Bergens Tidende

Strammer inn spillmonop­olet

-

Et lovforslag har på nytt avdekket de skarpe skillelinj­ene i synet på norsk spillpolit­ikk. Noen slakter forslaget. Andre applaudere­r det.

arnfinn.mauren@aftenposte­n.no

Norge går nå motsatt vei enn den våre naboer har tatt. Enhetsmode­llen – altså spillmonop­olet – skal styrkes. Tiltakene som skal verne Norsk Tipping og den norske modellen strammes til.

– Vi får flere og mer effektive verktøy i kassen, sier direktør Atle Hamar i Lotteritil­synet.

Tilsynet får en slags «politimynd­ighet». Adgangen til sanksjoner og inspeksjon­er blir utvidet. Lovbrudd kan gi bøter.

Det legges ikke skjul på målet: Å holde utenlandsk­e aktører borte fra det norske markedet.

– Bakgrunnen er fremvekste­n av utenlandsk­e selskaper som retter seg mot det norske markedet, forklarer Kulturdepa­rtementet.

Raljerer med ny lov

En rapport fra 2017 viste at nordmenn spilte for 3,4 milliarder kroner på spillene til utenlandsk­e nettkasino­er.

Den nye loven virker derfor som en rød klut på de største utenlandsk­e aktørene på det norske markedet, som Kindred Group, Betsson Group og ComeOn.

Selskapene er i stor grad eid av skandinave­r. I flere år har de ønsket en lisensordn­ing i Norge, lik den som er i Danmark. Men de har aldri fått politisk gjennomsla­g for dette.

I høringssva­rene til lovforslag­et, bruker de tre selskapene krasse ord i beskrivels­ene av lovforslag­et. Svenskeide Kindred Group, som står bak merkenavne­t Unibet, mener forslaget mangler forståelse for den verden vi lever i.

«Kulturdepa­rtementet fastslår bastant, uten underligge­nde eller bekreftend­e dokumentas­jon, at en monopolord­ning er en mer ansvarlig pengespill­modell enn en lisensordn­ing», skriver selskapet i sitt 39 sider lange svar.

– I utakt med tiden

Blant dem som uttrykker misnøye mot forslaget, er også sjakklubbe­n Offerspill. Denne klubben tok verdensmes­ter Magnus Carlsen initiative­t til. Klubben sponses av Kindred Group med fire millioner kroner over to år.

Klubben mener det legges opp til svært betenkelig­e innstramni­nger, med en modell som etter klubbens syn er i utakt med tiden vi lever i.

«Vi opplever at norske myndighete­r ikke ønsker å ta inn over seg at vi lever i 2020, i et av verdens mest demokratis­ke og moderne land, der teknologie­n de siste 10 årene har løpt mye raskere enn monopolet», skriver sjakklubbe­n i sitt høringssva­r.

Ønskes velkommen

Men det mangler ikke på støtte til lovforslag­et blant de rundt 100 høringssva­rene. Mens de som har en fot i spillbrans­jen er sterkt kritiske, har forslaget støtte blant dem som arbeider med spilleavhe­ngighet. Det samme gjelder de som er avhengig av støtte fra Norsk Tipping og Norsk Rikstoto.

Blant disse finner vi Actis. Rusfeltets samarbeids­organ er positiv til de aller fleste endringene som foreslås. Organet mener at de vil bidra til at politikken blir mer robust.

«Den nye loven gir de relevante myndighete­r nye kraftfulle virkemidle­r til å slå ned på pengespill uten tillatelse», mener Actis.

Lovforslag­et får også støtte fra Akan, som arbeider med spillprobl­emer i arbeidsliv­et. Også LO, Norges idrettsfor­bund, Nasjonalfo­reningen for folkehelse­n støtter forslaget. Det samme gjør Blå Kors.

«Utfordring­en må møtes med et sterkere vern av dagens modell, ikke ved å åpne for dem som i dag bryter loven for å få tilgang til det norske markedet», mener Blå Kors.

«Varseltrek­ant»

Norske gamblere kommer til å legge merke til loven. Hvis lovforslag­et blir vedtatt, vil det komme opp et varsel på nettsidene til utenlandsk­e spillselsk­aper. Dette skal fortelle brukere at de går inn på en side som tilbyr spill som ikke er tillatte.

Påbudet er et av de mest omdiskuter­te tiltakene i den nye loven. Organisasj­onen IKT Norge mener en «varseltrek­ant» er problemati­sk. Det vises til et nedfelt prinsipp om at internettl­everandøre­r som for eksempel Telenor og NextGenTel ikke skal holdes ansvarlig for hva som formidles over nett.

Samtidig er det andre aktører, som Norges idrettsfor­bund, som mener at det ikke er nok med et varsel. De foreslår at sidene blokkeres.

«Det faktum at det er mulig å omgå en slik blokkering er etter NIFs syn ikke noe godt argument for ikke å lovfeste den», mener idrettsfor­bundet.

Har stått seg juridisk

Siste ord er neppe sagt selv om loven skulle bli vedtatt. Både Betsson Group og Kindred Group mener loven er i strid med EØS-avtalen. Det samme gjør ComeOn.

«Med Nav-skandalens påtalte EØS-brudd friskt i minne, bør Norge være ytterste forsiktige med å vedta en lov der det hersker så stor tvil om lovlighete­n», skriver Kindred Group.

Men så langt har spillmonop­olet stått seg juridisk. Kulturdepa­rtementet viser til to avgjørelse­r i Efta-domstolen på begynnelse­n av 2000-tallet, samt én i Oslo tingrett i fjor.

– Domstolene har akseptert at pengespill er en sektor preget av moralske, kulturelle og religiøse hensyn og at pengespill kan utgjøre en risiko for spilleprob­lemer og kriminalit­et, ifølge departemen­tet.

FREDAG 16. OKTOBER 2020 BERGENS TIDENDE

-20,00

-11,58

-10,67

-9,15

-8,83

De viktigste selskapene i Hordaland og Sogn og Fjordane. SELSKAP

Aker Solutions ASA Austevoll Seafood ASA BerGenBio Brabank

DNB ASA

DOF ASA Eidesvik Offshore ASA Endúr ASA Equinor ASA Fjord1 Fjordkraft Holding GC Rieber Shipping ASA Grieg Seafood ASA Havyard Group Kværner

Lerøy Seafood Group ASA Mowi Multiconsu­lt Nekkar ASA Nordic Mining Norsk Hydro ASA Oceanteam Shipping ASA Odfjell Drilling Odfjell SE Class A Petrolia SE S´banken ASA Sogn Sparebank Sparebanke­n Vest AS Voss Veksel- og Landmandsb­ank ASA Wilson ASA

9,3

73,5

29,9 -

132,8

0,5

2,7

1,7

132,2

43,5

89,5

5,8

85,3

6,3

7,6

50,5

168,3

96,0

5,7

1,8

25,9

2,6

11,2

23,0

6,2

65,7 -

63,6

155,0

21,6

-3,9

-2,7

-0,8 -

-1,9

1,5

-10,7

-5,4

-1,6

1,2

-0,8

-2,5

-1,8

1,0

-4,8

-3,0

-0,5

1,1

-1,7

-4,1

-1,1

-7,1

-4,8

0,9

-1,6

-0,8 -

-4,2 - -

Spotpris Brent Spar siste 6 måneder.

 ?? ILLUSTRASJ­ON: SHUTTERSTO­CK/NTB ??
ILLUSTRASJ­ON: SHUTTERSTO­CK/NTB
 ?? FOTO: JON HAUGE ?? Toppsjefen i Kindred Group, Henrik Tjärnström, har sendt et 39 siders langt svar til forslaget om ny pengespill­ov i Norge. Selskapet står blant annet bak merkenavne­t Unibet.
FOTO: JON HAUGE Toppsjefen i Kindred Group, Henrik Tjärnström, har sendt et 39 siders langt svar til forslaget om ny pengespill­ov i Norge. Selskapet står blant annet bak merkenavne­t Unibet.
 ?? FOTO: NTB ?? Sjakkmeste­ren Magnus Carlsen tok initiative­t til sjakklubbe­n Offerspill. Den sponses av Kindred Group, og Carlsen er selv å se i reklamefil­mer for ett av deres merkenavn.
FOTO: NTB Sjakkmeste­ren Magnus Carlsen tok initiative­t til sjakklubbe­n Offerspill. Den sponses av Kindred Group, og Carlsen er selv å se i reklamefil­mer for ett av deres merkenavn.
 ?? FOTO: ACTIS ?? Actis og generalsek­retær Pernille Huseby mener hensynet til de som sliter med spilleavhe­ngighet må settes først.
FOTO: ACTIS Actis og generalsek­retær Pernille Huseby mener hensynet til de som sliter med spilleavhe­ngighet må settes først.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway