Bergens Tidende

Mener 737 Maxflyene er trygge

-

Flytypen Boeing 737 Max har stått på bakken siden mars 2019. Fredag sier den europeiske luftfartsm­yndigheten EASA at de vurderer flyet som trygt å fly innen utgangen av året.

– Vår analyse viser at dette er trygt, og sikkerhets­nivået som er oppnådd er høyt nok for oss, sier administre­rende direktør Patrick Ky i Den europeiske luftfartsm­yndigheten Easa til Bloomberg.

Luftfartsm­yndigheten vil dermed utstede en formell erklæring, som myndighete­n venter vil komme i november, opplyser Easa.

– Vi gjennomgår nå de endelige dokumenten­e i forkant av et foreslått flygedykti­ghetsdirek­tiv. Et endelig direktiv vil først bli offentligg­jort etter den offentlige høringen, skriver en talsperson for Easa til E24.

Godkjennin­gen kommer på tross av at endringene som EASA ønsker innført ikke vil være klare før om opptil to år. EASA krever ifølge Bloomberg at det installere­s en syntetisk tredje sensor for økt sikkerhet.

– Det vi diskuterer med Boeing er at med den tredje sensoren kan vi oppnå enda høyere sikkerhet, sier Ky.

346 personer mistet livet

I oktober 2018 og mars 2019 krasjet to av Boeings 737 Max 8-fly kort tid etter avgang i henholdsvi­s Indonesia (Lion Air) og Etiopia (Ethiopian Airlines).

346 mennesker mistet livet i de to ulykkene som førte til at flytypen ble satt på bakken og flere granskning­er ble innledet.

En feil ved styringssy­stemet MCAS fikk tidlig skylden for å ha forårsaket ulykkene som førte til at 346 mennesker mistet livet. Dette systemet skulle i utgangspun­ktet hindre at flytypen steilet. Boeing har senere oppdatert

Norge og Russland har blitt enige om en kvoteavtal­e eavtale for

2021 i fiskerinær­ingen. en. – Dette er et lyspunkt i en situasjon jon hvor koronapand­emien naturlig nok også preger er fiskerinær­ingen, sier fiskerimin­ister Odd Emil Ingebrigts­en ebrigtsen (H). Totalkvote­n for nordøstark­tisk torsk for 2021 21 ble satt til 885.600 tonn. Norges kvote vil være 397.635 tonn, inkludert 21.000 tonn kysttorsk og 7000 tonn forsknings­fangst. For hyse er kvoten fastsatt til

232.537 tonn. Den norske hysekvoten vil med dette være på 113 348 tonn, inkludert forsknings­kvoten. Totalkvote­n for blåkveite er fastsatt til 27.000 tonn og for snabeluer 66.158 tonn, en økning på 10.298 tonn. Det ble besluttet å ikke åpne for loddefiske i 2021. Partene ble også enige om et felles norskrussi­sk forsknings­program for 2021.

Rprogramva­ren systemet.

EASA begynte med testflygin­ger av 737 Max-flyene tidlig i september.

I juni startet det amerikansk­e luftfartst­ilsynet (FAA) sine testflygin­ger av Boeing-modellen.

– EASA har samarbeide­t tett med FAA og Boeing for å få Boeing 737 Max-flyene tilbake i drift så fort som mulig, men bare så snart vi er overbevist om at de er trygge, skrev EASA i en pressemeld­ing i august.

Coronapand­emien har lagt hindringer for den europeiske testingen på grunn av reiserestr­iksjoner.

til

styrings

Saksøkt av Norwegian Norwegian kansellert­e i sommeren ordre på 92 737 Max-fly og saksøkt Boeing for blant annet kontraktsb­rudd.

Det norske flyselskap­et hadde 18 Max-fly i luften før flymodelle­n ble satt på bakken. Etter planen skulle Norwegian få levert mer enn 100 fly av flytypen.

Prisvekste­n Prisve på matvarer i Norge er sterkere enn for andre a varer. Det reagerer stortingsr­epresentan­t Kårstein Kårs Løvaas (H) på. Ifølge SSB ligger prisvekste­n på matvarer og alkoholfri­e drikkevare­r på 3,8 prosent sen i september sammenlign­et med samme måned året år før. – Hvor skal prisene øke når bransjen har rekordomse­tning, r når vi alle går på dagligvare­forretning­er, når vi ikke reiser til Sverige, når vi kjøper alt i butikkene og omsetninge­n øker med kanskje så mye som 20 prosent, sier Løvaas til NRK. Bransjen selv ønsker å nyansere bildet. – Totalt sett er ikke prisene så mye høyere. Om de er det nå i september, så skyldes det blant annet valutaendr­inger. Og så har vi tatt ut prisøkning­er fra leverandør­ene, og så har bøndene fått et velfortjen­t landbrukso­ppgjør som også kommer til syne i form av økte priser ut til forbruker, sier kommunikas­jonsdirekt­ør Bjørn Takle Friis i Coop.

 ?? FOTO: VIDAR RUUD / NTB ?? Norwegian hadde 18 Max-fly i luften før flymodelle­n ble satt på bakken for halvannet år siden.
FOTO: VIDAR RUUD / NTB Norwegian hadde 18 Max-fly i luften før flymodelle­n ble satt på bakken for halvannet år siden.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway