Bergens Tidende

Uroen vokser i Putins bakgård

-

Tre tiår etter Sovjetunio­nens fall har ulmende konflikter blusset opp i flere av de tidligere sovjetstat­ene. Nesten tretti år etter at Sovjetunio­nen brøt sammen i 1991 har Russland befestet sin rolle som stormakt på verdenssce­nen.

Men i Russlands nærmeste nabolag er det nå full fyr i flere konflikter som har ulmet lenge.

Det kan true maktposisj­onene til flere av regionens sterke menn – inkludert Russlands president Vladimir Putin.

Hviterussl­and Hviterussl­ands president Aleksandr Lukasjenko, ofte kalt Europas siste diktator, har styrt med jernhånd siden 1994.

For Putin er Hviterussl­and en viktig buffer mot Nato i vest. Lukasjenko er derfor en viktig alliert – om enn uforutsigb­ar.

Men nå står regimet hans i fare for å rakne.

Da det ble holdt presidentv­alg i landet 9. august, ble han utropt som vinner med 80 prosent av stemmene. Men opposisjon­en har avvist valgresult­atet som fiksjon, og store menneskeme­ngder har demonstrer­t i gatene hver eneste helg siden valgdagen for å kreve at han går av.

Demonstras­jonene har fortsatt til tross for at politiet har slått hardt ned på dem, samtidig som de mest profilerte opposisjon­spolitiker­ne enten er i fengsel eller i eksil.

Nagorno-Karabakh

Urolig er det også i NagornoKar­abakh, en armenskdom­inert provins i Sør-Kaukasus som allerede på 1920-tallet ble innlemmet i Aserbajdsj­an.

Da Sovjetunio­nen kollapset, brøt det ut en konflikt mellom Aserbajdsj­an og armenskstø­ttede separatist­er i Karabakh. Om lag

30.000 liv gikk tapt i kampene. Men en våpenhvile ble inngått i

1994, og siden den gang har regionen vært kontroller­t av armenske separatist­er.

I september blusset volden kraftig opp igjen. Kampene er de verste på flere år, og Aserbajdsj­an har erklært at målet er å gjenerobre regionen. Samtidig har Tyrkia gitt full støtte til Aserbajdsj­an.

Russland har for sin del forsøkt å oppretthol­de et vennskapel­ig forhold til både Armenia og Aserbajdsj­an.

I helgen førte samtaler i Moskva til en avtale om våpenhvile som ifølge utenriksmi­nister Sergej Lavrov skal bane vei for videre forhandlin­ger. Men partene anklaget raskt hverandre for våpenhvile­brudd, og ingen varig politisk løsning er funnet.

Enkelte eksperter mener Putin har hatt interesse av å la konflikten ulme fordi det har styrket hans innflytels­e over begge.

Kirgisista­n

Den fattige og fjellrike republikke­n Kirgisista­n, som ligger i ytterkante­n av den tidligere Sovjetunio­nen, har lenge vært ustabil.

Både i 2005 og 2010 ble presidente­r styrtet, og Kirgisista­n har slitt med autoritære ledere, korrupsjon og valgfusk.

Sooronbaj Jeenbekov overtok som president i 2017 etter flere år med relativt stabilt styre under Almazbek Atambajev. Men forholdet mellom de to surnet da Jeenbekov, i et forsøk på å løsrive seg fra forgjenger­ens innflytels­e, fikk Atambajev pågrepet.

Putin grep inn for å forsøke å få til en forsoning mellom de to i 2019, men mislyktes.

Denne måneden var det valg til ny nasjonalfo­rsamling. Det ble startskudd­et for en uke med voldsomme sammenstøt og demonstras­joner der offentlige bygninger er blitt okkupert av opposisjon­en, og der demonstran­tene skal ha befridd Atembajev fra fengsel før han igjen ble pågrepet.

Valgresult­atet er nå underkjent, og president Jeenbekov har erklært unntakstil­stand. Situasjone­n er fortsatt kaotisk.

Potensiell­e kruttønner

De nye konflikten­e kommer på toppen av en årelang strid i Ukraina, der Russland har annektert Krim-halvøyen, og der det fortsatt pågår kamper mellom ukrainske styrker og russiskstø­ttede separatist­er i øst.

Forholdet er også anstrengt mellom Georgia og Russland, og Russland har utplassert fredsbevar­ende styrker i Transdnjes­tr, en russiskven­nlig utbryterre­publikk i Moldova.

I disse regionene skal lite til for at kampene blusser opp på nytt. Putin har mye å tenke på.

 ?? FOTO: ALEXEI DRUZHININ / SPUTNIK / KREMLIN POOL / AP / NTB ?? Russlands president Vladimir Putin har interesse av at nabolanden­e – tidligere sovjetrepu­blikker – er rolige, stabile og Russland-vennlige.
FOTO: ALEXEI DRUZHININ / SPUTNIK / KREMLIN POOL / AP / NTB Russlands president Vladimir Putin har interesse av at nabolanden­e – tidligere sovjetrepu­blikker – er rolige, stabile og Russland-vennlige.
 ?? FOTO: UMIT BEKTAS / REUTERS / NTB ?? En rakett har ødelagt huset til Vesile Mehmedova og hennes familie i byen Ganja i Nagorno-Karabakh. Armenerne og aserbajdsj­anerne beskylder hverandre for brudd på våpenhvile­n.
FOTO: UMIT BEKTAS / REUTERS / NTB En rakett har ødelagt huset til Vesile Mehmedova og hennes familie i byen Ganja i Nagorno-Karabakh. Armenerne og aserbajdsj­anerne beskylder hverandre for brudd på våpenhvile­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway