Bergens Tidende

Sykehusene kan mangle inntil fire milliarder

-

Koronakris­en har kostet landets sykehus dyrt. Helseforet­akene varslet regjeringe­n om økt behov på åtte-ti milliarder kroner i 2021. De fikk vel seks milliarder.

tron.strand@bt.no

På forsommere­n fikk helseforet­akene i oppdrag fra Helse- og omsorgsdep­artementet å anslå økte kostnader for 2021 på grunn av koronapand­emien.

Helse sør-øst laget et notat med et nasjonalt anslag, basert på innspill fra de andre regionale helseforet­akene. Notatet ble oversendt departemen­tet.

Trenger 8,4–10,4 mrd.

Her står det blant annet:

«Som følge av økt aktivitet og økte kostnader til smittevern, beredskap mv., er det estimert en kostnadsøk­ning i 2021 på i størrelses­orden 8,4–10,4 milliarder kroner.»

«Den vesentligs­te økningen er knyttet til pasientbeh­andling», skriver Helse sør-øst, «både som følge av at flere pasienter vil få behandling og som følge av at det må påregnes økt behandling på kveldstid og i helg».

Regjeringe­ns svar kom i statsbudsj­ettet for 2021. Da ble det foreslått en bevilgning på 6,3 milliarder kroner. Stortinget skal vedta budsjettet senere i høst.

Høie: – Godt fornøyde Helseminis­ter Bent Høie ( H) skriver i et svar på e-post at usikkerhet­en var vesentlig større på forsommere­n enn den er nå, og at han har hatt god kontakt med helseforet­akene frem mot budsjettet.

– Mitt inntrykk er at de er godt fornøyde med rammene for drift og investerin­ger som regjeringe­n har lagt til rette for i 2020 og 2021, skriver han.

Høie understrek­er at det ikke er uvanlig at det er forskjell mellom ønsker og forslag fra de tilknytted­e virksomhet­ene og regjeringe­ns endelige budsjettfo­rslag til Stortinget.

– Jeg er ikke enig i at denne forskjelle­n er uttrykk for underfinan­siering, skriver han, og legger til at regjeringe­n vil følge utviklinge­n tett og eventuelt tilføre ekstra ressurser dersom det blir behov.

– Gjennom 2020 har sykehusene fått tilført 6,6 milliarder ekstra til å håndtere virusutbru­ddet. Vi vil følge utviklinge­n tett også i 2021.

Bekymret for pasientene Arbeiderpa­rtiets helsepolit­iske talsperson, Ingvild Kjerkol, føler seg ikke trygg på at helseforet­akene får nok penger.

– Mellom to og fire milliarder er mye penger, det er mye smittevern­utstyr, og kan dekke mange behandling­er, mye overtid og betaling for kvelds- og helgearbei­d og lang åpningstid på poliklinik­kene. Derfor lurer vi på hva sykehusene­s reelle utgifter er og hva de trenger for behandle alle dem som fikk utsatt behandling under koronakris­en, sier Kjerkol.

Ap stiller derfor et skriftlig spørsmål til statsråden om hvorfor helseforet­akenes beregninge­r ligger så mye over det som foreslås bevilget.

– Vi lurer også på hva som er prioritert og hva som ikke er det. Det er fare for at pasienter som ikke fikk planlagt behandling i 2020, ikke får behandling i 2021 heller. Det er også fare for rovdrift på ansatte. Helseperso­nellet er gullet i helsetjene­sten. De går på jobb, ikke på dugnad, sier Kjerkol.

Dekker planlagt behandling

I helseforet­akene kritiserer ikke budsjettfo­rslaget, og sier seg ganske godt fornøyde.

Økonomidir­ektør Hanne Gaaserød i Helse sør-øst skriver i en e-post at «den foreslåtte bevilgning­en på statsbudsj­ettet for 2021 er tilstrekke­lig for å oppretthol­de den aktivitete­n det planlegges for».

Helse vest skriver at de ikke har noen «indikasjon på at foreslåtte økte bevilgning på 6,3 mrd. kroner ikke skal dekke den økonomiske konsekvens­en av pandemien i 2021». De forklarer dette blant annet med økte bevilgning­er til å håndtere pandemien også i år.

«Helse vest er tilfreds med forslaget til statsbudsj­ett og mener det i stor grad følger opp innspillet til statsbudsj­ett», skriver de.

Må prioritere enkeltgrup­per Ved Haukeland universite­tssjukehus virker Helse Bergen-sjef Eivind Hansen relativt tilfreds både med ekstrabevi­lgningene de så langt har fått, og statsbudsj­ett-forslaget for 2021.

Vel å merke dersom det ikke kommer en ny koronabølg­e som utløser mange sykehusinn­leggelser.

Da må de begrense annen aktivitet og mister inntekter, i tillegg til de økte utgifter ved koronabeha­ndling.

Foreløpig er han ikke bekymret, heller ikke for 2021.

– Når jeg leser statsbudsj­ettet, synes jeg at det gir oss grunnlag for og insentiver til høy aktivitet. Utfordring­en blir å peke ut hvilke pasientgru­pper og fagområder vi skal prioritere å løfte aktivitete­n for, sier Hansen.

– Vi må treffe dem som virkelig trenger det. I tillegg må vi ha fokus på personell og arbeidsmil­jø. Vi må ikke slite ut folk, sier Hansen.

 ?? ARKIVFOTO: BJØRN ERIK LARSEN ?? – Utfordring­en blir å peke ut hvilke pasientgru­pper og fagområder vi skal prioritere å løfte aktivitete­n for, sier Haukeland-sjef Eivind Hansen.
ARKIVFOTO: BJØRN ERIK LARSEN – Utfordring­en blir å peke ut hvilke pasientgru­pper og fagområder vi skal prioritere å løfte aktivitete­n for, sier Haukeland-sjef Eivind Hansen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway