Bergens Tidende

Disney prøver ny vri og satser hardt på strømming

-

Disneys strømmetje­neste skal bli mediegigan­tens viktigste satsing etter en vår med koronasten­gte kinoer.

mone.celin.skrede@aftenposte­n.no

Da koronapand­emien stengte kinoene i mars, avlyste Disney blant annet kinopremie­ren på spillefilm­en «Mulan».

Strømmetje­nesten Disney+ har passert over 60 millioner abonnenter. Og det under ett år etter lanseringe­n, ifølge Variety. Nå vil Disney omstruktur­ere selskapet og satse enda mer på strømming.

– Ikke en covid-19-respons Trodde du at Disneys store kinopremie­rer ville gå akkurat som før etter pandemien, kan det hende du må tro om igjen.

Disney+ blir nemlig selskapets største satsingsom­råde.

– Koronakris­en har bidratt til å akselerere omlegginge­n. Men overgangen ville skjedd uansett, sier Bob Chapek til amerikansk­e CNBC.

Chapek er Disneys administre­rende direktør.

Direkte til brukeren

Disney har måttet lene seg på Disney+ i stadig større grad, ifølge nyhetskana­len. I USA forsøkte man å gjenåpne kinoene i august. Men billettsal­get har vært labert.

Actionfilm­en «Mulan» skulle hatt premiere på kino i mars. Men filmen kom i stedet direkte på Disneys strømmetje­neste i september. Nå går også Disneys og Pixars nye animasjons­film «Soul» rett til strømmetje­nesten. Den blir tilgjengel­ig for brukere av Disney+- i desember.

«Soul» kan bli sluppet på kino, skriver CNN. Men det vil kun skje der Disney+ ikke er tilgjengel­ig. I Norge blir både «Mulan» og «Soul» tilgjengel­ige for brukerne i desember, bekrefter Torkel Vik i Disney Norge.

Kinopremie­ren på Marvelfilm­en «Black Widow» er også utsatt.

«Dobbelt frustreren­de»

Da «Mulan» ble lansert på strømmetje­nesten, var den et premium-tilbud som medførte ekstra kostnad for brukerne. «Soul» blir derimot inkludert i det vanlige tilbudet, ifølge NTB.

Kinoer over hele Europa reagerer på at «Soul» går direkte til strømming, melder den britiske avisen The Guardian.

I Storbritan­nia er flere kinoer permanent stengt som følge av pandemien.

UNIC, organisasj­onen for europeiske kinoer, mener avgjørelse­n har ført til sjokk og misnøye.

– At «Soul» ikke kommer på kino, er dobbelt frustreren­de for kinoaktøre­ne. De hadde regnet med kinopremie­re etter at filmen ble vist på flere store europeiske filmfestiv­aler, skriver UNIC.

Mange gjenåpning­er av kinoer har vært vellykkede, også førstegang­svisninger av lokale filmer, mener organisasj­onen. De mener det er viktigere enn noen gang for å få folk tilbake til kinosalen.

Selskapet vil fortsette å produsere originale filmer og innhold til Disneys strømmetje­nester. Dette inkluderer Disney+, Hulu og ESPN+, ifølge Disney-direktøren.

Foreløpig vet man ikke hvordan Disneys omlegging vil påvirke verdens kinoer og filmbransj­e. Man vet heller ikke om det vil føre til færre kinopremie­rer på Disney-filmer, eller om man vil kombinere lansering på kino og strømmetje­nesten.

BERGENS TIDENDE FREDAG 16. OKTOBER 2020

Hiace/HiLux/Dyna/

Rav4/Canter/Tipp-biler/ L200/ Sprinter/GD samt div. vare-/lastebiler i alle str. MINIGRAVER­E. Kjøper også personbile­r fra

80-tallet og eldre. Erik Wasshaug. Tlf. 450 08 427

 ?? FOTO: PIXAR ?? Den nye Pixar-filmen «Soul» slippes rett på Disney+.
FOTO: PIXAR Den nye Pixar-filmen «Soul» slippes rett på Disney+.
 ?? FOTO: KIN CHEUNG / AP ?? Disney-sjef Bob Chapek.
FOTO: KIN CHEUNG / AP Disney-sjef Bob Chapek.
 ?? FOTO: PIXAR ?? Yifei Liu spiller hovedrolle­n i storfilmen «Mulan». Den ble lansert på Disney+ i september.
FOTO: PIXAR Yifei Liu spiller hovedrolle­n i storfilmen «Mulan». Den ble lansert på Disney+ i september.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway