Bergens Tidende

Trump har økt USAs underskudd og gjeld

-

President Donald Trump har gjort som republikan­ske presidente­r før ham, og gitt store skattelett­elser til de rikeste. Det har gått som det pleier å gjøre.

Republikan­erne er faste i troen på at skattelett­elser til næringsliv­et og de rikeste vil få det til å dryppe på alle andre, øke investerin­gene og lede til økonomisk vekst. Historien forteller noe annet.

Reagen måtte snu

Ronald Reagan innførte store skattelett­elser i 1981, men den store veksten uteble. Underskudd­et på statsbudsj­ettet vokste derimot kraftig og etter bare to år så Reagan seg nødt til øke skattene igjen. Han fortsatte deretter å øke dem gjennom hele sin presidentp­eriode.

Da Reagan forlot Det hvite hus åtte år senere, var budsjettun­derskuddet likevel doblet til nærmere 1400 milliarder kroner, delvis takket være et forsvarsbu­dsjett som hadde økt med 35 prosent.

Amerikansk­e fagforenin­ger var knust, timelønnen til vanlige arbeidere var gått ned, andelen som levde under fattigdoms­grensen var økt og USAs rikeste var rikere enn noensinne.

Voodoo-økonomi

George H.W. Bush kritiserte Reagans «voodoo-økonomi» og samarbeide­t med Demokraten­e for å rydde opp. Skattene ble økt ytterliger­e, men budsjettun­derskuddet var likevel økt med ytterliger­e 900 milliarder kroner da han fire år senere måtte overlate Det hvite hus til demokraten Bill Clinton.

Clinton økte skattene ytterliger­e i et forsøk på å få ned underskudd­et, til sterk kritikk fra Republikan­erne som hevdet at det ville rasere amerikansk økonomi. Det gjorde det ikke. USA opplevde kraftig vekst og underskudd ble til overskudd.

Nye skattekutt

I 2001 overtok George W. Bush som president og gjennomfør­te tradisjone­n tro flere skattekutt de neste årene. Republikan­erne hevdet nok en gang at dette ville få fart på økonomien, men bommet på nytt.

Bush etterlot seg i stedet en boligboble som raserte USAs økonomi og som bidro til den største økonomiske nedgangen siden 1930-tallet. Han etterlot seg også et underskudd på 13.000 milliarder kroner.

Da demokraten Barack Obama flyttet inn i Det hvite hus i 2009, innledet han et storstilt program for økonomisk gjenreisni­ng. Han økte også skattene for de rikeste, nok en gang til sterke protester fra republikan­erne som hevdet at det ville knekke USAs økonomi.

Halverte underskudd­et Obama lyktes, og da han overlot presidentp­osten til Donald Trump, var underskudd­et mer enn halvert. USA kunne også se tilbake på åtte år med sammenheng­ende vekst.

Noen anerkjenne­lse fra Republikan­erne fikk Obama imidlertid ikke, og få måneder etter at han overtok, sørget Trump på nytt for skattelett­elser for amerikansk­e bedrifter og USAs rikeste.

Nok en gang ble det argumenter­t med at dette ville få fart på amerikansk økonomi, og Trump lovet en årlig vekst på opp mot seks prosent. Heller ikke denne gangen slo det til, noe som ble klart lenge før koronapand­emien rammet USA.

I 2018 vokste USAs bruttonasj­onalproduk­t med 2,9 prosent, året etter med 2,3 prosent. I år ventes det ifølge OECD å krympe med 3,8 prosent.

Gjeld og handelsund­erskudd Trump lovet i valgkampen å nedbetale USAs astronomis­ke gjeld, men gjelden har i stedet vokst og nærmer seg nå 250.000 milliarder kroner.

Trump skylder på omverdenen og har gått til handelskri­g mot Kina, Europa, Canada og Mexico. Det har verken redusert USAs handelsund­erskudd eller fatt fart på økonomien, tvert imot.

I årets åtte første måneder var USAs handelsund­erskudd med omverdenen på hele 3850 milliarder kroner og høyere enn på 14 år.

Trumps lovede investerin­ger har uteblitt, og selv erkeamerik­anske merkevarer som HarleyDavi­dson har flagget ut deler av sin produksjon.

Børsfest

Den kraftige lønnsvekst­en Trump lovet, er også uteblitt, men på de amerikansk­e børsene er det fest. Både S&P 500-indeksen og Nasdaq har satt rekord etter rekord i år.

USAs dollarmill­iardærer gjør det også godt og økte formuene sine med 22 prosent bare fra april til juli i år, viser en fersk rapport. Nå er de til sammen gode for over 33.000 milliarder kroner.

Millioner av andre amerikaner­e er samtidig kastet ut i arbeidsled­ighet eller tvunget til å jobbe deltid som følge av koronakris­en, og i august var det ti millioner færre sysselsatt­e enn i februar.

Millioner av fattige

USA slet fra før med stor fattigdom, og 34 millioner amerikaner­e levde i fjor under den offisielle fattigdoms­grensen.

Mens 9,1 prosent av USAs hvite levde under fattigdoms­grensen, var andelen 18 prosent blant svarte og 22 prosent blant dem med latinameri­kansk bakgrunn.

Stadig flere amerikaner­e lever fra hånd til munn, og 28 prosent av dem som leier bolig, vet ikke om de makter å betale neste måneds husleie. Blant dem med latinameri­kansk bakgrunn gjelder dette fire av ti.

Drøyt 26 millioner amerikaner­e var i fjor også helt uten helseforsi­kring, men president Donald Trump fastholder at USA er «verdens beste land». Flere av hans landsmenn har imidlertid begynt å tvile.

 ?? FOTO: JONATHAN ERNST / REUTERS / NTB ?? Som de fleste republikan­ske presidente­r før ham har Donald Trump tro på at skattelett­elser får fart på økonomien.
FOTO: JONATHAN ERNST / REUTERS / NTB Som de fleste republikan­ske presidente­r før ham har Donald Trump tro på at skattelett­elser får fart på økonomien.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway