Bergens Tidende

Henlegger sak om underslag

-

Advokaten disponerte penger han ikke hadde rett til å disponere, men «vinnings hensikt» kan ikke bevises, ifølge statsadvok­aten.

simen.otterlei@bt.no

Sommeren 2017 ble advokat Erik Grahl-Madsen anmeldt for å ha tatt ut minst 600.000 kroner fra klientkont­oen i et dødsbo etter et ektepar i Bergen.

Ekteparet etterlot seg en pleietreng­ende sønn. Arild Nydegger Øvre-Eide, sønnens tremenning og hjelpeverg­e, innleverte anmeldelse­n sammen med to familiemed­lemmer.

Nå har statsadvok­aten henlagt saken, etter at politiet har etterforsk­et om det har foregått grovt underslag.

– Saken henlegges etter bevisets stilling, skrev statsadvok­at Trond Høvik i vedtaket, som i slutten av april ble sendt Vest politidist­rikt og partene i saken.

Øvre-Eide klaget saken inn for Riksadvoka­ten, som i september avviste klagen.

Uenighet om stiftelse

I ekteparets testamente sto det at Øvre-Eide og de to familiemed­lemmene skulle få et større millionbel­øp, mot at pengene ble brukt til sønnens beste.

Samtidig ønsket ekteparet ifølge testamente­t å opprette en stiftelse som skulle styres av advokat Grahl-Madsen og Øvre-Eide.

Øvre-Eide mente intensjone­n var at stiftelsen kun skulle opprettes hvis det var penger igjen etter ekteparets sønn, og protestert­e derfor da Grahl-Madsen ville opprette stiftelsen og overførte penger til sitt eget firma for arbeid med dette.

Kan ikke bevises Statsadvok­at Trond Høvik fastslår at Grahl-Madsen disponerte penger han ikke hadde rett til å disponere, og at regnskapsf­øringen var mangelfull.

Saken er likevel henlagt, fordi det ikke uten rimelig tvil kan bevises at advokaten «hadde uberettige­t vinnings hensikt», skriver Høvik.

Bevisene peker mer mot mangel på «godt juridisk arbeid» enn at han hadde «ønske om å berike seg selv på klientens bekostning», konkludere­r statsadvok­aten.

– Lettet, men bitter

Erik Grahl-Madsen er i dag pensjonert. Han sier han er lettet over henleggels­en.

– Men jeg sitter samtidig igjen med en viss bitterhet over å ha blitt forfulgt for å ha kjempet for det som er rett og riktig. Jeg har hele tiden sagt at jeg ikke har gjort noe galt, sier han.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway