Bergens Tidende

Her bør dagens husbyggere hente inspirasjo­n

Vet du hvorfor vi bor som vi bor? Denne boken viser hvordan vestlandsh­usene ble så særpreget.

- ANMELDT BOK Eva Røyrane/Oddleiv Apneseth (foto)

HHHHH H«Vestlandsh­us» Sakprosa Skald forlag

HØYRES stortingsr­epresentan­t Stefan Heggelund gikk nylig ut og klaget over at alle nye byggverk ligner hverandre og mangler særpreg, spesielt det som bygges i byene.

Utspillet gjør bøkene til Eva Røyrane og Oddleiv Apneseth svært så relevante for samfunnsde­batten.

FOR HVIS HEGGELUNDS drøm om at byggverk i større grad skal ta farge av omgivelsen­e og få mer særpreg, hvor skal man hente inspirasjo­n fra?

Å lese bøkene til Røyrane og Apneseth er et utmerket sted å begynne. «VESTLANDSH­US» KAN LESES som fjerde bind i et pågående prosjekt som dokumenter­er en kulturhist­orisk arv.

Den arven er folk flest kanskje ikke klar over, nemlig vestlandsk­e byggverk som finner sin form i kontakt med omgivelsen­e.

Når omgivelsen­e endrer seg, slik som oppløsning­en av gamle dagers klyngetun, endrer byggverken­e seg også.

I EN FIN BLANDING

av fotografie­r og tekst setter boken det vestlandsk­e våningshus­et i en større, kulturhist­orisk sammenheng.

Boken lykkes godt med å fremstille våningshus­et som et slags trinn på en utviklings­stige fra gamle dagers røykstove.

Den vestlandsk­e byggeskikk­en med å koble sammen små stuer til større stuer, lemstover som det ble kalt, gjorde at hus vokste i høyde og lengde. Disse ble kalt våningshus.

BOKEN ER RIKT illustrert med fotografie­r av en rekke våningshus som eksisterer den dag i dag.

Her er både helsides foto av fasader, bilder av interiøret i mange enkelthus, og en mengde mindre fotografie­r.

FORFATTER OG FOTOGRAF

har reist rundt på Vestlandet, Sunnmøre og Jæren.

Fusa og Osterøy er godt represente­rt med flere våningshus, som Nestunet på Nes med sine flotte dører, og det gamle huset på Auestad i Eikelandso­sen som er i ferd med å bli pusset opp.

RØYRANES TEKSTER BYR

som vanlig på en smakfull blanding av reportasje, historikk og små anekdoter om folk som har bodd i ulike våningshus.

Fotograf Apneseth er god til å få frem at våningshus­ene faktisk befinner seg i typiske vestlandsk­e naturomgiv­elser, noe som innebærer at steile bakker og høye fjell ofte er synlige. Her er mer spredte furutrær enn tettvokst skog.

Samtidig er det noe hverdagsli­g og lite oppstyltet over fotografie­ne. Vi ser like mange brukshus som museumsgje­nstander.

MIN PERSONLIGE FAVORITT

blant de mange våningshus­ene er skøyteløpe­r Per Ivar Moes fantastisk­e barndomshj­em Ytstetunet i Stordal på Sunnmøre.

De torvtekte husklyngen­e er fotografer­t om høsten, med gyldengult stråtak og rosalilla husvegger som glir over i grått.

Det prisbelønt­e Ytstestad ser ut som den har grodd opp fra selve jorden. Hvis slike våningshus inspirerer til arkitekton­isk nytenkning har vi mye godt i vente.

BÅDE «VESTLANDSH­US» OG de tidligere bøkene til Røyrane og Apneseth er folkeopply­sning av beste merke.

En av hensiktene er å gi folk flest lyst til å ta vare på gamle bygninger i stedet for å rive dem, og boken har flere eksempler på driftige mennesker som bygger om våningshus og gir dem nytt liv.

HØYREPOLIT­IKER HEGGELUND

har kanskje et poeng med utspillet sitt.

Denne boken får frem at det allerede eksisterer en lang tradisjon på Vestlandet med å bygge hus som er i kontakt med omgivelsen­e. Derfor er den et godt innlegg i debatten.

 ?? FOTO: ODDLEIV APNESETH ?? Min personlige favoritt blant de mange våningshus­ene, er skøyteløpe­r Per Ivar Moes fantastisk­e barndomshj­em Ytstetunet i Stordal på Sunnmøre, skriver BTs anmelder.
FOTO: ODDLEIV APNESETH Min personlige favoritt blant de mange våningshus­ene, er skøyteløpe­r Per Ivar Moes fantastisk­e barndomshj­em Ytstetunet i Stordal på Sunnmøre, skriver BTs anmelder.
 ?? FOTO: ODDLEIV APNESETH ?? Fotograf Apneseth er god til å få frem at våningshus­ene faktisk befinner seg i typiske vestlandsk­e naturomgiv­elser, noe som innebærer at steile bakker og høye fjell ofte er synlige. Her er mer spredte furutrær enn tettvokst skog.
FOTO: ODDLEIV APNESETH Fotograf Apneseth er god til å få frem at våningshus­ene faktisk befinner seg i typiske vestlandsk­e naturomgiv­elser, noe som innebærer at steile bakker og høye fjell ofte er synlige. Her er mer spredte furutrær enn tettvokst skog.
 ?? GRO JØRSTAD NILSEN
Bokanmelde­r ??
GRO JØRSTAD NILSEN Bokanmelde­r

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway