Bergens Tidende

– Det er for mye å forvente at noen skal fylle skoene til Usain Bolt

Kriseåret ble en opptur for Karsten Warholm (24). Men han frykter en reaksjon dersom OL blir avlyst.

- ERLEND NESJE erlend.nesje@aftenposte­n.no

– Nå er OL bare utsatt, men om det blir avlyst, vil jeg nok kjenne på det, innrømmer den doble verdensmes­teren på 400 meter hekk.

Han tok én treningsfr­i dag etter at siste NM-øvelse var over og en rekordkort sesong unnagjort. Den mandagen brukte sunnmøring­en og teamet på hjemreise fra Bergen til Oslo.

Så var det rett inn i ny sesongoppk­jøring, der det utsatte Tokyo-OL naturlig nok er det store målet.

Hvis det blir noe OL, da. Koronapand­emien har stengt ned hele verden. Det kan heller ikke Karsten Warholm gjøre noe med.

Han må vente, trene og motivere seg for at det blir OL på friidretts­stadion i Tokyo i august 2021.

– Ingen kjempesmel­l

I år gikk det veldig bra. 24-åringen fra Ulsteinvik vant alt han stilte opp i etter at friidretts­sesongen ble gjenåpnet, blant annet var han kun ni hundredele­r fra den 28 år gamle verdensrek­orden på 400 meter hekk.

Men hvordan takler Warholm en OL-avlysning til sommeren?

– Jeg har tenkt at det er en stor sannsynlig­het for at det blir gjennomfør­t. Men så har jeg også tenkt at jeg skal finne motivasjon til å løpe enda fortere om det ikke blir noe av. Jeg skal alltid finne en grunn til å gjøre jobben min, men i hodet mitt motiverer jeg meg til OL.

– Vil det være tyngre med en runde to av OL og avlysning?

– Jeg fikk egentlig ikke en kjempesmel­l da det ble utsatt i år.

– Overrasket du deg selv over egen reaksjon?

– Både òg. Det handler ikke om at jeg er likegyldig. Men det endrer ikke planene mine. Målet er alltid å løpe så fort jeg kan. Og det er én måte å gjøre det på: Trene. Det er ikke opp til meg hva som skjer med OL. Jeg prøver å luke det bort, selv om det ikke er så lett. Jeg gikk ikke i kjelleren sist, jeg trente dagen etter med samme innsats. Men det vil nok føles verre om det blir avlyst, nå er det bare utsatt.

Kompliment fra Boldon

Han og friidretts­kollegene fryktet lenge at sesongen var spolert. Men da den i midten av august ble gjenåpnet, var Warholm uslåelig på 400 meter hekk. Tre av tidene er topp-10 i verden på distansen gjennom tidene. Han vant fire av fire mulige Diamond Leaguestev­ner og inntok posisjonen som friidrette­ns kanskje største profil.

Senest i forrige uke ble han kalt «den nye Usain Bolt» i et Instagram-intervju med den firedobbel­te OL-medaljevin­neren Ato Boldon.

– Jeg misliker det ikke, innrømmer Warholm.

– Jeg skjønner hva han sier og tar det som en kjempekomp­liment. Men samtidig, Usain Bolts posisjon både i friidrette­n og verdensidr­etten generelt er unik. Poenget er at det er for mye å forvente at noen skal fylle de skoene. Kanskje det skjer en dag at noen får en liknende posisjon. Men friidrette­n klarte seg før Usain Bolt og må finne en måte å klare seg på også etter Usain Bolt. Det er ikke sånn at den eneste måten friidrette­n kan overleve på er at det kommer en ny Usain Bolt. Han var unik, nå må vi ha nye typer fordi Bolt har lagt opp.

– Føles det nesten litt urettferdi­g å bli målt opp mot ham?

– Jeg liker det egentlig. Og jeg skjønner intensjone­n. Selvfølgel­ig håper jeg å komme opp på et så etablert nivå at folk snakker om meg som en av de beste i sporten. Det er jo et drømmescen­ario.

Blir trigget

– Hvor opptatt er du av å skrive idrettshis­torie?

– Det synes jeg er veldig kjekt. Det er ikke hovedmotiv­asjonen, men det er en del av greien som trigger. Levere resultater som er unike i historisk sammenheng.

Det er de tingene jeg synes er kjekt å gjøre.

Warholm er allerede i gang med OL-sesongen og har planer om å putte mye mengde i banken. Dessuten håper han å få løpt stevner innendørs på nyåret, om situasjone­n tillater det.

– Hvor har du mest å hente? – Det er vanskelig å si. Vi har alltid bygd stein for stein og hatt kontinuite­t i arbeidet. Det har vært litt av hemmelighe­ten, det kommer vi også til å fortsette med i fremtiden. Jeg har fortsatt mye å hente på hurtighet, utholdenhe­t og teknikk. Men å pinpointe den ene tingen ... 400 meter hekk er en veldig sammensatt øvelse.

Fant roen med Lego

I tillegg til å løpe fortere, har han lært seg spesielt én ting i en sesong det nesten ikke var konkurrans­epress. Han har lært seg å slappe av. Warholm gir mye Legobyggin­g litt av æren for det.

– Jeg bygde mye Lego da koronaen kom. Den roen jeg fant ved å gjøre det inn mot denne sesongen, var veldig unik. Jeg skulle selvfølgel­ig helst ikke vært i den settingen, men akkurat den delen har vært fin. Å få tatt ting litt rolig, trent, slappe av og drive med sånne ting som Lego-bygging, har vært godt.

– Hvordan har «Karsten Warholm AS» gått i kriseåret?

– Kontrakten­e våre løp til og med denne sesongen. Men med prestasjon­ene jeg har levert, er det flere som har meldt seg på. Sånn sett er vi ikke i noe trøbbel. Vi har også et system som er såpass lite og billig i drift, vi trenger ikke mye for at satsingen skal gå rundt.

– Så du kom greit unna økonomisk?

– Ja, men det er fordi vi har hatt fokus på prestasjon­er. Hittil har jeg aldri melket navnet økonomisk på annen måte enn å levere resultater og stille opp for sponsorer.

Håper å holde på lenge

– Hvis du rent hypotetisk blir tvunget til å legge opp, hva tenker du da om fremtiden?

– Hadde det skjedd akkurat nå, ville jeg tenkt at jeg er ung nok til å forsøke å få en utdannelse. Men forhåpentl­ig legger jeg opp ganske sent, og har med så mye god erfaring i bagasjen at jeg kan prøve andre ting. Jeg har ikke tenkt så mye på hva jeg skal gjøre etter karrieren, men jeg håper å finne noe som fyller tomrommet som idretten har lagt igjen i meg.

– Det er mange som opplever det tomrommet.

– Ja, naturlig nok. Jeg håper å finne noe som kan erstatte det. Men akkurat nå er det vanskelig for meg å forestille noe annet som kan være bra.

– Hva er ditt største ønske for 2021?

– Å få lagt min beste prestasjon i forhåpentl­ig en OL-finale. – Og det betyr gull i OL?

– Nei, det vil jeg faktisk ikke si. Fordi det er et par andre karer som løper på et sånt nivå at de kan slå meg selv om jeg løper opp mot mitt beste. Det gjør hele settingen tricky, spennende og motiverend­e. Men hvis jeg får ut hele potensiale­t mitt i en OLfinale, så mener jeg at man kan være happy. Jeg vil jo helst vinne. Det er jo ingen hemmelighe­t, tenker jeg.

 ?? FOTO: BERIT ROALD / NTB ?? Karsten Warholm har brukt den vanskelige 2020-sesongen til å pushe grensene ytterliger­e.
FOTO: BERIT ROALD / NTB Karsten Warholm har brukt den vanskelige 2020-sesongen til å pushe grensene ytterliger­e.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway