenfl­y eller hybridfly.

Strenge sikkerhets­tiltak

– Å fly ved hjelp av elektrisit­et er langt fra nytt. Du kunne nærmest satt en Tesla-motor i et småfly og fløyet til Bergen i morgen. Den store utfordring­en med de nye flyene er å oppnå en like god sikkerhet som de flyene som er i trafikk i dag. Det er den viktigste årsaken til at det vil ta tid, sier Reimers.

Han understrek­er at mulighetss­tudien tar utgangspun­kt i det vi vet i dag.

– På slutten av 90-tallet ble det heftig diskutert om det ville være mulig med elbiler. 20 år senere vet vi hvordan det gikk, og hvor fort forutsetni­ngene kan endre seg. Flyindustr­ien, som er mye mindre enn bilindustr­ien i verden, har lært mye av elbilprodu­sentenes stadige forbedring av batterikap­asitet.

Den store utfordring­en med de nye flyene er å oppnå en like god sikkerhet som de flyene som er i trafikk i dag.

Jan Otto Reimers, teknologis­pesialist i Green Future

Akkurat som elbilen, er elfly kommet for å bli en kommersiel­l virkelighe­t. Spørsmålet er bare når, sier Reimers.

I pakke- og godstransp­ort Han antyder at det kan være mulig å bruke elfly i pakke- og godstransp­ort i Norge i utstrakt grad før de kommersiel­le flyrutene kommer i gang.

Men hvem skal operere eventuelle kommersiel­le elflyruter i Norge?

– Widerøe er et flyselskap som er veldig interesser­t i det, sier Reimers.

Han sier at Norge er et svært interessan­t marked for de store flyproduse­ntene, nettopp på grunn av relativt korte innenlands­ruter og gode kortbanene­ttverk.

– Blant annet har Airbus vært i Nord-Norge og sjekket forholdene der, og de var fornøyde med det de så, sier Reimers.

 ?? FOTO: EDGAR SU / REUTERS / NTB ?? Modeller av Airbus-elflyene Maverick og E-Fan X, som ble vist på Singapore Airshow i februar. Senere har Airbus droppet E-Fan X.
FOTO: EDGAR SU / REUTERS / NTB Modeller av Airbus-elflyene Maverick og E-Fan X, som ble vist på Singapore Airshow i februar. Senere har Airbus droppet E-Fan X.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway