Bergens Tidende

ANNE ROKKAN: Kanskje hadde flere engasjert seg for aktiv dødshjelp dersom døden var en erfaring man kunne vende tilbake fra.

- Kommentato­r i Bergens Tidende anne.rokkan@bt.no Anne Rokkan Slik trenger det ikke å være.

ONSDAG BLE BOKEN «Kongen forteller» sluppet. Her kommentere­r kongen debatten om aktiv dødshjelp. «Skremmende», kaller han den.

Vi får tilgi Hans Majestet for å mene at samtidens liberale spørsmål er ubehagelig­e. Det er likevel tvingende nødvendig å diskutere dem.

I befolkning­en er 77 prosent positive til at de som ønsker seg det skal få tilbud om assistert dødshjelp, i følge fjorårets meningsmål­ing fra Ipsos.

Andelen har vært stigende i mange år, og reflektere­r folkets nøkterne forhold til følgende realitet: Døden er en del av livet. Den bør gjøres mest mulig levelig, slik som resten av det.

AKTIV DØDSHJELP KAN bety to ting: Assistert selvmord, som for eksempel å skrive ut en dødelig dose medikament­er pasienten selv inntar. Eller eutanasi, som innebærer at helseperso­nell gir en dødelig medikament­ell behandling.

Aktiv dødshjelp innebærer derimot ikke å ta livet av noen som ikke selv har bedt om det, eller er i stand til å be om det – såkalt barmhjerti­ghetsdrap. Dette er det ingen som er for.

Flere land i verden tilbyr i dag aktiv dødshjelp. Det eneste landet som åpner for utenlandsk­e statsborge­re, er Sveits. Tilbudet benyttes av mange – også nordmenn.

NYLIG FORTALTE NRK historien til Torgeir Djønne Lian. Han led av en sjelden muskelsykd­om som ødela kroppens funksjoner, og ble stadig dårligere.

Takket være foreldre som forstod og respektert­e sønnens ønsker, fikk Torgeir hjelp til å avslutte sitt liv i Sveits. Han ønsket ikke å leve det livet som ventet ham, lenket til sengen, uten taleevne.

Foreldrene forteller at dette ga Torgeir og familien ro de siste årene han valgte å leve.

VILKÅRLIGH­ET PREGER LIVENE våre på så mange måter. Alvorlig sykdom, ulykker, fødsel og alderdom – som samfunn snakker vi mye om trygghet og verdighet i sårbare situasjone­r.

Døden er en av disse skjøre hendelsene. Selv om vårt fantastisk­e helsevesen er gode på lindring, kommer det til et punkt hvor man lite kan gjøre for å hjelpe.

Det er her aktiv dødshjelp er et etterlengt­et tilbud for mange. Å være prisgitt naturen er ikke lenger vår eneste mulighet.

Enten det er snakk om å avslutte et liv med sterkt hemmende eller smertefull sykdom, eller å forkorte et dødsleie, er det fullt forståelig at noen ønsker seg forutsigba­rhet.

Akkurat slik det er forståelig at andre ikke ønsker det.

MANGE MOTSTANDER­E ER bekymret for hva aktiv dødshjelp vil gjøre med samfunnet.

Spesielt er sårbare grupper urolig for hvilke implikasjo­ner en lovendring vil få for dem: Hvordan er det å leve med en diagnose som myndighete­ne mener kvalifiser­er til dødshjelp?

Blir det vanskelige­re å ta imot omfattende omsorg på samfunnets regning?

Vil eldre føle seg som en byrde?

BLANT LEGER ER et klart flertall negative til aktiv dødshjelp.

Ikke bare rokker praksisen ved den grunnlegge­nde eden om å hjelpe og redde liv, men debatten krever også at vi tar stilling til en rekke praktiske spørsmål.

Hvordan sette kriterier for hvem som skal få hjelp til å dø? Hvem skal avgjøre hvorvidt en pasient oppfyller dem? Og hvem skal utføre selve handlingen?

Selv om en aldri kan se het bort fra utfordring­ene, finnes mange måter å imøtekomme dem på.

for å få innvilget døds

DET SKAL MYE TIL hjelp.

Det mest grunnlegge­nde prinsippet er at det bare er pasienter som sterkt ønsker seg dødshjelp som skal få det, og vi har allerede klare retningsli­njer for hva som skal til for å definere samtykkeko­mpetanse.

Omfattende psykologis­k utredning kartlegger pasientens virkelige motivasjon, slik at press fra omstendigh­eter utelukkes.

Urolige eldre vil rett og slett ikke få det innvilget.

Mange land har «uutholdeli­ge smerter» og «ingen utsikter til bedring» som ufravikeli­ge krav, og pasientens situasjon skal vurderes av to uavhengige leger.

Leger som ikke ønsker å tilby dødshjelp, kan selvsagt reservere seg.

ET ANNET VIKTIG verdispørs­mål har gitt oss verdifull erfaring: abortsaken.

Dette spørsmålet har bydd på mange av de samme utfordring­ene: Prinsipiel­le motstander­e, medisinske avveininge­r, leger som ønsker reservasjo­nsrett, sårbare grupper som frykter et sorterings­samfunn.

Hensynet til individets rett til å råde over egen kropp har trumfet dem alle. Det betyr likevel ikke at hvem som helst, når som helst, kan bestille en abort.

VI HAR RAMMET INN rettighete­n i vilkår og krav, og beskyttet helseperso­nell som ikke ønsker delaktighe­t.

For tvilstilfe­ller, abort etter 12. uke, vurderes saken av en nemnd. Kvinnens livssituas­jon, sosiale forhold, helse og personlige ønsker hensyntas.

Noen ganger blir svaret ja. Andre ganger nei.

Også i spørsmålet om kostbar, men livreddend­e medisin, sitter enkeltmenn­esker i en nemnd og bestemmer hvem som skal få muligheten til å leve.

Det er en illusjon at helsevesen­et ikke allerede er herre over liv og død i dette landet.

Hvordan sette kriterier for hvem som skal få hjelp til å dø?

POLITISK ER DET KUN Frp og enkelte ungdomspar­tier som har gått inn for aktiv dødshjelp, selv om befolkning­en er positiv.

For de fleste av oss er døden tross alt et relativt fjernt problem, og av naturlige årsaker finnes det ikke interesseg­rupper bestående av noen som faktisk har opplevd den.

Kanskje hadde flere engasjert seg for aktiv dødshjelp dersom døden var en erfaring man kunne vende tilbake fra.

I dag er det bare de mest ressursste­rke av oss som får muligheten til å planlegge livets siste fase.

AKTIV DØDSHJELP ER IKKE en lettvint løsning. Det er konsekvens­en av et realistisk og ærlig syn på hva døden innebærer.

Som avdøde Inger Staff-Poulsen skrev i et lesverdig innlegg i Dagbladet i fjor:

«Døden er glad i det morbide, det langsomme, og bare sjelden får mennesket sovne uvitende inn i ly av natten.»

Å «sovne stille inn» er først og fremst noe vi liker å skrive i annonsen etter at det hele er overstått.

FOR Å UNNGÅ DET hun fryktet ble måneder med sykehusinn­leggelser, smerter, inhumane episoder og angst, forsøkte kreftsyke Staff-Poulsen å ta sitt eget liv.

Til sin egen fortvilels­e ble hun funnet og holdt i live, før hun etter utskrivels­e fullførte selvmordet.

Staff-Poulsens enkemann støttet hennes sterke ønske om en smertefri død, og skriver i en epilog til innlegget at han hadde unnet henne å få avslutte livet på et verdigere vis.

DET ER TYDELIG AT han ikke deler Kongens oppfatning av hva som i realiteten truer menneskeve­rdet.

Det gjør ikke den norske befolkning heller.

Vi trenger, og fortjener, et helsetilbu­d som inkluderer døden – og som er mer tilpasset virkelighe­ten enn legeetikke­ns ellers edle prinsipper.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? ILLUSTRASJ­ON: MARVIN HALLERAKER ??
ILLUSTRASJ­ON: MARVIN HALLERAKER

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway