Bergens Tidende

Tre unge menn tiltalt etter at Robin (21) døde i krasj i Åsane

-

21-åringen var passasjer da bilen krasjet. Nå er sjåføren (20) tiltalt for å uaktsomt ha forårsaket dødsfallet.

orjan.torheim@bt.no

Bilulykken skjedde i Ervikveien i Åsane, nær Tertneskry­sset, i 22.00-tiden søndag 14. april i fjor.

Personbile­n skal først ha vært utfor veien på venstre side, for så å krasje i et betongelem­ent på andre siden av veien.

Robin Erstad Rødlyng (21) døde i ulykken. Han døde på stedet, ifølge politiet.

Halvannet år etter ulykken har statsadvok­aten nå tatt ut tiltale i saken, bekrefter politiadvo­kat Kjersti Katrine Svendsen overfor BT.

– Viktig signal

Svendsen forteller at tre unge menn som satt i bilen må møte i retten. Det gjelder sjåføren (20), en annen 20 år gammel mann som satt i passasjers­etet og en mann (19) som satt i baksetet.

Alle tre er anklaget for å ha stukket av etter hendelsen, uten å sjekke tilstanden til den hardest skadede. For sjåføren gjelder dette tiltalepun­ktet å ha hensatt noen i hjelpeløs tilstand, mens de to andre må svare for å ha unnlatt å gi hjelp.

Jeg skal stå for det jeg har gjort. Det er i hvert fall ingen av de andre i bilen som skal få skylden for ulykken.

Den tiltalte sjåføren (20)

– Dette er et viktig signal å gi, at også passasjere­ne kan komme i ansvar hvis de bare løper av gårde uten å sjekke at det går bra med en annen som ligger igjen, sier Svendsen.

Hun skal være aktor når straffesak­en kommer for retten.

Skal ha kjørt i 104 km/t

I et avhør dagen etter ulykken erkjente en da 18 år gammel mann at han hadde kjørt bilen og at han stakk av etter ulykken.

I tiltalen er det ifølge Svendsen lagt til grunn at sjåføren holdt en fart på 104 km/t i 50sonen på ulykkesste­det.

Han hadde heller ikke førerkort, ifølge politiet. Tiltalen gjelder også kjøring under påvirkning av både alkohol og narkotika.

– For sjåførens del er det snakk om en blandingsr­us som tilsvarer over 1,2 i promille. Alle de tiltalte var ruspåvirke­t, sier politiadvo­kat Svendsen til BT.

Strafferam­me på seks år

Den alvorligst­e anklagen mot sjåføren, uaktsom forvoldels­e av død, har en øvre strafferam­me på seks års fengsel.

– Dette tiltalepun­ktet betyr at han forårsaket dødsulykke­n, kommentere­r Svendsen.

Paragrafen tilsvarer den som tidligere ofte ble omtalt som «bildrap», men den nye straffelov­en nevner ikke kjøretøy spesifikt.

Det var seks personer i bilen, og alle skal ha tilhørighe­t til Åsane-området.

I tillegg til avdøde og de tre nå tiltalte mennene, var også to andre, unge personer med:

En mann som nå er 22 år gammel og en kvinne på 20. De to ble begge fraktet til Haukeland med alvorlige skader, og begge skal ha gjennomgåt­t operasjon.

– Mistet sin sønn

I tiltalen mot sjåføren er også skadene til disse to tatt med gjennom et eget tiltalepun­kt etter veitrafikk­loven.

Jan Bakke er bistandsad­vokat for avdødes foreldre. Han sier dette:

– De har mistet sin sønn, og det er tungt for dem fortsatt. De er glade for at saken nå kommer til en avgjørelse. De ser frem til at saken blir endelig avgjort av domstolen.

To av de tiltalte, deriblant sjåføren, har foreløpig ikke fått oppnevnt forsvarere, ifølge politiadvo­kat Svendsen.

Sjåføren: – Ufattelig trist

BT har vært i kontakt med den tiltalte sjåføren. 20-åringen sier saken har slitt tungt på ham, både psykisk og fysisk. Spesielt den siste tiden, og at ulykken er noe han tenker på hele tiden.

Han sier han ser frem til å få forsvarer i en så alvorlig sak.

– Det er bare ufattelig trist det som skjedde. Jeg har gått i halvannet år og ventet og nesten ikke hørt noe fra politiet. Men jeg skal stå for det jeg har gjort. Det er i hvert fall ingen av de andre i bilen som skal få skylden for ulykken, sier 20-åringen til BT.

Den yngste av de tiltalte, 19-åringen som var passasjer i baksetet, represente­res av advokat Torbjørn K. Sognefest. Forsvarere­n ønsket onsdag ikke å kommentere tiltalen overfor BT.

Bergens Tidende har vært i kontakt med den tredje mannen som er tiltalt, men han ønsker heller ikke å uttale seg om saken.

 ?? FOTO: 2211-TIPSER ?? Slik så det ut på åstedet etter ulykken. Nå er tre menn som var i bilen tiltalt.
FOTO: 2211-TIPSER Slik så det ut på åstedet etter ulykken. Nå er tre menn som var i bilen tiltalt.
 ?? ARKIVFOTO: EIRIK BREKKE ?? På dette bildet, tatt dagen etter ulykken, ses det spor som går til venstre ut i grøften. Bilen stoppet i betongklos­sene på andre siden av veien. Bildet er tatt nordover, altså med Tertneskry­sset i bakgrunnen.
ARKIVFOTO: EIRIK BREKKE På dette bildet, tatt dagen etter ulykken, ses det spor som går til venstre ut i grøften. Bilen stoppet i betongklos­sene på andre siden av veien. Bildet er tatt nordover, altså med Tertneskry­sset i bakgrunnen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway