Bergens Tidende

Overtar Ringvei Øst og Hordfast

-

Nye Veier AS vil overta ansvaret for byggingen av prosjekten­e.

anders.haga@bt.no

Selskapet Nye Veier AS ble opprettet av Stortinget tilbake i 2016 for å være et alternativ til Statens vegvesen når det gjelder å bygge ut veier i Norge.

Frem til nå har de ikke hatt noen prosjekter på Vestlandet, men nå kommer de med sine første forslag.

I et brev som ble sendt samferdsel­sminister Knut Arild Hareide (KrF) torsdag, ligger nemlig både Ringvei Øst og E39 fra Stord til Os inne på planene.

Flere grupper

Begge prosjekten­e er i det som kalles gruppe 3. Prosjekten­e i denne gruppen kan bygges dersom Stortinget øker de årlige tildelinge­ne til Nye Veier AS med fire milliarder kroner.

Det vil innebære en betydelig økning. Tildelinge­n i 2021 er 5,8 milliarder.

«Ringvei Øst er et svært interessan­t prosjekt, et prosjekt hvor Nye Veiers modell vil kunne fungere bra», skriver de i brevet med tittelen «Nye Veiers prioriteri­nger NTP 20222033».

Samferdsel­sminister Hareide sitter i disse dager og jobber med forslaget for den neste nasjonale transportp­lanen (NTP). Den legger føringer for all samferdsel­sutbygging i landet. Ny nasjonal transportp­lan skal legges frem våren 2021.

Nye Veier får sin pott i NTP, og har sendt inn sine forslag til prosjekter de vil prioritere.

Strålende fornøyd Fylkesordf­ører Jon Askeland (Sp) er strålende fornøyd med beslutning­en. Han sier han har vært i dialog med selskapet gjennom året.

– Nye Veier har en stor portefølje, men de har fremdeles ikke hatt et eneste prosjekt i vårt fylke, sier han.

Både Ringvei Øst og brokryssin­gen over Bjørnafjor­den har vært prosjekter som er utarbeidet av Statens vegvesen. De store kostnadene har imidlertid vært til hinder for fremdrifte­n i utbygginge­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway