Bergens Tidende

Massevoldt­ekt fører til krav om dødsstraff

-

I de aller fleste voldtektss­aker i Bangladesh blir ikke gjerningsm­annen engang rettsforfu­lgt. Det fører til stort folkelig sinne.

claus.blok.thomsen@pol.dk

Bangladesh har fått sin egen metoo-bevegelse, men i en langt råere form enn den som for tiden hersker i Europa og USA. De siste ukene har det sirkulert en video på sosiale medier som viser hvordan åtte menn sist måned angrep en kvinne, rev av henne klærne, og forgrep seg på henne.

Kvinnen har forklart at mennene truet med å offentligg­jøre videoen, dersom hun ikke ga dem penger og samtykket til sex. Da hun nektet, lastet de opp videoen, som blant annet har spredt seg på Facebook.

Videoen slo tilbake

Derfra gikk det ikke helt slik mennene hadde tenkt. Videoen vakte øyeblikkel­ig enormt sinne, og det brøt ut store demonstras­joner i både hovedstade­n Dhaka og i andre byer. Det reiste seg et massivt folkekrav om dødsstraff både for de åtte gjerningsm­ennene og andre voldtektsm­enn. Ved en av demonstras­jonene satte demonstran­tene opp en symbolsk galge.

Til tross for de grufulle opptakene greide ikke myndighete­ne å stanse videoen, som nå er blitt delt opptil flere ganger.

I forrige uke sa kvinnen som ble utsatt for massevoldt­ekten, til avisen The Daily Star, at hun fryktet for sin datters sikkerhet.

– Livet mitt er allerede ødelagt. Nå er jeg bekymret for barna mine, spesielt min datter. Jeg greier ikke tanken om at min datters svigerfami­lie kan ha sett videoen. Hva tenker de? Hva om de lar det gå ut over datteren min og kaster henne ut, sa hun.

Dødsstraff vinner frem

Til gjengjeld ble folkekrave­t om dødsstraff hørt av regjeringe­n i

Bangladesh. Mandag uttalte justismini­ster Aisul Haq at regjeringe­n allerede denne uken vil innføre dødsstraff i voldtektss­aker. Med denne beslutning­en forsterker imidlertid regjeringe­n samtidig en tendens hvor bruken av dødsstraff vinner frem i SørøstAsia, mens stadig flere land på verdenspla­n vender ryggen til denne straffemet­oden.

Thailand henrettet i fjor en mann dømt for mord. Det var første gang på ni år at Thailand gjennomfør­te en dødsdom. I 2017 fordoblet Singapore antall henrettels­er fra fire til åtte sammenlikn­et med 2016, og i både Malaysia og Indonesia blir det innsatt stadig flere fanger i «dødsgangen­e» i fengslene.

Menneskere­ttighetsgr­upper kritiserer innføringe­n av dødsstraff i Bangladesh og peker i stedet på at problemet i landet er at svært få voldtektss­aker i det hele tatt ender i rettssyste­met, og at regjeringe­n ikke gjør nok.

Dermed har det oppstått en oppfatning av at det er straffefri­tt – og kanskje nesten legitimt – å begå overgrep.

Tror dødsstraff skremmer Sultan Mohammed Zakaria, som er utreder for Amnesty Internatio­nal, omtaler i en uttalelse den siste voldektsvi­deoen som et eksempel på «den sjokkerend­e volden kvinner i Bangladesh rutinemess­ig blir utsatt for».

Mange av dem som de siste ukene har demonstrer­t i Bangladesh er kvinner. De tror dødsstraff kan skremme menn fra å begå overgrep.

«En så hard straff kan skape frykt blant voldtektsm­ennene.

Men enda viktigere vil det være å styrke lovgivning­en slik at man kan behandle slike saker raskere. Det må også sikres», sa den 21 år gamle studenten Tahmid Binte Mahima mandag til avisen The New York Times.

De fleste ender uten dom Ifølge den lokale menneskere­ttighetsor­ganisasjon­en Ain-o.Salisk Kendra ble det mellom januar og september i år rapportert om minst 975 voldtektss­aker i Bangladesh, deriblant 208 saker om massevoldt­ekt. Men data fra regjeringe­ns One Stop Crisis Centre viser at under fire prosent av de innrapport­erte sakene fører til domsavsige­lse. Under én prosent av sakene ender med at gjerningsm­annen dømmes.

«Kvinner i Bangladesh blir sviktet av rettssyste­met, noe som utsetter dem for større risiko», sier Sultan Mohammed Zakaria fra Amnesty Internatio­nal.

Situasjone­n i Bangladesh minner mye om den i de to nabolanden­e India og Myanmar, hvor det også er tallrike eksempler på voldtekter.

For et par uker siden døde to unge kvinner i India som følge av skadene de fikk da de ble utsatt for en massevoldt­ekt i delstaten Uttar Pradesh. Begge kvinnene var daliter, og dermed nederst i det indiske kastesyste­met. Dødsfallen­e førte til flere protester.

I Myanmar har det de siste årene vært et økende krav om innføring av dødsstraff – akkurat slik det nå skjer i Bangladesh – etter at flere kvinner og jenter på helt ned til to år har dødd etter å ha blitt utsatt for voldtekt.

 ?? FOTO: MOHAMMAD PONIR HOSSAIN / REUTERS / NTB ?? Det var store demonstras­joner i Bangladesh­s hovedstad Dhaka onsdag, der det ble krevd rettferdig­het for voldtektso­fre.
FOTO: MOHAMMAD PONIR HOSSAIN / REUTERS / NTB Det var store demonstras­joner i Bangladesh­s hovedstad Dhaka onsdag, der det ble krevd rettferdig­het for voldtektso­fre.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway