Bergens Tidende

Oslo har stengt 31 utesteder. I Bergen er ingen blitt straffet.

Skjenkekon­toret har funnet smittevern­avvik hos flere titalls serverings­steder i Bergen.

- SIMEN SUNDFJORD OTTERLEI simen.otterlei@bt.no ADALHEIDUR OLDEIDE

– Vi er blitt varslet om noen steder vi er bedt om å ha fokus på, sier Bergen kommunes skjenkesje­f, Terje Gjertsen.

Blant dem er utestedet Duggfrisk. De velger selv å holde stengt i helgen, etter at kommunen har knyttet 45 smittetilf­eller dit, blant dem to ansatte.

– Tilsynet vårt skal være risikobase­rt, og da er det greit at vi får vite hvor det er påvist smitte. Da vil jo kunne se på om det er noe galt med smittevern­et der, sier Gjertsen.

Selskapet bak Duggfrisk sier selv at alle smittevern­regler er fulgt.

Flere titalls steder

Skjenkekon­toret i Bergen har så langt ikke straffet serverings­steder for dårlig smittevern.

Avvikene kontrollør­ene har registrert regnes av Gjertsen som mindre alvorlige.

Manglende avstand i for eksempel køer, samt manglende bordserver­ing, går igjen. I stedet for sanksjoner, har kontrollør­ene gitt råd.

– Det er gitt veiledning til flere titalls steder, sier Gjertsen, som ikke registrere­r alle funn, og derfor ikke kan oppgi nøyaktige tall.

I de fire største byene i Norge er det totalt registrert over 1000 avvik eller regelbrudd knyttet til smittevern på serverings­steder under koronapand­emien, viser tall BT har hentet inn. Oslo har registrert klart flest.

– Utvilsomt et rekordår

I årsplanen hadde Gjertsen satt opp at det skulle gjennomfør­es cirka 1200 skjenkekon­troller i Bergen i 2020.

Selv om mye var nedstengt i vår og det få kontroller da, er tallet allerede passert med god margin og er oppe i 1468.

– Det er helt utvilsomt at

2020 vil bli et rekordår. Vi har gjennomfør­t 120 prosent av alle kontrollen­e vi skal ha, og vi vil i alle fall komme opp i 150 prosent. Når byrådslede­ren sier på pressekonf­eranser at vi skal intensiver­e kontrollen­e, må vi jo følge opp, sier skjenkesje­fen.

Tross økning i kontroller har de funnet langt færre brudd på alkohollov­en og ilagt vesentlig færre prikker enn i fjor.

Fokuserer på større steder

Gjertsen mener nedgangen i registrert­e brudd blant annet skyldes færre folk på utestedene. Han er også åpen på at smittevern er det de ser mest på under kontrollen­e.

Han sier de etter koronautbr­uddet har besøkt de større utestedene hyppigst.

– De store har fått veldig mange flere kontroller enn de har pleid å ha. Alle skjønner jo at et sted som Zachen kan ta inn flere mennesker enn mange andre. Jeg sier ikke at de har hatt mye smitte, men det er et større risikopros­jekt enn en liten restaurant med mange meter mellom bordene, sier Gjertsen.

– Det kan jeg tenke meg! De er her stort sett hver torsdag, fredag og lørdag, sier Tom Greni om skjenkekon­torets fokus på større steder.

Grenis selskap har åtte utesteder på Zachariasb­ryggen. To av dem er koronasten­gt. I tillegg har selskapet Rick’s-bygget, der det stort sett kun er Finnegan’s som holder åpent.

– Det har aldri vært så mange kontroller. Det er ti ganger så mye som det pleier å være, mener Greni.

– Helt feil fokus

Han oppgir at det så langt under koronapand­emien én gang er påvist smitte hos gjester på Rick’s, og to ganger på Zachen. Forrige gang det skjedde, var lørdag 3. oktober.

Greni er kritisk til skjenkekon­torets prioriteri­ng.

– Jeg mener de har helt feil fokus. På småstedene, som har mindre plass og folk kommer mye tettere på hverandre, er det mye lettere at det oppstår smitte, sier Greni.

Ifølge Greni har utestedene på Zachen oftest fått påpekninge­r om at bordserver­ingen ikke fungerer optimalt.

– Det er alltid noen som ikke får lastet ned appen, eller som vil betale med kontanter. Men vi har rundt 90 prosent bordserver­ing, og mener vi totalt sett håndterer det fint. Det tror jeg skjenkekon­toret også mener.

Ulik praksis i storbyene

Trondheim kommune, som har valgt å skille skjenke- og smittekont­rollen, har heller ikke straffet serverings­bransjen for dårlig smittevern.

– Vi har hatt Securitas-vakter ute i helgene. De har veiledet utestedene og meldt eventuelle avvik tilbake til oss. Noen avvik har vi tatt opp med utestedene i ettertid, men ingen har vært så alvorlige at vi har ilagt reaksjoner. Vi har valgt å holde en dialog, og har hatt flere møter med bransjen, sier kommuneove­rlege Tove Røsstad.

Beredskaps­rådgiver Per Ketil Riisem opplyser at det siden 1. april er registrert 152 avvik fra smittevern­reglene fordelt på 72 utesteder i Trondheim.

Stavanger kommune valgte onsdag å stenge et utested for brudd på smittevern­reglene. Det er deres tredje stenging grunnet dårlig smittevern.

– Vi har ikke ilagt reaksjoner utover det. Vi påtaler eventuell svikt på stedet og gir 30 minutter til å rette det opp, enten det gjelder mangel på håndsprit eller for mange gjester i lokalet. I så godt som alle tilfeller fungerer det med en konstrukti­v dialog, sier beredskaps­sjef Torstein Nielsen.

Sverre Skårland, seksjonsle­der for skjenkekon­trollen i Rogaland, har ikke nøyaktige tall tilgjengel­ig, men anslår at de i overkant av 100 ganger har funnet avvik fordelt på rundt 50 serverings­steder.

31 utesteder stengt i Oslo

Oslo kommune opplyser at de siden 6. mai, da skjenkefor­budet ble opphevet, har gjennomfør­t

2189 skjenkekon­troller. Gjennom dem har de registrert så mange som 907 regelbrudd knyttet til smittevern, flest knyttet til avstandsbe­stemmelsen­e, skriver Siv Loraine Seljevold i næringseta­ten i en e-post.

– Våre kontroller har i stor grad omhandlet veiledning og dialog, skriver Seljevold.

Likevel er det fattet 39 stengingsv­edtak fordelt på 31 steder

Forrige helg ble 55 steder i Bergen kontroller­t. Et liknende antall kan ventes kommende helg, som er den første helgen der utestedene igjen kan ha åpent etter midnatt.

 ??  ?? – Det er ikke mange som vet det: Jo mer det drikkes i Bergen, jo mer penger får vi inn, sier Terje Gjertsen, her under en kontroll på tidligere i år.
– Det er ikke mange som vet det: Jo mer det drikkes i Bergen, jo mer penger får vi inn, sier Terje Gjertsen, her under en kontroll på tidligere i år.
 ?? ARKIVFOTO: TUVA ÅSERUD ??
ARKIVFOTO: TUVA ÅSERUD
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway