Bergens Tidende

Ryde-syklene har vært brukt 600.000 ganger

På de travleste sommerdage­ne kunne en elsparkesy­kkel være i bruk 20 ganger om dagen. – Det viser at syklene står lite i ro, mener Ryde-sjefen.

- INGVILD RUGLAND ingvild.rugland@bt.no TRULS FENRE foto ØRJAN DEISZ

– Vi hentet akkurat ut i tall onsdag som viser at syklene har vært i bruk 600.000 ganger i Bergen, sa Rønneberg i Gulating lagmannsre­tt torsdag.

Han mener derfor at Bergen kommunes argumentas­jon om at parkeringe­n av elsparkesy­kleneertil­storulempe­forbåde gående og andre trafikante­r, ikke er rimelig. Syklene står lite i ro, ifølge Rønneberg.

Ikke begeistret

– Ettersom de er så mye i bruk, står ikke en sykkel lenge i ro på ett sted. Vi har også systemer som viser om syklene er inaktive og reiser rundt for å flytte disse, sier han.

Bergen kommune er imidlertid alt annet enn begeistret for den hyppige bruken.

Kommunen ønsker å stoppe Ryde Technology AS frem til denne typen virksomhet blir regulert og har bedt om en såkalt midlertidi­g forføyning. Bergen tingrett avviste dette i sommer, og kommunen anket til lagmannsre­tten.

Vil ikke ha opphopning

– Vi vil gjerne ha sparkesykl­er, men vi vil ha en regulering slik at det ikke blir opphopning av sykler på enkelte områder, for eksempel rundt universite­tet, sa advokat Karl Fartein Løseth hos kommuneadv­okaten. Han la frem kommunens syn på saken i Gulating lagmannsre­tt torsdag.

Ryde-sjef Espen Rønneberg beklager at partene igjen må møtes i retten.

– Det er synd. Vi har ønsket en konstrukti­v dialog med kommunen, som både vil være til det beste for Bergen og Rydes kunder, sier han.

Ryde har virksomhet i flere andre norske byer, og Rønneberg skryter av godt samarbeid med både Stavanger og Kristiansa­nd.

– Bergen har uten tvil vært den vanskeligs­te byen å samarbeide med. Det har i praksis ikke vært dialog, sier Rønneberg.

– Et problem for bymiljøet

Løseth trakk i sin innledning frem flere eksempler på det kommunen mener er uvettig parkering av sparkesykl­ene:

Elsparkesy­kler som blir parkert midt på fortauene langs Bryggen, rundt Universite­tet og rundt blomsterur­ner. Det er et problem for bymiljøet i Bergen, mener kommunen.

Det skaper nye gåmønstre og problemer med trafikk

sikkerhet og fremkommel­ighet.

– Handler om lokaldemok­rati

Dommer Carl Petter Martinsen ville vite hvorfor Bergen kommune og Ryde ikke har kommet til enighet gjennom dialog, men på ny må møtes i retten.

Til det svarte Løseth at partene har snakket sammen og at Ryde har kommet med forslag til en avtale.

– Poenget er at vi ønsker en full utredning av saken før vi inngår avtaler med enkeltståe­nde aktører, svarte Løseth.

– Dette er det kommunen er til for, å bestemme hva byrommet skal brukes til. Det er det som er lokaldemok­rati, la han til.

En formell avtale med kommunen vil også innebære en kostnad for Ryde.

– Alle må belite seg

I retten forsøkte Ryde å vise at Bergen kommune har vært lite interesser­t i gå i dialog med dem, mens andre kommuner i Norge har vært langt mer samarbeids­villige.

Ryde-sjef Espen Rønneberg sa flere ganger at de retter seg etter anmodninge­r og pålegg fra både kommuner og politi, men at Bergen kommune ikke har ønsket å ha dialog i det hele tatt.

Til dette svarte kommuneadv­okaten at de ønsker å regulere først og så inngå avtaler med aktører.

– Det er åpenbart at Rydes motivasjon er økonomisk avkastning. Kommunen har en del andre behov og ønsker at en slik tjeneste skal komme alle til gode. Da må alle belite seg, sa Løseth.

 ??  ?? – Vi har ønsket en konstrukti­v dialog med kommunen, sier Ryde-sjef Espen Rønneberg (til h.). Her med kollega Johan Olofsson.
– Vi har ønsket en konstrukti­v dialog med kommunen, sier Ryde-sjef Espen Rønneberg (til h.). Her med kollega Johan Olofsson.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway