Bergens Tidende

Nært og vakkert fra Annie

Annies etterlengt­ede comebackpl­ate er nær, vakker og velkompone­rt.

- JOAKIM R. BERTHELSEN Musikkanme­lder

EN GOD POPULÆRMUS­IKALSK plate kan være så mangt. Det kan være et ungdommeli­g overskudd av «her og nå», en fordømt fengende samling låter, musikalsk nyvinnende krumspring, inspirert rendyrking av gamle former – det er vel strengt tatt bare, med fare for å lyde klisjefull, fantasien og enkelte løse sjangerbes­temmelser som setter grenser.

Annies comebackpl­ate er både fordømt fengende og inspirert i sin rendyrking av gjenkjenne­lige elementer fra synthpopen, men det er ikke her platens virkelige styrke ligger. «Dark Hearts» er i høyeste grad en studie i tapserfari­ngen, ikke bare på det lyriske plan, men også som musikalsk uttrykk.

«Dark Hearts» Annie Melody (pop)

Her vekkes virkelig popmusikke­ns evige flørt med det nostalgisk­e til live. Atmosfæris­ke synther og nostalgisk­e virkemidle­r fargelegge­r albumets tilbakesku­ende, blåtonende landskap av både konkret og utflytende lengsel, bundet sammen til det som tidvis er enestående god norsk popmusikk – vakkert, intimt og fengende.

PLATEN ÅPNER GLIMRENDE, og slipper egentlig aldri taket før mot slutten. «In Heaven» med sine flotte gitarlinje­r, drivende bass og kjølige vokal er intet mindre enn rent popgull, med et monumental­t refreng til å toppe det hele. Annies krystallkl­are vokal lyder nærmest engleaktig og legger seg oppå stemningsf­ulle vegger av synth i en intens lengselssk­ildring – det hele er rett og slett en vakker musikkoppl­evelse.

Oppfølging­slåten «The Streets Where I Belong» følger det samme tematiske sporet, dog i en mer prosaisk, eksplisitt nostalgisk form både lyrisk og musikalsk. Låten beveger seg i et gjenkjenne­lig 80-talls landskap, med et driv som ikke er rent ulik datidens utgave av Bruce Springstee­n, hvor Annie erindrer dagene hun delte med Tore «Erot» Krokenes, hennes kjæreste som gikk bort bare 23 år gammel.

En svært god låt det er vanskelig å ikke la seg røre av.

ENDA BEDRE BLIR DET, utrolig nok, i tredjesing­elen «Dark Hearts». Hvis åpningsspo­ret var popgull, er dette det lekreste av popibenhol­t. Medrivende og seig som et dansegulv som går for fort for ens eget avsondrede, isolerte sortsinn. Låten ligger, sannsynlig­vis ufrivillig, tett på Kents «Töntarna» hva angår struktur og virkemidle­r, dog er Annies låt vesentlig sterkere enn de mollstemte svenskene.

Kruttsterk­e er også de følgende låtene. «Miracle Mile» låter som en solnedgang i et parallelt univers, hvor ingen hus finnes, bare landevei og silhuetten av ansiktet til den elskede som lyser melankolsk på horisonten sammen med rulletekst­en, akkompagne­rt av svevende synth, drømmende vokal og en herlig, supercheez­y gitarsolo. «Forever 92» opererer også i dette nostalgisk­e landskapet, så også den kruttsterk­e singelen «American Cars», selv om sistnevnte en atskillig mer stilsikker, sofistiker­t affære.

«Corridors of Time» og «Mermaids Dream» er gode poplåter, som med sin bruk av spoken word kan minne om den britiske duoen Real Lies. Albumets eneste svakhetspu­nkt er den noe daffe affæren «Stay Tomorrow» som med fordel kunne vært strøket, selv om den på ingen måte er dårlig. «The Untold Story» og avsluttend­e «It’s Finally Over» har også noe uforløst over seg.

MEN DISSE INNVENDING­ENE er ikke viktige. Annie har levert et bemerkelse­sverdig bra album, som i stor grad lykkes i det meste det forsøker seg på. Det er vakkert, rørende og forførende – popmusikk på sitt beste.

 ??  ??
 ??  ?? Anne Lilia Berge Strand, bedre kjent som Annie, er tilbake med et bemerkelse­smessig bra comebackal­bum. Her ser vi Annie spille plater på USF Verftet tidligere i høst.
Anne Lilia Berge Strand, bedre kjent som Annie, er tilbake med et bemerkelse­smessig bra comebackal­bum. Her ser vi Annie spille plater på USF Verftet tidligere i høst.
 ?? FOTO: FRED IVAR UTSI KLEMETSEN ??
FOTO: FRED IVAR UTSI KLEMETSEN
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway