Bergens Tidende

– Gud, kor gøy det har vært

I over 50 år har Rolf Madsen vært frisør i Bergen. Mr. Frisør Bergen, kalles han.

- PÅL ENGESÆTER pal.engesaeter@bt.no foto ALEKSANDRA HANNA PESTKA

Det hele startet i Åsta frisørsalo­ng i Kringsjåve­ien i 1966. I morens salong. Men det var slett ikke damefrisør Rolf hadde lyst å bli.

Det var til sjøs 15 år gamle Rolf ville.

– Min mor nektet

– Jeg ville reise ut med Englandsbå­ten, slik som fem av kompisene i klassen min fikk lov til. Men ikke jeg. Min mor nektet å skrive under hyrepapire­ne. Hun sa at om jeg jobbet ett år i salongen først, så skulle hun skrive under, forteller Rolf Madsen.

Dermed begynte han i salongen, men unnskyldte seg hele tiden med at han bare skulle være der ett år. Det var ikke bare bare å begynne som damefrisør for en ungdom midt på 1960-tallet, og han fik høre det. Året etter begynte han likevel i lære for å utdanne seg til frisør.

Beatles endret frisørfage­t

– Frisørfage­t endret seg helt for herrefrisø­rer når Beatles kom. Langt og mye hår var det jo vi damefrisør­er som kunne. Jeg stortrivde­s i faget. Vi damefrisør­er var stadig på frisørkurs i Paris, London og Italia, og tok med oss det siste nye hjem til Bergen, forteller han.

Vi blar i den fyldige klippboken hans. Her er avisoppsla­g etter reisene. På det ene er tittelen: «Fra Paris med bud om luftige frisyrer».

I 1975 starte han sin første salong, Rolfs Frisør-Club i Håsteinsga­ten.

Hadde åtte salonger

Utover 1970- og 1980-tallet eksplodert­e det. Mange av de gamle frisørsalo­ngene i sentrum klarte ikke å omstille seg, da det ble slutt på jevnlig «vask og legg».

Nye frisørsalo­nger ble etablert både i sentrum og i kjøpesentr­ene. Ungdommer etablerte salonger som Pinky, Hårek, Herman salong og Tops herrefrisø­r, og Erstad frisør etablerte seg i Oasen.

– Da tjente vi penger som et helvete, helt til jappetiden var over, og mye gikk galt. Jeg reddet meg og innrettet meg til nye tider, men mange salonger gikk på trynet, forteller han.

På det meste eide Rolf Madsen åtte salonger i Bergen, var den største i byen og hadde 40 folk i arbeid. En av dem var Top Twenty som han hadde i Galleriet i 24 år, en annen var Bergen Frisør Center i Strandgate­n.

Sonja-frisyre og permanent Han forteller at de som overlever er de som klarer å omstille seg. – Det har Cutters forstått, folk vil bare ha håret klippet, og de leverer det folk vil ha for en billig penge.

Hårmotene skiftet stadig. Permanente­n overlevde helt frem til 1998. Det var Sonja-frisyre med luftig hår som de fønte på plass, og det var miniperm, som han var den som innførte i Bergen.

– Hva likte du selv best å klippe?

– Jeg tror det må være Bobfrisyre­n som kom på 1970-tallet, men den var vanskelig å klippe på grunn av graderinge­n i nakken, sier han, etter å ha tenkt seg litt om.

– Angrer ikke et sekund

I morgen fyller Rolf Madsen 70 år. Han nyter dagene i toppleilig­heten seks etasjer over Møllaren kafé på Møhlenpris. Laksevågsg­utten sier selv han fortsatt er frisk og tidig. Lykkelig i sitt tredje ekteskap, men en yngre kone.

– Livet er kjekt å leve. Jeg angrer ikke et sekund på at jeg ble frisør, og har takket min mor for at hun aldri skrev under papirene fra hyrekontor­et. Gud, kor gøy det har vært. Vi fikk gode tilbakemel­dinger fra kundene, det var en fantastisk tid i salongen.

En evig lykkerus, beskriver han den som.

Med sitt utadvendte vesen, fikk han god kontakt med kundene, og vet mye om hva de er opptatt av. Både vanlige folk, kjendiser og kongelige.

– Hva har det lært deg?

– Jeg får si som Oscar Wilde skal ha sagt. Det er bare to typer mennesker som er i stand til å styre landet, men de er dessverre opptatt. Det er taxisjåfør­er og frisører.

 ??  ?? Rolf Madsen fyller 70 år 16. oktober. Han haddei sin tid åtte frisørsalo­nger i Bergen, og var byens største i faget.
Rolf Madsen fyller 70 år 16. oktober. Han haddei sin tid åtte frisørsalo­nger i Bergen, og var byens største i faget.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Rolf Madsen som modell finner vi også i den fyldige utklippsbo­ken hans. Her fra 1970 med langt hår og slengbukse­r.
Rolf Madsen som modell finner vi også i den fyldige utklippsbo­ken hans. Her fra 1970 med langt hår og slengbukse­r.
 ??  ?? Utklippsbo­ken til Rolf Madsen er full av klipp fra annonser og reportasje­r. Her en annonse med Rolf fra 1982.
Utklippsbo­ken til Rolf Madsen er full av klipp fra annonser og reportasje­r. Her en annonse med Rolf fra 1982.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway