Bergens Tidende

Forsker på hvordan musikk kan gi deg et lengre liv

- marita.ramsvik@bt.no foto MARITA RAMSVIK FRED IVAR UTSI KLEMETSEN

Et liv med musikk er et lengre liv, mener hjernefors­ker Stefan Kölsch. Her er hans tips til hvordan du kan få en bedre hverdag med musikk.

– Alle burde vite dette. Det er en av grunnene til at jeg har skrevet boken, sier Stefan Kölsch.

Han er professor ved Universite­t i Bergen, og forsker på hvordan musikk påvirker hjernen. Nylig ga han ut boken «Gode vibrasjone­r – musikkens helsebring­ende kraft».

– Mange sliter med negative tanker. Når de blir stresset, når det har skjedd noe trist, eller fordi man irriterer seg over en kjip eks eller kollega. I slike situasjone­r er det enkelt å bruke musikken for å lette opp stemningen, sier han.

Ble headhuntet til Bergen Det er nå fem år siden Kölsch ble hentet inn som toppforske­r ved Universite­tet i Bergen fra universite­tet i Lancaster i Storbritan­nia.

Da BT møter ham fredag morgen, har han nettopp levert sine to barn i barnehagen, og sier familien trives så godt i byen at de ønsker å flytte hit for godt.

– Da UiB spurte om jeg ville komme hit, kunne jeg ikke si nei. Ikke bare har UiB en veldig god avdeling for nevroviten­skap, men Bergen har også et orkester. Et veldig godt orkester.

Musikk mot depresjon Kvelden før sto han på scenen i Grieghalle­n med nettopp Bergen Filharmoni­ske Orkester.

Utover oktober arrangerer de Beethoven-festival, og Kölsch innleder konsertene deres med ulike foredrag om musikkens kraft.

Men hva er det egentlig med musikken som gjør den så helsebring­ende?

Vel. Bruker vi musikk til å påvirke sinnsstemn­ingen vår i positiv retning, bidrar det rett og slett til at vi lever lenger, forklarer Kölsch.

– Men det handler om å bruke musikken riktig. For eksempel pleier folk som er deprimerte å høre på musikk som er trist og melankolsk, fordi det passer til hvilket humør de er i. Men for å komme i bedre humør, bør de heller høre på musikk som speiler den sinnstemmi­ngen de ønsker å være i.

– Syng til barnet ditt

Kölsch har mange tips til hvordan du kan bruke musikk aktivt i ulike faser i livet (se faktaboks). Til og med før et barn er født.

Et foster kan nemlig høre lyder fra det er seks måneder gammelt. Og etter fødselen kan babyen huske hva det hørte mens det fremdeles var inne i livmoren.

– Babyer er veldig sensitive på lyder, og registrere­r når noen som snakker til dem er stresset eller deprimert. Er du stresset, bør du derfor synge til barnet ditt. Da hører du ikke lenger deprimert ut, og det roer både deg og barnet ned.

Barn generelt får gode fordeler av å drive med musikk, forklarer Kölsch, blant annet bedre språkutvik­ling. Det kan også redusere faren for språkvansk­er og lærevanske­r.

Derfor mener han det er viktig å gi barn en mulighet til å drive med musikk, dersom de ønsker det.

– Musikk er en fantastisk måte å lære barn viktige og helt grunn

leggende ferdighete­r på, som også er gøy. Jeg har aldri sett et barn som ikke liker musikk.

Forsker på Alzheimer Musikk bidrar til å frigi dopamin i hjernen, også kalt kroppens lykkehormo­ner. Én av hypotesene Kölsch jobber etter er at dopamin er med på å holde hjernen ung.

Musikken kan derfor også gi helsebring­ende effekter sent i livet. Kölsch jobber for tiden med en stor studie som undersøker hvordan man kan hjelpe pasienter med Alzheimers sykdom med musikk.

I dag finnes det ikke gode medisiner mot sykdommen, men foreløpige resultater i Kölschs forsknings­prosjekt gir håp for fremtiden.

– Det er fremdeles for tidlig å slå dette fast, men de første resultaten­e kan tyde på at musikk kan forsinke Alzheimers.

Dersom resultaten­e viser seg å stemme, kan denne forskninge­n på sikt ikke bare føre til at pasienter med Alzheimer får et bedre liv. De kan også bo lenger hjemme før de legges inn på sykehjem. Det er godt nytt for et allerede presset helsevesen.

– Det er helt fantastisk og spektakulæ­rt om disse funnene skulle vise seg å holde, sier han.

Mange sliter med negative tanker. I slike situasjone­r er det enkelt å bruke musikken for å lette opp stemningen. Stefan Kölsch, hjernefors­ker

 ??  ?? Professor og hjernefors­ker Stefan Kölsch på scenen i Grieghalle­n torsdag kveld.
Professor og hjernefors­ker Stefan Kölsch på scenen i Grieghalle­n torsdag kveld.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway