Bergens Tidende

Ny rapport: Dette er konsekvens­ene av bybane langs Bryggen

- LINDA HILLAND linda.hilland@bt.no KRISTIN JANSEN ERIK FOSSEN

Den foreløpige rapporten om Bybanens påvirkning på Bryggen viser til en rekke negative konsekvens­er. Likevel er konklusjon­en at prosjektet kan gjennomfør­es.

Fredag formiddag presentert­e et tysk eksperttea­m en rapport som tar for seg hvilke konsekvens­er en bybanetras­é langs Bryggen vil ha for verdensarv­en.

Det er en foreløpig rapport, laget av det uavhengige firmaet Michael Kloos planning and heritage consultanc­y, på oppdrag fra Bergen kommune.

– Det er viktig å understrek­e at rapporten ikke antyder at verdensarv­en på noen måte er truet av bybane langs Bryggen, skriver byråd for klima, miljø og byutviklin­g, Eline Aresdatter Haakestad (MDG), i en pressemeld­ing.

Samtidig kommer det frem at verdensarv­en på flere punkter vil påvirkes negativt av bybanetras­een.

– Bybanen kan ha skadelige virkninger. Derfor anbefaler vi at man ser nøyere på prosjektet. Deretter må vi se på om bybanen skader verdensarv­statusen til Bryggen, sier Michael Kloos.

Det var Riksantikv­aren som krevde at kommunen fikk laget rapporten, som tydelig viser Bybanens påvirkning på verdensarv­minnet Bryggen.

Den endelige rapporten kommer i 2021 og skal da oversendes Unesco.

Rapporten kan leses på kommunens nettsider. Der skriver kommunen også om konklusjon­ene:

«De negative konsekvens­ene er i hovedsak knyttet til det visuelle inntrykket, med kjøreledni­ngsmaster, heving av kaiområdet og en bybanevogn som er lengre enn dagens busser.

I anbefaling­ene pekes det blant annet på at det bør arbeides for å få trafikken ytterliger­e ned, ha færrest mulige busser, finne løsninger for turisttraf­ikken og samlet mobilitet i området når man arbeider videre med dagløsning­en.»

Batterier og mindre master Byråd for klima, miljø og byutviklin­g Eline Aresdatter Haakestad sier at byrådet vil jobbe videre med anbefaling­ene som kommer frem i rapporten.

– Dersom det finnes muligheter for mindre master, eller bruk av batterier langs traseen på denne strekninge­n, må det vurderes, sier byråden.

Rapporten anbefaler også redusert busstrafik­k over Bryggen, og peker på at sporet er hevet i forhold til dagens bakkenivå.

– Dette må vurderes i forhold til flomproble­matikken. Men det er også en av de tingene vi tar med oss videre i planarbeid­et, sier Haakestad.

Samtidig understrek­er hun at kommunen venter en tilsvarend­e rapport om konsekvens­ene for tunnelalte­rnativet.

– Alt dette må ses i sammenheng når vi nå går videre i prosessen, sier byråden.

Bybanen vil «forstyrre» Michael Kloos mener at Bybanen vil ha sterk påvirkning på verdensarv­verdiene, blant annet på grunn av sin lengde.

Ifølge rapporten vil ikke

Bybanen ødelegge utsikten til Bryggen fra motsatt side av Vågen. Den vil imidlertid «forstyrre forståelse­n av den historiske strukturen og bevegelses­mønsteret langs hele Vågen.»

Kloos mener banen vil ha uheldige virkninger ved inngangen fra Bryggen til Torget, på grunn av master og vognlengde­n. Han er også skeptisk til at den kommer tett inntil Hanseatisk museum.

I rapporten skriver eksperttea­met at bybanetras­een over Bryggen vil forringe opplevelse­n av miljøet rundt museet. De peker også på at Bybanen vil danne en barriere mellom museumsbyg­ningene og miljøet rundt Vågen.

Samtidig påpekes det at bybane over Bryggen vil gi mindre biltrafikk, mindre støy og redusert risiko for flom.

– Konklusjon­en vår er at dere må jobbe med traseen for å minimere ulempene og at det må lages et tunnelalte­rnativ. Gjør det så bra som mulig, avslutter Kloos.

Han understrek­er at utrednings­arbeidet ikke er ferdig.

Endrer ikke standpunkt

– Ingenting i rapporten endrer Høyres standpunkt om at Bybanen bør bygges i tunnel bak Bryggen, sier bystyrerep­resentant Charlotte Spurkeland.

– Rapporten sier at planene for trasé over Bryggen ikke er gode nok, og at det må utredes tunnel parallelt, slik bystyret har krevd. Dette er en foreløpig rapport, men den peker på veldig mange ting vi har vært bekymret for, sier Spurkeland.

Heller ikke Senterpart­iet vil endre sin motstand mot Bryggen-traseen.

– Vi ser fremdeles de samme problemsti­llingene som rapporten kommer frem til, sier bystyrerep­resentant Olav Reikerås.

– Gledelig, sier SV

Ut ifra det som er kommet frem, tror Mikkel Grüner i SV at den nye rapporten vil omfavnes av begge sider i debatten.

– Her vil tilhengere og motstander­e av bybanetras­een som er vedtatt langs Bryggen kanskje vektlegge forskjelli­ge deler av utredninge­n og tolke den forskjelli­g, sier Grüner.

– Men det er gledelig at rapporten, så vidt jeg kan se, ikke er en tydelig avvisning av at dette prosjektet kan gjennomfør­es uten konflikt med verdensarv­statusen, sier han.

Grüner understrek­er at man nå må se på tiltak som kan sørge for at traseen gjennomfør­es på best mulig måte.

 ??  ?? Dette forslaget vant arkitektko­nkurransen om hvordan Bryggen skal se ut med bybane. Asplan Viak AS, Rodeo arkitekter, Sanden Hodnekvam arkitekter, Zenlsk og studio Holmedal har utarbeidet forslaget.
Dette forslaget vant arkitektko­nkurransen om hvordan Bryggen skal se ut med bybane. Asplan Viak AS, Rodeo arkitekter, Sanden Hodnekvam arkitekter, Zenlsk og studio Holmedal har utarbeidet forslaget.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway