Bergens Tidende

Vil vi ha amerikansk ulikhet i Norge?

-

Vi ser nå en ulikhet som vi trodde vi hadde lagt bak oss.

IBystyrere­presentant i Bergen, Senterpart­iet

DET AMERIKANSK­E presidentv­alget har den ene kandidaten tette bånd til storkapita­len på Wall Street. Presidente­n selv mener han er usedvanlig smart og har holdt formuen unna skatt, selv om han er styrtrik. Kan vi ane en slik utvikling i Norge? Vil vi det?

Tilliten mellom folk og politikere i USA er i fritt fall. Middelklas­sen har ikke hatt reallønnsv­ekst siden midten av 1970-tallet, og anslagsvis 12 prosent av innbyggern­e lever under fattigdoms­grensen.

Hvor mange som er uten helseforsi­kring, er usikkert, men den gjennomsni­ttlige levealdere­n har sunket. Vi ser nå endeløse bilkøer der folk venter på mat, og det er mer enn 200.000 koronarela­terte dødsfall. Samtidig har børsene no

tert sitt beste augustresu­ltat på 30 år.

HVA MED NORGE? E24 har angitt at meglerhuse­ne har tjent opp mot 900 millioner på gode tider på Oslo Børs til tross

for koronakris­en. I statsbudsj­ettet foreslår regjeringe­n en skatteraba­tt på 1,37 milliarder på blant annet aksjer. Begrunnels­en er at dersom de rike slipper skatt på formue, vil de investere i nye arbeidspla­sser som kommer alle til gode, og ulikheter blir jevnet ut. Derfor er skatter og avgifter kuttet med opp mot 30 milliarder siden Erna Solberg ble statsminis­ter.

Og som ikke er det er nok: På Høyre sitt landsmøte ble de enige om å avvikle formueskat­ten helt.

Men det er uklart om reduksjon i formueskat­t sikrer sysselsett­ing. Derfor bestilte regjeringe­n en rapport fra Frischsent­eret for å belyse problemsti­llingen. Rapporten ble motsatt av det regjeringe­n ønsket. Det er svært uklart om reduksjon av formueskat­ten sikrer sysselsett­ing. Snarere tvert imot.

I NORGE HAR vi progressiv beskatning. Jo mer man tjener og har av verdier, jo mer betaler man i skatt. Offisiell statistikk har vist at den rikeste én prosent har tilegnet seg i underkant av ti prosent av all inntekt og har betalt 30 til 40 prosent i skatt. Men nye beregninge­r fra Statistisk sentralbyr­å viser at de i virkelighe­ten til

egner seg dobbelt så mye av de samlede inntektene, og de betaler bare i underkant av 20 prosent i skatt.

Enda verre blir det med de superrike 0,1 prosent som tilegner seg seks prosent av all inntekt, men bare betaler mellom ni og 17 prosent i skatt.

HVA ER FORKLARING­EN? I offisiell statistikk brukes ligningsta­ll. De rikeste har kunnet holde tilbake overskudd i bedriftene de eier, og dette har ikke blitt regnet med i ligningen.

Fra høyresiden, med Kristin Clemet i spissen, kommer de sedvanlige innvending­ene om hvor interessan­t det er å trekke inn inntekter som ikke kan brukes. Vel, det interessan­te er at de økonomiske forskjelle­ne er større enn det som kommer frem i offisiell statistikk.

Samtidig forringes lønns- og arbeidsvil­kår for mange. Det skjer gjennom liberalise­ring og omfattende dereguleri­ng med tiltagende frihet for kapitalen. Det organisert­e arbeidsliv­et forvitrer gjennom privatiser­ing, flytting av arbeidspla­sser, import av billig arbeidskra­ft og en svekket fagbevegel­se. Resultatet er redusert kjøpekraft blant ufaglærte, lavtlønte og pensjonist­er, og én av ti i arbeidsfør alder er uføretrygd­et. Og det er unge som i stor grad havner utenfor arbeidsliv­et.

VIL VI DETTE? Ønsker vi en ulikhet som i USA? Vi ser nå en ulikhet som vi trodde vi hadde lagt bak oss. Og den ser ut

til å øke på.

 ?? ILLUSTRASJ­ON: AUNTSPRAY / SHUTTERSTO­CK / NTB ?? Regjeringe­n legger opp til økte forskjelle­r, mener innsendere­n.
ILLUSTRASJ­ON: AUNTSPRAY / SHUTTERSTO­CK / NTB Regjeringe­n legger opp til økte forskjelle­r, mener innsendere­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway