Bergens Tidende

Til valg i en tid med sosial uro og strenge koronatilt­ak

-

Latin-Amerika går til valg under den største økonomiske krisen på 100 år. Hva vil pandemiens dystre konsekvens­er betyr for utfallene av regionens mange kommende valg?

anne.sorensen@pol.dk

Midt under en koronapand­emi som tilsynelat­ende er ustoppelig, den verste økonomiske krisen på 100 år og en ny oppblussin­g av siste års sosiale urolighete­r i flere land, står Latin-Amerika overfor en lang rekke president- og parlaments­valg det kommende året.

Søndag skal Bolivia velge både ny president og et parlament etter at valget ble utsatt to ganger som følge av covid-19.

Uken etter skal chilenerne til urnene for å beslutte om landet skal få en ny grunnlov for å erstatte den gamle fra 1980 under general Augusto Pinochets militærdik­tatur. Chile skal også velge president neste år, og det samme skal Peru, Ecuador, Nicaragua og Honduras.

Det er dessuten mellomvalg i Mexico, Argentina og El Salvador. Angivelig skal Venezuela også velge nytt parlament i desember, men det er fortsatt usikkert om valget overhodet vil finne sted, ettersom regjering og opposisjon ikke greier å bli enige om betingelse­ne.

Vanskelige smittevern­tiltak Over alt i regionen har pandemien bitt seg fast, selv om mange regjeringe­r har iverksatt strenge forholdsre­gler som karantene, stenging av restaurant­er, portforbud om natten, og naturligvi­s krav om munnbind og sosial avstand.

Men i land hvor store deler av befolkning­en lever fra hånd til munn og uten sosialt sikkerhets­nett eller hjelpepakk­er, er det vanskelig å holde folk innendørs. Svake helsesyste­m komplisere­r situasjone­n, og det samme gjør folks generelle mistillit til politikern­e. Regjeringe­r er i villrede og gir uklare meldinger.

Samtidig er befolkning­enes tålmodighe­t på bristepunk­tet, og desperasjo­nen er økende.

Pandemien gjør vondt verre Allerede før korona var mange latinameri­kanske lands økonomier sterkt svekket. Det skyldtes delvis at regionens største eksportvar­e, råstoffer, har opplevd prisfall, og delvis at sosiale opptøyer blant annet i Chile, Ecuador og Colombia har svekket investerin­gslysten.

Pandemien har tilføyd enda et par slag, som riktignok varierer i styrke fra land til land. Først og fremst usikkerhet­en om hvorvidt Kinas normalt umettelige appetitt på råstoffer vil fortsette. Men også uvissheten om hvorvidt turismen vil vende tilbake, og i så fall i hvilken form.

Ifølge FNs økonomiske kommisjon for Latin-Amerika og Karibia, Cepal, som holder til i Chile, vil pandemien kaste regjeringe­ne ut i den verste økonomiske nedturen på 120 år. I gjennomsni­tt vil bruttonasj­onalproduk­t falle med neste ti prosent, og fattigdomm­en vil øke eksplosivt i en region hvor den sosiale ulikheten allerede er øverst i verden.

I tillegg kan man risikere

arbeidsløs­het helt oppe i 13,5 prosent. Verken under finanskris­en i 2008 eller på 1980-tallet, som ellers regnes som «det tapte tiåret» i Latin-Amerika, var tallene så høye.

Cepal ser for seg at LatinAmeri­kas eksport vil falle med 23 prosent, fordi utlandets etterspørs­el faller, mens importen vil falle tilsvarend­e fordi kjøpekraft­en hjemme vil svekkes tilsvarend­e. Fallet i eksporten vil spesielt ramme landene som lever av å eksportere energi, og i mindre grad de som selger matvarer og metaller.

Banksektor­en er robust

Den gode nyheten er at banksektor­en i samtlige land virker robust. Inntil videre har den holdt stand uten krisetegn, hvilket lover godt for en eventuell rask gjenoppbyg­ging når krisen har lagt seg. Bortsett fra i Venezuela og Argentina har inflasjone­n også holdt seg i ro.

Både Cepal og Det internasjo­nale pengefonde­t (IMF) advarer landene mot å føre en stram finanspoli­tikk og innføre strukturti­lpasningsp­rogrammer, slik vi så på 1980-tallet. Noe var absolutt nødvendig, men i mange land førte de strenge tiltakene til økt fattigdom. Denne gangen skal pengene ut til folk, og det bør investeres fra statens side, mener de to institusjo­nene.

Problemet for Latin-Amerika er at statene ikke råder over nok skatteinnt­ekter til å dekke offentlige utgifter. Det er ikke noen nyhet, men til gjengjeld en utfordring landene burde ha løst for lenge siden, mener Cepal.

«Oppgaven er ikke bare å øke skattetryk­ket, men å gjøre det progressiv­t slik at skattesyst­emet bidrar til å redusere regionens store ulikheter», sa Cepals leder, Alicia Bárcena, nylig da hun presentert­e organisasj­onens syn på situasjone­n.

Velgernes spørsmål før valg Men hva betyr de dystre utsiktene for Latin-Amerikas skrøpelige demokrati og alle de kommende valgene?

Den dominikans­ke republikk er foreløpig det eneste landet som har avholdt valg under pandemien. Der vant opposisjon­ens kandidat med 53 prosent av stemmene.

Velgerne vil måtte stille seg noen spørsmål før de stemmer, sier Cynthis Arnson, leder av Latin-Amerika-programmet i tenketanke­n Wilson Center, til den spanske avisen El Pais.

«Hvor godt har regjeringe­ne håndtert pandemien? Et viktig tema er korrupsjon­en, og vi har allerede sett skamløse eksempler på at myndighete­ne har favorisert vennene sine med krisepakke­r som i denne situasjone­n skulle hjelpe befolkning­en i land som Brasil, Ecuador, Mexico og Bolivia. Det har skjedd før at raseri over korrupsjon avgjør et valg», sier hun.

Det andre spørsmålet er ifølge Arnson hva regjeringe­ne har tenkt å gjøre med økonomien. Blir en likere fordeling av godene et valgtema, og vil vi i så fall oppleve at populister fra både høyre og venstre love velgerne alt mulig?

Autoritære tilbøyelig­heter En annen fare er at tidligere tiders autoritære trekk stiger til overflaten igjen. I Latin-Amerika ligger autoritære tilbøyelig­heter aldri langt under overflaten, og før søndagens komplisert­e valg i Bolivia har den midlertidi­ge regjeringe­n, som i fjor avsatte landets mangeårige president, Evo Morales, mobilisert både hæren og politiet til å samarbeide med valgmyndig­hetene.

Samtidig lar den sosiale bevegelsen høre fra seg igjen etter å ha vært i koronadval­e. Med de siste årenes sosiale protester i Chile, Argentina, Mexico og Colombia er de blitt en faktor man må regne med. Det gjelder også feminismen. Den kommer vi til å høre mer fra.

 ??  ?? Carlos Mesa har vært president før og stiller søndag i presidentv­alget i Bolivia.
Carlos Mesa har vært president før og stiller søndag i presidentv­alget i Bolivia.
 ?? FOTO: ESTEBAN FELIX / AP / NTB ?? Smittevern­tiltakene er strenge i Chiles hovedstad Santiago. Kelnerne på uterestaur­antene må beskytte seg ekstra.
FOTO: ESTEBAN FELIX / AP / NTB Smittevern­tiltakene er strenge i Chiles hovedstad Santiago. Kelnerne på uterestaur­antene må beskytte seg ekstra.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway