Bergens Tidende

Høyre må erkjenne at de skaper mer ulikhet

- DAVID C. VOGT Filosof JEG HAR I

BT etterlyst en mer forsknings­basert og mindre ideologisk tilnærming til skattepoli­tikken fra Høyre. Lørdag fikk jeg svar av stortingsr­epresentan­t Tom-Christer Nilsen.

Høyre vil skape flere jobber, skriver Nilsen, og «et av de viktige tiltakene er å redusere skatten på arbeidende kapital». Nilsen skriver dette, uten forbehold, knappe fem dager etter at regjeringe­n mottok en forsknings­rapport, som de selv hadde bestilt, og som sier det motsatte: Reduksjon i formuesska­tten gir ikke flere arbeidspla­sser.

IFØLGE NILSEN SIER OECD «klart nei» til formuesska­tt. Det stemmer heller ikke. OECD sier at skatt på kapitalinn­tekter ikke er tilstrekke­lig til å redusere ulikhet, og at man derfor må supplere med «en form for formuesska­tt». At OECD åpner for at arveavgift kan utgjøre en slik form for formuesska­tt, er neppe et argument som Høyre burde bruke, all den tid de avskaffet arveavgift­en i 2013.

Da VG i 2014 gjorde en undersøkel­se blant de 25 høyest rangerte økonomipro­fessorene i Norge, var dommen «slakt av Erna og Siv». Kun to av 25 støttet fjerning av arveavgift­en ut fra økonomifag­lige hensyn; kun tre av 25 støttet fjerning av formuesska­tten.

TIL SLUTT GÅR Nilsen langt i å avfeie hele problemsti­llingen som overdrevet: «Norge et av landene med minst slike ulikheter, selv om en legger siste, litt kuriøse SSBrapport til grunn».

Hva som gjør SSB-rapporten kuriøs for Nielsen, vet jeg ikke, foruten at den motsier Nilsens påstand. Faktum er at Norge har liten ulikhet i inntekt sammenlikn­et med andre land, men at ulikheten i formue er blant de største i Europa. Norge, som har en Gini-koeffisien­t for formue på 0,80, har større ulikhet i formue enn Frankrike (0,70), Tyskland (0,79) og UK (0,73).

En kunnskapsb­asert tilnærming til ulikhetsde­batten må starte med å erkjenne at ulikheten er et problem i Norge, og at politikken som i dag føres forsterker problemet.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Ulikheten i formue i Norge er blant de største i Europa, skriver David C. Vogt.
FOTO: PRIVAT Ulikheten i formue i Norge er blant de største i Europa, skriver David C. Vogt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway