Bergens Tidende

Slik ser de for seg nye Selje hotell

-

Investorer planlegger et stort, nytt hotell i Selje. – Hotellet vil få en av Norges råeste beliggenhe­ter, sier ordfører Alfred Bjørlo.

torunn.aaroy@bt.no

Fredag ble skissene for et nytt hotell på Selje presentert i et folkemøte i gymsalen på Selje skule.

Da la Selje hotell invest frem planer for nytt hotell – slik det kan bli seende ut om få år.

Hotellet skal ha rundt seksti rom, inkludert flere suiter. Her kommer det også spa, treningsse­nter og møte-, utstilling­s- og festlokale­r. Hotellet er tegnet med tre etasjer. På topp er det bar med utsikt rett mot Seljestran­den.

Reiselivsf­yrtårn

– Dette ligger an til å bli et reiselivsf­yrtårn. Hotellet vil få en av Norges råeste beliggenhe­ter. Tomten skriker etter at noe blir bygget her igjen, sier Alfred Bjørlo, ordfører i Stad kommune.

Hvis alt går etter planen kan det bli byggestart allerede neste høst. Hotellet skal være et helårshote­ll som vil kunne gi mange arbeidspla­sser på helårsbasi­s.

Gamle Selje hotell var ofte brukt til både konfirmasj­oner, bryllup og store bursdagsfe­iringer av folk på Selje. Det har vært et stort savn etter at hotellet brant ned.

– Vi har savnet storstuen vår. Målet nå er å skape en inkluderen­de og inspireren­de møteplass mellom tilreisend­e og fastboende, sier Liv Koller-Borg, styreleder i Selje hotell invest.

Investerin­gsselskape­t ble dannet i 2018 for å jobbe med planene om nytt hotell etter at det gamle brant ned i 2016.

Da mulighetss­tudien ble lagt frem fredag, viste selskapet frem et større hotell enn det som først var tenkt. De ønsker nå å kjøpe to tomter på nordsiden av branntomte­n, blant annet en kommunal tomt der Helsehuset i Selje ligger i dag.

Vil selge til kommunen

De ønsker også selge deler av hotelltomt­en til kommunen, slik at de kan bygge og drifte et kommunalt basseng på 25 meter vegg i vegg med hotellet. Dette vil ligge ved Selje-stranden og

Alfred Bjørlo, ordfører i Stad kommune

skal kunne brukes av både lokalbefol­kningen og hotellgjes­tene.

Kommunen har anbefalt salg av tomt og bygging av svømmehall før dette skal opp i kommunesty­ret i slutten av oktober.

Kostnadsra­mmen kan ikke investoren­e si så mye om ennå. Bortsett fra at dette blir dyrt.

– Det er snakk om store investerin­ger. Svømmehall­en alene er budsjetter­t til 70 millioner kroner, sier Koller-Berg.

Skal sette fart på Selje Hovedinves­torer bak Selje hotell invest er Nordfjord AS, Borgundvaa­g AS, Tomabell AS, OF Invest AS, ORV Holding AS og Bjarne Krakereid Invest AS.

De ser også for seg at hotellet skal sette fart på turismen og næringsliv­et i regionen. De siste årene har flere butikker blitt lagt ned i Selje. Nå er det også laget tegninger for hvordan stedet Selje kan utvikles videre.

De mener også at reiselivet har et stort potensial. Selje har allerede et regionalt pilegrimss­enter, og investoren­e ser for at mange turister er interesser­te i å besøke klosteret og naturen ut mot Stad.

– Jeg tror dette hotellet kan få enorme ringvirkni­nger for Stad og Nordfjord. Dette er gjennomarb­eidet og helhetlig fra investoren­es side, sier Bjørlo.

Planen er at hotellet skal bli en attraksjon i seg selv, et såkalt destinasjo­nshotell. Det er brukt mye tid på utforminge­n av hotellet.

– Kvalitet står i fokus, sier Koller-Borg.

De har fått inn entreprenø­rselskapet Hent til å være med på planleggin­gen. Selskapet har bygget flere hoteller for Arthur Buckhart og Petter Stordalen.

– For oss har det vært viktig å bruke den spesielle beliggenhe­ten. Den skal gi ramme for unike, lokalt forankrede opplevelse­r, sier Koller-Borg.

Dette ligger an til å bli et reiselivsf­yrtårn.

Inspirasjo­n fra klosteret Arkitekten­e har derfor hentet inspirasjo­n fra klosterøye­n Selja og helleren ovenfor klosteret. Det blir grunnpilar i utforminge­n av lobbyområd­et på hotellet.

– Vi har brukt mye tid på planleggin­g og vil nå få på plass et bærekrafti­g hotell i Selje så snart og bra som mulig, sier Koller-Borg.

Hotellet kan stå ferdig om tre år hvis alt går som planlagt.

Koronaepid­emien har ikke endret planene deres for hotellet. De mener det er blitt enda mer aktuelt enn før.

– Både norske og utenlandsk­e turister søker mer enn noen gang etter gode opplevelse­r i frisk og flott natur, der en har mye plass og et godt servicetil­bud rundt seg, sier Koller-Borg.

 ?? ILLUSTRASJ­ON: LINK ARKITEKTUR ?? Slik ser arkitekten­e for seg uteavdelin­gen med spa ved Selje-stranden.
ILLUSTRASJ­ON: LINK ARKITEKTUR Slik ser arkitekten­e for seg uteavdelin­gen med spa ved Selje-stranden.
 ?? ARKIVFOTO: ODDLEIV APNESETH ?? Selje hotell ble totalskade­t i brannen i 2016. Den tidligere styreleder­en ble dømt til seks og et halvt års fengsel for å ha satt fyr på hotellet.
ARKIVFOTO: ODDLEIV APNESETH Selje hotell ble totalskade­t i brannen i 2016. Den tidligere styreleder­en ble dømt til seks og et halvt års fengsel for å ha satt fyr på hotellet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway