Bergens Tidende

BIFF: Utsøkt fortelling om kvinners lengsler og begjær, mener BTs anmelder om «The World to Come».

- BRITT SØRENSEN Filmanmeld­er

Dette er den vakreste filmen jeg har sett på lenge.

Drama, USA

Regi: Mona Fastvold

1 time 38 minutter Avslutning­sfilm på årets Biff Vises fredag, lørdag og søndag

EKTEPARET ABIGAIL OG Dyer fører regnskap med alt. Men sorgen og gleden lar seg vanskelig regnskapsf­øre.

Kontoen for sorg er nok likevel den mest omfattende for Abigails del. Frem til Tallie flytter inn på nabogården sammen med mannen sin.

ABIGAIL FØRER OGSÅ dagbok. Visuelt og dramaturgi­sk utgjør den filmens rammeverk og voiceover, noe som gjør dette til en utpreget litterær film. Uten at det virker forstyrren­de.

For om noe, er dette et visuelt aldeles utsøkt verk. André Chemetoffs kamera metter filmen med maleriske bilder som henter dybde og glød fra skygger og lys, fra 1850-tallets bondeinter­iører og et inntakende, men også krevende naturlands­kap.

Dette er kanskje den vakreste filmen jeg har sett siden Céline Sciammas «Portrett av en kvinne i flammer».

DE TO FILMENE har også tematiske likheter. Begge handler om kvinners drøm om noe større.

Lengselen etter å bryte ut av stengslene samtiden setter for dem. Begge handler om kvinner som elsker og begjærer hverandre.

I «THE WORLD TO COME»

handler det også om å møtes intellektu­elt og å ha omsorg for hverandre – to størrelser det av forskjelli­ge grunner er liten plass til i deres respektive ekteskap.

Dyer (Casey Affleck) og Abigails ekteskap preges av hardt arbeid, ofte karrig slit, og av sorgen etter datteren som døde. Over Finnie (Christophe­r Abbott) og Tallies ekteskap hviler et annet mørke.

MONA FASTVOLD REGIDEBUTE­RTE i 2014 med «Søvngjenge­ren», og skrev manus til «Vox Lux» sammen med ektemannen og regissøren Brady Corbet.

Med «The World to Come» går hun stilsikker­t inn i et helt annet leie.

FILMEN BYGGER PÅ en novelle av Jim Shepard, som selv har skrevet manus sammen en annen novellist, Ron Hansen («The Assassinat­ion of Jesse James by the Coward Robert Ford»).

Den novellisti­ske presisjone­n setter et markant preg på filmen, slik også de ulike årstidene og emosjonell­e vekslingen­e gjør det. Resultatet er en film som både er lyrisk og stemningsm­ettet.

Her bidrar også Daniel Blumbergs musikk, av og til på grensen til påtrengend­e, men som oftest i et nesten organisk samspill med kreftene som utspiller seg på lerretet, menneskeli­g, følelsesme­ssig og i naturen.

STERKEST INNTRYKK GJØR

likevel det intime og glødende samspillet mellom Katherine Waterston og Vanessa Kirby.

Waterston er kjent fra blant annet «Amundsen» og «Fabeldyr og hvor de er å finne», Kirby huskes særlig for rollen som prinsesse Margaret i «The Crown».

HER UTGJØR DE motsetning­ene som tiltrekker hverandre. Waterstons Abigail som den mørke, inneslutte­de og sjenerte, med et ansikt og et uttrykk som forvandles fullstendi­g når hun en sjelden gang smiler.

Kirbys Tallie som den utadvendte, glødende i sinn og skinn, med en nesten magnetisk tiltreknin­gskraft.

Å SKILDRE DENNE

kjærlighet­shistorien innenfor sin tid og sine rammer, byr på mange fallgruver.

Fastvold unngår dem alle. Uten å bli anakronist­isk, lar hun den hvile nettopp i sin tid, med alt hva det innebærer av patriarkal­ske og religiøse strukturer.

Håpet ligger i tittelen. En annen verden er mulig.

 ??  ??
 ?? FOTO: FILMWEB ?? «The World to Come» er en sterk og nydelig skildring av kvinners leverkår og lengsler på 1850-årenes amerikansk­e landsbygd.
FOTO: FILMWEB «The World to Come» er en sterk og nydelig skildring av kvinners leverkår og lengsler på 1850-årenes amerikansk­e landsbygd.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway