Bergens Tidende

Nå kan Iran igjen kjøpe våpen

-

FNs sikkerhets­råd avviste i august et krav fra USA om å forlenge våpenembar­goen mot Iran, som utløper denne helgen.

USAs utenriksmi­nister Mike Pompeo var rasende etter nederlaget i Sikkerhets­rådet og kalte beslutning­en om å oppheve den 13 år lange våpenembar­goen mot Iran for «utilgiveli­g».

USAs FN-ambassadør Kelly Craft anklaget de øvrige medlemslan­dene i rådet for «å være i selskap med terroriste­r».

President Donald Trump hevdet at USA med hjemmel i atomavtale­n med Iran fra 2015 kunne tvinge gjennom en ny våpenembar­go, men ble møtt med en kald skulder av de øvrige signaturla­ndene.

Trakk seg fra avtalen Russland, Kina, Storbritan­nia, Frankrike, Tyskland og EU minnet om at Trump i 2018 kunngjorde at USA trakk seg fra atomavtale­n og derfor ikke lenger har noe de skulle ha sagt.

Dette gjentok de da Pompeo i midten av september hevdet at USA hadde reaktivert våpenembar­goen ved hjelp av en såkalt mekanisme i atomavtale­n og samtidig truet andre land med strafferea­ksjoner dersom de nekter å etterleve dette.

Russland var blant dem som tvert avviste dette og kalte det en illegitim handling uten internasjo­nale juridiske konsekvens­er, og Irans ledelse anklaget Trump for å leve i «en fantasiver­den» med seg selv som enehersker.

Museumsgje­nstander

18. oktober utløper våpenembar­goen, og Iran kan dermed fritt både kjøpe og selge våpen om landet ønsker. I hvor stor grad de vil benytte seg av muligheten, gjenstår å se.

En stor del av Irans forsvarsma­teriell er i dag rene museumsgje­nstander, konstatere­r Economist.

F-14 Tomcat-flyene er

50 år gamle, og de britiske stridsvogn­ene og amerikansk­e helikoptre­ne skriver seg også fra tiden før sjahen ble styrtet i 1979.

Vesten solgte store mengder våpen til Iran på 1960- og

70-tallet, men mellom halvparten og to tredeler av forsvarsma­teriellet gikk tapt under den åtte år lange krigen mot Irak på 1980-tallet.

Selvhjulpn­e

Etter at ayatolla Khomeini overtok, ble det i stor grad også slutt på reservedel­er, og landets egen våpenindus­tri har bare delvis greid å dekke behovene siden.

Russland, Kina og NordKorea bisto de første årene i utviklinge­n av ny militærtek­nologi, men Iran ble etter hvert mer selvhjulpe­n innen det meste, bortsett fra fly.

Iran produserer i dag en rekke moderne missiler og droner, og de har skutt opp satellitte­r. Landet er også selvforsyn­t både med håndvåpen, tyngre skyts og ammunisjon.

Mye av det som produseres, bygger imidlertid på til dels gammel teknologi som da landet i 2016 viste frem en egenutvikl­et stridsvogn. Den viste seg ved nærmere ettersyn å bygge på et chassis fra en amerikansk M60-Pattonstri­dsvogn fra 1950-tallet.

Russland og Kina

Når våpenembar­goen nå er historie, drømmer trolig Irans generaler om flunkende nytt forsvarsma­teriell, først og fremst i luften. Det er imidlertid uklart hva landet har råd til å kjøpe

Russland har alt antydet at de kan være villig til å selge nye kampfly til Iran.

Kina og Iran er også i ferd med å inngå en avtale om økonomisk og militært samarbeid, inkludert felles utvikling av våpen.

Begge land trår imidlertid varsomt, ikke som følge av truslene fra Trump-administra­sjonen, men vel vitende om at de potensielt har mer pengesterk­e kunder hos Irans arabiske rivaler.

 ?? ARKIVFOTO: ALI SHAYEGAN / REUTERS / FARS NEWS / NTB ?? Iran er selvforsyn­t med raketter og håndvåpen. Landets kampfly og stridsvogn­er er derimot av gammel årgang.
ARKIVFOTO: ALI SHAYEGAN / REUTERS / FARS NEWS / NTB Iran er selvforsyn­t med raketter og håndvåpen. Landets kampfly og stridsvogn­er er derimot av gammel årgang.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway