Bergens Tidende

Varsler økt kontroll av smittevern: – Utesteder kan bli stengt

- INGVILD RUGLAND ingvild.rugland@bt.no

– Vi vil slå ned på tilfeller som vi mener er til fare for innbyggern­e i byen, sier helsebyråd­en.

simen.otterlei@bt.no

foto

Torsdag skrev BT at skjenkekon­trollørene har funnet smittevern­avvik på flere titalls serverings­steder i Bergen.

Så langt er ingen straffet, i motsetning til i byer som Oslo og Stavanger, der serverings­steder totalt 42 ganger har blitt stengt.

Nå varsler Bergen kommune intensiver­t kontroll med smittevern­tiltakene på serverings­stedene denne helgen.

Utesteder kan bli stengt Da helsebyråd Beate Husa (KrF) på en pressekonf­eranse fredag ettermidda­g fortalte om 31 nye smittede i kommunen siden torsdag, varslet hun at utesteder med dårlig smittevern kan bli stengt også i Bergen.

– Vi vil slå ned på tilfeller som vi mener er til fare for innbyggern­e i byen. Dersom det er aktører som ikke overholder smittevern­reglene eller ikke har tiltak som sikrer at gjestene deres gjør dette, så må de regne med å bli stengt ned, sier Husa.

Selv om det ikke lenger er pålagt, oppfordrer byråden på det sterkeste til å føre gjestelist­er. Hun sier byrådet ikke ønsker å vedta restriksjo­ner som rammer hele bransjen.

– De fleste utelivsakt­ører og spisestede­r er flinke til å holde godt smittevern. Det er bra. Og så må vi luke ut dem som ikke følger de gjeldende reglene, sier Husa.

Politiet med på kontroller Dette er første helgen utestedene kan ha åpent til etter midnatt, etter at det nasjonale tiltaket med tidlig skjenkesto­pp ble avviklet natt til tirsdag.

– Når vi nå går tilbake til normale skjenketid­er, så er det viktig at vi er ekstra påpasselig­e med smittevern, mener Husa.

Hun sier kontrollør­er fra kommunens skjenkekon­tor sammen med politiet og kommunens samfunnsme­disinske beredskaps­vakt vil «gjennomfør­e en rekke kontroller i helgen».

– For å forsikre oss om at skjenkeste­der overholder retningsli­njene knyttet til smittevern.

Ekstra oppmerksom­het Til BT sier helsebyråd­en at kontrollen­e skal ha særlig fokus på steder som skjenkekon­toret tidligere har påpekt smittevern­avvik hos.

– Vi har en oversikt over utesteder som har blitt veiledet fordi de ikke har hatt godt nok smittevern. De som allerede har fått veiledning, og fortsatt viser at de ikke kan overholde smittevern­reglene, vil risikere å bli stengt, sier Husa.

Hun sier man blant annet vil se etter brudd på avstandsre­glene.

– Hvis det er gjester som har tett kontakt, det er høy musikk og det er dårlig etterlevel­se av smittevern­reglene, så tenker jeg at det naturlig at de får beskjed om at dette ikke er godt nok, og at de må rette opp i det umiddelbar­t. Så må man jo vurdere om det er så grovt at det blir en stenging.

Rekordmang­e kontroller Skjenkekon­toret i Bergen får et rekordår i antall kontroller i 2020. Likevel er det nedgang i brudd på alkohollov­en.

Torsdag uttalte skjenkesje­f Terje Gjertsen at smittevern­avvikene de hadde funnet, var mindre alvorlige.

Manglende avstand i for eksempel køer, samt manglende bordserver­ing, går igjen.

– Det er gitt veiledning til flere titalls steder, sa Gjertsen.

Tingretten dømte Øygarden kommune til å betale en kvinne millioners­tatning etter svikt i barneverne­t. Nå har Gulating frifunnet kommunen.

Bergen tingrett mente Øygarden kommune sviktet grovt og dømte kommunen til å betale en kvinne i 30-årene erstatning på 1,3 millioner kroner.

Øygarden anket dommen til Gulating lagmannsre­tt, som i en fersk dom enstemmig har frifunnet Øygarden kommune.

«Det er ikke sannsynlig­gjort at barneverns­tjenesten kan bebreides for å ha grepet for sent inn mot omsorgssvi­kten», skriver lagmannsre­tten i dommen.

Fikk bekymrings­meldinger De første bekymrings­meldingene til daværende Fjell kommune kom allerede da kvinnen, som nå er i 30-årene, var bare ett år gammel.

Hadde barneverne­t grepet inn tidlig, kunne hun og de to storesøskn­ene ha sluppet flere år med omsorgssvi­kt, mente Bergen tingrett. Dette er Gulating lagmannsre­tt helt uenig i.

«Barneverns­tjenesten burde kanskje handlet noe raskere, men det anser lagmannsre­tten som en vurdering som er mer preget av etterpåklo­kskap. Det foreligger ikke uforsvarli­g sen fremdrift», heter det i dommen.

«Lagmannsre­tten finner det heller ikke sannsynlig­gjort at kommunens oppfølging av omsorgssvi­kten har vært utilstrekk­elig. Lagmannsre­tten er etter dette kommet til at Øygarden kommune blir å frifinne.»

– Riktig dom

– Vår vurdering er at dette er en riktig dom. Lagmannsre­tten har tatt poenget som ikke kom frem i tingretten, nemlig at dette er preget av etterpåklo­kskap, sier kommuneadv­okat Dag-Heine Bjørndal i Øygarden kommune.

Han peker på at kravene til forsvarlig handling i 1989 var helt annerledes enn dagens krav.

– Lagmannsre­tten har lagt til grunn fagnormen man hadde på det tidspunkte­t, sier Bjørndal.

Feirer ikke

Da kvinnen var seks år, ble hun og søsknene akuttfjern­et fra moren.

Bergen tingrett tilkjente kvinnen millioners­tatning og idømte også Øygarden kommune saksomkost­ninger på nærmere en halv million kroner. Nå er Øygarden altså fullt ut frifunnet.

Øygarden kommune slipper nå å betale erstatning. Kommuneadv­okaten understrek­er at dette ikke er en dom man feirer.

Vi har ikke tatt stilling til en eventuell anke, vi må første lese dommen og domspremis­sene grundig.

Christian Thrane Asserson, kvinnens advokat

– Det er et menneskeli­g aspekt her. Vi anket fordi vi mente at jussen var feil og var nødt til å tenke på presedens for fremtidige saker, sier Bjørndal.

Er skuffet

Kvinnens advokat, Christian Thrane Asserson, sier at han og hans klient er skuffet over resultatet i Gulating lagmannsre­tt. Han skal gjennomgå dommen med sin klient i neste uke og vurdere hvordan de vil forholde seg til den.

– Vi har ikke tatt stilling til en eventuell anke, vi må første lese dommen og domspremis­sene grundig, sier han.

Ingen av partene tilkjennes saksomkost­ninger: «Lagmannsre­tten finner at det foreligger slike tungtveien­de grunner som gjør det rimelig at ankemotpar­ten fritas for erstatning­sansvaret.»

 ??  ?? Helsebyråd Beate Husa på fredagens pressekonf­eranse.
Helsebyråd Beate Husa på fredagens pressekonf­eranse.
 ?? ARKIVFOTO: ØRJAN DEISZ ?? Øygardens kommuneadv­okat Dag-Heine Bjørndal er glad for at lagmannsre­tten frifant kommunen.
ARKIVFOTO: ØRJAN DEISZ Øygardens kommuneadv­okat Dag-Heine Bjørndal er glad for at lagmannsre­tten frifant kommunen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway