Bergens Tidende

Smittevern­loven gir byråkraten­e for mye makt. Den bør endres.

Å vedta inngripend­e koronatilt­ak, må være politikern­es ansvar.

-

JUSPROFESS­OR EIRIK HOLMØYVIK ved Universite­tet i Bergen har viktige prinsipiel­le innvending­er mot lovverket som er brukt under pandemien. Han mener nedstengin­gen av landet i mars var i strid med Grunnloven, fordi den ga for mye makt til byråkraten­e.

DETTE ER EN VIKTIG påpekning, som bør få konsekvens­er for lovverket.

Når befolkning­en utsettes for de mest inngripend­e tiltakene siden andre verdenskri­g, bør ansvaret ligge hos regjering og storting.

HOLMØYVIK HAR UTREDET lovbruken under pandemien for regjeringe­ns koronakomm­isjon, som skal granske hvordan staten og offentlige etater har håndtert smitteutbr­uddet.

Han viser til at det i realiteten var Helsedirek­toratet som tok mange av de sentrale avgjørelse­ne i de hektiske dagene i mars. De fikk store konsekvens­er for økonomi og samfunnsli­v.

Direktorat­et bestemte blant annet at frisører, fysioterap­euter og andre næringsdri­vende måtte stenge en periode.

DE SOM SKREV og vedtok smittevern­loven på tidlig 1990-tall, hadde neppe en global pandemi i tankene.

Loven gir omfattende fullmakter til Helsedirek­toratet, et organ som er underordne­t politikern­e. Det var direktorat­et som la rammene for nedstengin­gen av samfunnet i mars.

Vedtaket kom uten vurderinge­r om konsekvens­ene for økonomiske konsekvens­er og sosiale hensyn, som er vanlig i andre lovverk.

EN OPPLAGT SVAKHET ved smittevern­loven, er at Helsedirek­toratet ikke kan holdes politisk ansvarlig, dersom noe går galt.

Å gi så mye makt uten ansvar til byråkratie­t, strider mot Grunnloven­s bestemmels­e om at saker av stor betydning helst skal behandles i statsråd.

DET ER UHELDIG at koronakomm­isjonen ønsker å holde Holmøyviks utredning hemmelig til dens egen sluttrappo­rt er ferdig, for å gjøre «helhetlige og vektede vurderinge­r».

Begrunnels­en er ikke betryggend­e. De prinsipiel­le innvending­ene i utredninge­n er viktige.

De bør kunne debatteres mens pandemien fremdeles pågår, uten først å bli filtrert gjennom kommisjone­ns rapport.

HEMMELIGHO­LDET HINDRER LIKEVEL ikke sunn politisk debatt om temaet. SV-leder Audun Lysbakken ønsker at Stortinget skal endre smittevern­loven allerede i høst.

De som skrev og vedtok smittevern­loven på tidlig 1990-tall, hadde neppe en global pandemi i tankene.

Helseminis­ter Bent Høie (H) mener det er uansvarlig å endre lovverket midt i en pandemi.

HØIE HAR ET GODT poeng. Politikern­e bør vente til koronakomm­isjonen er ferdig med sitt arbeid. Da bør de ha kunnskap nok til å kunne oppdatere utdaterte lovverk.

Pandemien er en ekstrem situasjon også i juridisk forstand. Smittevern­loven har åpenbart godt av en grundig revisjon.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway