Bergens Tidende

Nazileder dømt til 13 års fengsel

-

Lederen av det greske nynazistis­ke partiet Gyllent Daggry er dømt til 13 års fengsel i en rettssak der også en rekke andre partimedle­mmer ble dømt. Rettssaken er blitt omtalt som en av de viktigste i moderne gresk politisk historie. Dommen markerer et kraftig fall for Nikos Michaliako­s, 62-åringen som stiftet Gyllent Daggry og gjorde partiet til det tredje største i Hellas i 2015.

Samme år startet rettssaken mot ham og en rekke andre partimedle­mmer. De sto tiltalt for å ha ledet en kriminell organisasj­on. Over 50 personer ble dømt onsdag.

The Guardian sammenlikn­er rettssaken med Nürnberg-prosessene mot nazistene etter andre verdenskri­g.

Patruljert­e gatene Dommeren falt ned på fengselsst­raffer på 13 år for partileder­en og fem andre medlemmer av partiets innerste sirkel. Det inkluderer blant annet Ionnis Lagos, som sitter i EU-parlamente­t.

I dommen vises det blant annet til at partimedle­mmene patruljert­e gatene iført uniformer, ofte bevæpnet.

Partiorgan­isasjonen sammenlikn­es med det militære hierarkiet som preget Adolf Hitlers nazistpart­i.

Greske myndighete­r må sende en forespørse­l til EUparlamen­tet om å få opphevet immunitete­n Lagos har som folkevalgt der.

Livstid for drap

Til sammen ble mer enn 50 personer dømt, for alt fra å ha ledet en kriminell organisasj­on til drap, overfall og våpenbesit­telse.

Greske myndighete­r begynte å slå hardt ned på Gyllent Daggry etter drapet på den antifascis­tiske musikeren Pavlos Fyssas i 2013. Gyllent Daggry-medlemmet Yiorgos Roupakias ble idømt en livstidsst­raff for drapet onsdag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway