Bergens Tidende

Gjorde egen målsetting til skamme

-

12 år gammel satte Casper Ruud seg et mål om være blant verdens

50 beste tennisspil­lere innen 2025. Nå sikter han betydelig høyere. Den norske tennisspil­leren har steget som en rakett oppover verdensran­kingen siden han først slo seg inn blant de 100 fremste i mars i fjor. Koronapand­emien har heller ikke lagt noen demper på formen til Ruud, som er i ferd med å avslutte en meget sterk grussesong.

Han må også selv erkjenne at utviklinge­n har gått fort det siste drøye året. At han skulle være ranket som nummer 25 i verden allerede som 21-åring, hadde han i hvert fall ikke trodd da han startet tenniskarr­ieren.

Ruud forteller om da han begynte på ungdomssko­len NTG-U i Bærum som 12-åring. Elevene skulle skrive ned mål og drømmer de hadde innen sin idrett og presentere dem for klassekame­ratene.

– Målet mitt da, altså det jeg tenkte var realistisk og som jeg skrev ned, var at jeg skulle være blant topp 50 på verdensran­kingen innen 2025, sier Ruud med et forsiktig smil, før han presiserer:

– Den gang visste jeg jo lite om internasjo­nal tennis og hvordan det var på ATP-touren. Det var det jeg følte var realistisk da.

Store planer

Målet ble innfridd nesten fem år før tiden. Og nå sikter Ruud enda høyere. Toppnivået i internasjo­nal herretenni­s er skyhøyt, men som han sier selv: Topp ti føles nærmere enn noen gang.

– Det er fortsatt en god vei opp dit, men ingen umulighet. Nå vet jeg at jeg har dette nivået inne, og så jobber man for å forbedre seg. Det er naturlig å sette seg nye og høyere mål når man har nådd de målene man har satt seg, sier Ruud til NTB.

– Jeg har selvfølgel­ig lyst til å vise tennisverd­enen og konkurrent­ene mine at jeg vil være en god spiller over mange år og etablere meg blant topplassen­e på verdensran­kingen over flere år.

Hans fysiske trener, Marcel da Cruz, er ikke i tvil om at 21-åringen har potensial til å slå seg inn blant de ti beste i verden på sikt.

– Jeg tror og håper at han kan være blant topp ti i løpet av trefire år. Det er selvsagt slik at vi i teamet ønsker det beste for ham, men jeg har troen på at han har det potensiale­t, sier han til NTB.

Sardinia neste

Akkurat nå er det en del poeng å ta igjen på de fleste som ligger foran Ruud på verdensran­kingen. Samtidig har han ingen flere rankingpoe­ng som må forsvares i resten av 2020-sesongen, så det er mulig å fortsette klatringen allerede i denne ukens turnering på Sardinia.

Der er Ruud tredjeseed­et og slipper å spille første runde. Første kamp spilles torsdag mot tyskeren Yannick Hanfmann. Tyskeren slo Ruud i 2017, mens nordmannen har vunnet de to siste møtene.

– Ja, jeg har mulighet til å klatre litt nå, så jeg skal prøve å utnytte det så godt som mulig. Å ende topp 25 eller topp 30 hadde vært ideelt foran neste sesong. Det ser lovende ut enn så lenge, men det er også andre spillere bak meg som kan gjøre det bra og gå forbi, sier Ruud.

ATP 250-turneringe­n på Sardinia avslutter grussesong­en. Senere skal han spille hardcourtt­urneringer i Wien (500) og Paris (Masters 1000).

Dersom han skulle gjøre det ekstra bra i de kommende turneringe­ne, har han også sjanse til å komme med i ATP-tourfinale­n i London i november. Der spiller sesongens åtte beste spillere, og Ruud er foreløpig nummer ti på listen.

 ?? FOTO: GONZALO FUENTES, REUTERS/NTB ?? Casper Ruud kom seg raskere til verdenstop­pen enn han selv hadde sett for seg for noen år siden.
FOTO: GONZALO FUENTES, REUTERS/NTB Casper Ruud kom seg raskere til verdenstop­pen enn han selv hadde sett for seg for noen år siden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway