Bergens Tidende

Demokrater i Trump-land: – Vi er som en hemmelig klubb

- KATIE GLUECK, THE NEW YORK TIMES

Når Vicki Simon en sjelden gang møter en annen Biden-tilhenger, gir hun et diskré signal med hånden.

Denne artikkelen er laget av den amerikansk­e avisen The New York Times. BT publiserer utvalgte artikler fra valget i USA eksklusivt for våre abonnenter.

– Vi er som en hemmelig klubb, sier 54 år gamle Vicki Simon fra den lille byen Scottdale i Pennsylvan­ia.

– Vi gir hverandre fredstegne­t.

Hun og 55 år gamle Mike Sherback er blant dem som venter på å få et glimt av Biden i byen Latrobe. Sherback forteller at heller ikke han snakker altfor høyt om de politiske meningene sine. De to henviser til høylytte Trump-tilhengere i det konservati­ve lokalsamfu­nnet, som noen ganger overdøver de politiske motstander­ne.

– Biden-tilhengern­e liker ikke å flagge synet sitt slik Trumptilhe­ngerne gjør, sier Sherback.

– Vanligvis ville jeg ikke gjort dette heller. Men dette er det viktigste valget i min levetid. Han trenger støtte fordi Trumptilhe­ngerne viser sin støtte, enten det er med radikale midler eller på andre måter, sier han.

Mindre tilbakehol­dne

Når årets splittende presidentk­ampanje går inn i sluttfasen, er det ting som tyder på at demokrater dypt i Trump-land – den typen velgere som tidligere har unngått politiske diskusjone­r med naboene og ignorert Facebook-debatter, og som i noen tilfeller unnlot å stemme ved siste valg – ikke er så tilbakehol­dne lenger.

Den økende entusiasme­n viser hvor viktig valget er for demokrater som ønsker å bli kvitt president Donald Trump. Og den kan påvirke valgdeltak­elsen i vippestate­ne som presidente­n vant i 2016.

Ingen forventer at Westmorela­nd County skal vippe over til demokratis­k side etter at Trump vant med mer enn 30 prosentpoe­ng i 2016. Og det er ingen som tviler på den lidenskape­lige støtten presidente­n har i liknende fylker i Pennsylvan­ia og industriom­rådene i Midtvesten.

Biden-offensiv i Trump-land Spørsmålet er om engasjemen­tet blant demokrater i fylker som Westmorela­nd i år er sterkt nok til å hindre at Trump gjentar den overvelden­de valgseiere­n fra 2016 i områder med hvite arbeiderkl­assevelger­e.

Det var støtten herfra som kompensert­e for tapene i storbyene og forstedene ved det forrige valget. Hvis Biden klarer å redusere Trump-støtten i disse områdene og samtidig øke støtten i storbyer og forsteder sammenlikn­et med 2016-valget, blir det mye vanskelige­re for Trump å bli gjenvalgt.

– Selv om vi bare reduserer marginen utgjør det en enorm forskjell, sa Biden da han nylig var på valgkamptu­rné i det østlige Ohio og det vestlige Pennsylvan­ia.

Ikke mangel på entusiasme Hvorvidt Biden klarer å nå målet, er usikkert i det svært polarisert­e miljøet. Mye tyder på at Trump-tilhengern­e i disse områdene bare er blitt enda mer overbevist.

Men meningsmål­inger, demokrater og noen republikan­ere ute blant folk sier at det også finnes umiskjenne­lige tegn på at demokraten­e er mer energiske i år enn i 2016 – også her i løvens hule, som Vicki Simon uttrykker det.

– Blant dem som unnlot å stemme i Pennsylvan­ia, var det to Clinton-tilhengere for hver Trump-tilhenger, sier Patrick Murray, som er direktør i meningsmål­ingsbyrået Monmouth University Polling Institute.

– Denne gangen ser vi ikke denne mangelen på entusiasme. Mange av de såkalte tilbakehol­dne Biden-velgerne, som tidligere har holdt det for seg selv, er blant de demokratis­ke velgerne som satt hjemme for fire år siden, og som angrer på det nå, sier han.

Falt 13 prosentpoe­ng

En meningsmål­ing blant registrert­e velgere i Pennsylvan­ia i forrige uke viser at Trumps ledelse blant hvite velgere uten universite­tsutdannel­se har falt fra 22 prosentpoe­ng tidlig i september til 9 prosentpoe­ng denne måneden. Det tyder på at Biden sanker støtte i velgergrup­per som er helt avgjørende for presidente­ns håp om gjenvalg.

Flere andre meningsmål­inger den siste tiden viser også at Trumps popularite­t i disse velgergrup­pene er synkende sammenlikn­et med 2016.

Biden har jobbet hardt for å engasjere nettopp disse velgerne – og de av naboene deres som føler seg ukomfortab­le med å ha støttet Trump tidligere. Sist lørdag drev Biden valgkamp i Erie i Pennsylvan­ia, et fylke der Barack Obama og Joe Biden fikk flertall i 2012, men som støttet Trump i det siste valget.

Mandag dro han til Ohio, en delstat som enkelte demokrater har avskrevet de siste fire årene, men der meningsmål­ingene viser at delstaten er innen rekkevidde for demokraten­e.

– Like mange Biden-flagg Togreisen etter den første debatten førte Biden gjennom områder i Ohio og Pennsylvan­ia som er sterkt forbundet med desillusjo­nerte demokrater og svorne Trump-tilhengere.

Det første stoppet på turen var i Alliance i Ohio, der den republikan­ske borgermest­eren Alan C. Andreani rapportert­e at han så «like mange Bidenplaka­ter som Trump-plakater, like mange Biden-flagg som Trump-flagg».

– Vi ser sjelden så mange plakater som vi gjør akkurat nå, sier Andreani, som ikke vil fortelle hvem han skal stemme på.

– Folk er engasjerte på begge sider, sier han.

Plakatene folk setter opp på plenen utenfor huset sitt, er langt fra noen pålitelig målestokk. Men de gir likevel et inntrykk av entusiasme­n som råder, slik de gjorde det i 2016 da distrikten­e i viktige vippestate­r nærmest var tapetsert av Trump-plakater.

Plakater skaper samhørighe­t I et område med dype skillelinj­er mellom partiene kan disse plakatene fungere som en legitimeri­ng – en oppmuntrin­g til andre Biden-tilhengere om å heve røsten.

– Blant eldre velgere er det en måte å skape samhørighe­t på, sier 70 år gamle JoAnn Seabol, som koordinere­r frivillige for det demokratis­ke partiet i Westmorela­nd County.

– Noen ganger blir folk overrasket når de ser at naboen også setter en Biden-plakat på plenen, sier hun.

Og når plakatene blir stjålet fra plenen – noe som i år har skjedd regelmessi­g på begge sider – blir Biden-tilhengern­e enda sintere og mer bestemte, ifølge Seabol.

Hun sitter bak skrivebord­et i demokraten­es kontor i Greensburg, der vi også møter 68 år gamle Rochelle Thompson.

Hun forteller at hun har kommet til kontoret fordi naboens Biden-plakat er blitt stjålet. Hun beskriver nabolaget som svært Trump-vennlig, og sier at de politiske diskusjone­ne kan bli hissige.

Men Thompson forteller også at hun har sett flere demokrater som lufter synspunkte­ne sine offentlig i år enn i 2016.

– Det er flere som sier fra fordi de virkelig er lei av det som har skjedd de siste fire årene. Jeg tror det er flere som kommer til å stemme på Biden enn de som sier det, mener hun.

Vet at de er i mindretall

En meningsmål­ing i Pennsylvan­ia i sommer viste at 57 prosent av de spurte velgerne mente at det fantes en «hemmelig» gruppe Trump-tilhengere etter presidente­ns uventede seier i delstaten i 2016. Men i Trumpland sier også 32 prosent av velgerne at de tror på en «hemmelig» gruppe Biden-velgere.

Mange demokrater i Westmorela­nd har i intervjuer sagt at de nødig flagger synspunkte­ne sine offentlig i lokalsamfu­nnet. De vet at de er i stort mindretall, og har ikke lyst til å krangle med naboene, på samme måte som konservati­ve i storbyene og på universite­tene gjerne holder meningene sine for seg selv.

– Vi venter til valgdagen, sier den 67 år gamle Biden-tilhengere­n Rich Seanor, som vi treffer utenfor en dagligvare­butikk i Greensburg.

– Da skal vi si fra høyt og tydelig.

 ?? FOTO: NATE SMALLWOOD, THE NEW YORK TIMES ?? Det såkalte Trump-huset i Latrobe i Pennsylvan­ia. i 2016 vant Donald Trump valgdistri­ktet byen ligger i, med over 30 prosentpoe­ng.
FOTO: NATE SMALLWOOD, THE NEW YORK TIMES Det såkalte Trump-huset i Latrobe i Pennsylvan­ia. i 2016 vant Donald Trump valgdistri­ktet byen ligger i, med over 30 prosentpoe­ng.
 ?? FOTO: NATE SMALLWOOD, THE NEW YORK TIMES ?? JoAnn Seabol koordinere­r frivillige til Demokraten­es valgkamp i Greensburg, Pennsylvan­ia.
FOTO: NATE SMALLWOOD, THE NEW YORK TIMES JoAnn Seabol koordinere­r frivillige til Demokraten­es valgkamp i Greensburg, Pennsylvan­ia.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway