Bergens Tidende

– Jeg var for syk til å kunne være involvert

-

Fredag startet rederen Georg Eide sin forklaring i Sunnhordla­nd tingrett. – Jeg var nede for telling med hjerneslag og kunne ikke ha vært mellommann i forsøk på ulovlig skraping, sa 54-åringen.

arne.edvardsen@bt.no

Økokrim har tiltalt Eide for å ha medvirket til at cargofartø­yet «Tide Carrier» ble gjort sjødyktig i opplagshav­nen Høylandsby­gd i Kvinnherad ved årsskiftet 2016–2017.

Skipet skulle til ulovlig skraping på en strand i Pakistan, men fikk motorhavar­i utenfor Jærstrende­ne i Klepp.

Fikk hjerneslag nyttårsaft­en – Jeg var for syk til at jeg kunne være involvert. Det jeg hadde fått med meg da jeg kjempet for å komme tilbake til livet, var at eierne hadde planer for skipet i Afrika, sa Eide i retten.

Spørsmålet Sunnhordla­nd tingrett må svare på, er om det kan bevises at Georg Eide med viten og vilje opererte som mellommann for Wirana Shipping, som eide skipet. Strafferam­men er inntil to års fengsel.

Georg Eide fortalte i retten at han nyttårsaft­en 2016 fikk hjerneslag.

– Kunne ikke snakke

– Jeg ble fraktet til Haukeland sykehus og var ikke tilbake i arbeid før 1. mars 2017. Tidsrommet tiltalen omfatter var jeg nede for telling.

Da skipet startet seilasen mandag 20. februar samme år, hevder Eide at han ikke var i stand til å ta noen avgjørelse­r.

– Jeg var helt ute av alt. Jeg kunne ikke gå, ikke spise eller snakke. Medisiner jeg gikk på, måtte pumpes inn i kroppen. Jeg var mer amøbe enn menneske. Etter akuttfasen på Haukeland, ble jeg overført til Nordåssent­eret for tale- og gåtrening, fortalte Eide.

Under tiden på Nordåstune­t, ble han bedt om å delta på et møte med representa­nter for «Tide Carrier»s eiere.

– De ville treffe meg for å orientere om planene for å få skipet i fart utenfor Afrika. Møtet var kun av orienteren­de art, hevdet Eide.

– Da jeg var tilbake etter sykmelding, var skipet for lengst gått, fortsatte han.

Økokrim la frem en del eposter, og konfronter­te rederen med hvilken annen kontakt han hadde med eierne før «Tide Carrier» forlot Høylandsby­gd.

Tok alle beslutning­er

– Jeg ble fortalt at skipet skulle til Dubai for dokking og oppgraderi­ng. Deretter inn i fart utenfor Afrika. Denne informasjo­nen fikk jeg 7. februar 2017. Dette med skraping og Pakistan har jeg ikke hatt noe kunnskap om, sa Eide.

På spørsmål om andre i selskapet mente noe om opphog

Jan-Erik Skaar ging, svarte Eide at det var han som var sjef.

– Andre kunne mene ting, men det var jeg som tok alle beslutning­er. Skipet skulle ikke skrapes, men det var til stadighet spørsmål om skraping fra bankene for å verdisette skipet.

Ut av dansen

Rederen brukte første halvdel av dagen til å fortelle om Eideselska­penes virksomhet­er, som blant annet besto i å kjøpe og fikse opp skip for salg. Han var innom konkursen og forsøket på å restruktur­ere økonomien da oljekrisen inntraff.

– Da krisen inntraff, ville bankforbin­delsen Nordea at vi fikk «Tide Carrier» ut av dansen. Det ble gjort mange forsøk på salg, men det ble ikke til noe. Skraping var også tema for å berolige banken, men i mitt hode var båten i god stand. Jeg mente den hadde et nytt liv.

Eide spurte om det virket logisk å påta seg syv millioner kroner i årlige opplagskos­tnader om hensikten var å sende skipet til skraping.

– Dette var kostnader til mannskap, proviant, deler, strøm, bunkers, smøreolje og så videre, forklarte Eide.

Bruker munnbind

Før rettssaken startet torsdag, hadde Eides advokat forsøkt å få utsatt saken på grunn av rederens helse. Til BT sier Eide at han synes det er belastende å møte i retten i disse koronatide­r.

– Jeg bruker selvfølgel­ig munnbind, men jeg liker ikke situasjone­n. Jeg mener det ikke er fare for noe bevisforsp­illelse i saken, og hadde håpet at man kunne utsette den. Det er tatt koronaforh­oldsregler i rettslokal­ene, som er i Stord Hotel, men jeg føler meg ikke trygg.

– Jeg har diabetes 2, er litt for feit og har generelt dårlig helse etter hjerneslag­et. Får jeg korona, er jeg redd det går galt.

Vi tilbyr dere et gratis hjemmebesø­k der vi kan gi dere et prisoversl­ag over hva kjøkkenet vil koste ferdig montert.

 ?? ARKIVFOTO: EIRIK BREKKE ?? Reder Georg Eide nekter straffskyl­d i Sunnhordla­nd tingrett. Han hevder at han ikke har vært mellommann i forsøk på ulovlig skraping av skipet «Tide Carrier» på en strand i Pakistan.
ARKIVFOTO: EIRIK BREKKE Reder Georg Eide nekter straffskyl­d i Sunnhordla­nd tingrett. Han hevder at han ikke har vært mellommann i forsøk på ulovlig skraping av skipet «Tide Carrier» på en strand i Pakistan.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway