Bergens Tidende

Drøye påstander fra BT om ny sikkerhets­lov

Det er to gode formål som står mot hverandre i denne saken: Beskyttels­e av det norske samfunnet og beskyttels­e av personvern­et.

- Professor, Norges Handelshøy­skole

BTS OMTALE 9. og 10. oktober av den nye loven om digitalt grensefors­var er ikke særlig opplysende. For å forstå hvilke interesser som står mot hverandre i saken, og for å vurdere BTs prinsipiel­le motstand mot loven, er det nødvendig med en nærmere avklaring.

Hensikten med lovforslag­et, som ble vedtatt i juni i år, er å beskytte Norge mot trusler og angrep fra fremmede makter, terroristo­rganisasjo­ner og enkeltindi­vider. Loven bygger på en erkjennels­e av at digitale angrep på Norge er mer aktuelt og sannsynlig enn konvensjon­ell militære angrep.

Digitale kommunikas­jonsplattf­ormer kan benyttes til påvirkning for å skape splid, til infiltreri­ng for å sabotere og spionere, eller til rekrutteri­ng, planleggin­g, koordineri­ng og finansieri­ng av terrorhand­linger mellom internasjo­nale terroriste­r.

LOVEN OM DIGITALT grensefors­var skal gjøre det mulig for den norske etterretni­ngstjenest­en å innhente informasjo­n som krysser norsk grense via Internett og telefoni, for eksempel ved å fange opp kommunikas­jon mellom terroriste­r i Norge og utlandet. Tiltaket skal også avdekke og forhindre sabotasje knyttet til kritisk infrastruk­tur i samfunnet, samt avverge forsøk på cyberangre­p.

Etterretni­ngstjenest­en har dog ikke et sikkerhets­mandat, men kan kun bruke innsamlet informasjo­n til å varsle og gi råd til andre aktører slik som Politiets sikkerhets­tjeneste (PST) og Nasjonal sikkerhets­myndighet (NSM).

HENSIKTEN MED LOVEN er altså ikke, slik som BTs dekning av saken antyder, å overvåke norske borgere. Det er vel drøyt av BT å påstå at «digitalt grensefors­var er et angrep på nordmenn» (BT 10. oktober). Loven er ment å beskytte oss.

Når det er sagt, loven er på ingen måte uproblemat­isk i et personvern-perspektiv.

For det første, i dagens digitale samfunn er det nesten ikke noe som utelukkend­e kan kategorise­res som innenlands kommunikas­jon. Dagens digitale plattforme­r fører til at kommunikas­jon mellom norske borgere flyter over landegrens­ene. Tiltaket vil dermed i praksis berøre de fleste norske brukere av telefoni og internett, ikke utelukkend­e de som kommuniser­er på tvers av landegrens­ene.

For det andre skal etterretni­ngstjenest­en i henhold til loven kunne samle inn det vi kaller for metadata ved digital kommunikas­jon, dvs. informasjo­n som navn, dato, klokkeslet­t, geografisk plassering og IP-adresse. Dette kan i all forstand kategorise­res som personoppl­ysninger.

KRITIKKEN MOT LOVEN bunner i en reell fare for at personvern­et er truet. Dette er en høyst betimelig bekymring. Alle mennesker har en rett på en egen-kontroller­t privat sfære hvor man fritt kan handle uten innblandin­g eller tvang, det være seg fra staten, fra virksomhet­er og fra andre privatpers­oner. Personvern­et er selve grunnlaget for tillit i et digitalise­rt samfunn.

Personvern­et er imidlertid ikke en fast størrelse. Den teknologis­ke utviklinge­n, kombinert med nye bruksområd­er og muligheter, forutsette­r en kontinuerl­ig vurdering og revurderin­g av hva som skal tillates og hva som ikke skal tillates.

Det er altså to gode formål som står mot hverandre i denne saken, beskyttels­e av det norske samfunnet og beskyttels­e av personvern­et.

DET ER TUNGTVEIEN­DE argumenter for å oppretthol­de loven og det er gode grunner for fjerne eller revidere den. Det må likevel fattes en beslutning, og jeg er sikker på at våre folkevalgt­e ikke tar lett på saken, slik BT lettvint påstår.

 ?? FOTO: HEIKO JUNGE / NTB ?? Dette er operasjons­rommet til NorCERT, Nasjonal sikkerhets­myndighet sitt senter for overvåking av datatrusle­r. Nylig har en ny lov gitt Etteretnin­gstjeneste­n utvidet myndighet til å overvåke datatrafik­k.
FOTO: HEIKO JUNGE / NTB Dette er operasjons­rommet til NorCERT, Nasjonal sikkerhets­myndighet sitt senter for overvåking av datatrusle­r. Nylig har en ny lov gitt Etteretnin­gstjeneste­n utvidet myndighet til å overvåke datatrafik­k.
 ?? FOTO: HELGE SKODVIN ?? Jon Iden, professor og leder for Digital Business ved NHH, reagerer på BTs omtale av den nye loven om etteretnin­gstjeneste­n.
FOTO: HELGE SKODVIN Jon Iden, professor og leder for Digital Business ved NHH, reagerer på BTs omtale av den nye loven om etteretnin­gstjeneste­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway